enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3690
EURO
34,9519
ALTIN
2.325,69
BIST
9.095,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Parçalı Bulutlu
26°C

9 Adımda Denizlice’yi Anlamak

Her köşesinden farklı bir güzellik yayılan cağnım ülkemizi, bu kez de ağız farklılıklarından ele alalım dedik. İlk kez duyanın asla anlamayacağı bu kelime grupları sizleri duygudan duyguya sürükleyebilir, algılamakta zorlanabilirsiniz. Ama çok uzaktan başlamıyoruz merak etmeyin. Her şey yavaş yavaş 🙂

9 Adımda Denizlice’yi Anlamak
A+
A-

Denizlili olmak kolay değil. Ama belki ‘9 Adımda Denizlice’yle onları biraz anlayabilirsiniz.

1) PODYE:

Hiçbir yerden tanıdık gelmediğinin farkındayız. İlk defa duyduğunuz bir kelime gibi dursa da kendisi öğrenci önlüğü demektir.

2) BİYO

Hayır Instagram’daki BİO’dan bahsetmiyoruz. Biyo aslında Ege yöresinde ‘bir kere’ ya da ‘bir kez’ gibi bir anlamı karşılar. Bunu Özay Gönlüm’le açıklamak lazım.

Asmam Çardak’tan

Suyu Bardaktan

Biyo atıver de gocuman gız

iliman göbekten amanınn iliman göbekten

3) HÖNGÜRÜ

“Höngürü tası horaya go”.

Tamam yine şok oldunuz anladık ama sakin olun. Bambaşka bir dilden apayrı kelimeler dizisi gibi geldiğinin farkındayız. Şair burada “bu tabağı al da şuraya koy” demek istemiştir.

4) AĞGİDEŞ

Bu kelimeyi Ege dizilerinden tanıyorsunuz elbette. Kendisi “arkadaş” kelimesinin resmen candan ciğerden kullanımıdır.

5) AĞŞAM

Bu yumuşak g nin kullanımı niyeyse bir yaygındır Ege’de. Bayağı bir sevilir, bağırlara basılır. Çokça da kullanılır. Evet bildiniz, burada “akşam” demek istemiştir.

6) DİNELMEK

Hadi itiraf edin biliyorsunuz bu sözü. Dünya’nın her yerine saçılmıştır Ege insanı. Ve siz de onun görüş açısını kapatacak şekilde önünde dinelmişsinizdir. Evet evet bildiniz, ayakta durmak anlamına geliyor.

7) DABİYATSIZ(olmak)

Kelime söylenişinden alengirli olduğunu belli ediyor zaten. Kızdığınız birinin arkasından söylüyormuş gibi düşünün. Devamlı devrilen kısık gözler ve ardından, ‘dabiyasız’ diyorsunuz. Oh, şimdi rahatladınız. Kelimenin görgüsüz, sinir bozucu, iş bilmez gibi anlamları vardır. Havalı da bir söz, insanın söyledikçe söyleyesi gelir valla.

8) “R ” HARFİ SORUNSALI

Genellikle “r” harfi içeren kelimeyi bir önceki sesli harfle uzatma durumudur.

Bir de -ivermek olarak bağlarsanız tadından yenmez.

Örneğin; gelivee, gidivee,

Beni bi bakıvee biyo!

Hööle bi yörüyüp gelive!

9) Özay Gönlüm

En iyisi siz Özay Gönlüm’den dinleyin 🙂

Özay Gönlüm’ü daha yakından tanımak isteyenleri buraya alalım.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.