enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5048
EURO
34,9559
ALTIN
2.430,10
BIST
9.803,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Açık
29°C
Cumartesi Açık
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
28°C

Kaybolan mahalle sular çekilince gün yüzüne çıktı

Denizli’de Işıklı Göletinin kurulmasının ardından boşaltılan Çivril’in Gencelli Mahallesi’nin yerleşim alanı suların çekilmesiyle ortaya çıktı. Gölün çekilmesiyle ortaya çıkan yerleşim yeri ilgi odağı oldu. Suların altından çok sayıda mezar da çıktı.

Kaybolan mahalle sular çekilince gün yüzüne çıktı
13.01.2021
A+
A-

Seraserli ve Sundurlu mahalleleri arasında kurulu olan ancak Işıklı baraj gölünün yapımı esnasında boşaltılan ve bu sene Işıklı gölünün sularının aşırı çekilmesiyle ortaya çıkan Gencelli köyü eski yerleşim alanı görenlerin ilgi odağı haline geldi. Son yılların en kurak dönemini yaşayan Işıklı gölünde ortaya çıkan eski ev kalıntıları ve mezarlar göle gelenlerce şaşkınlıkla izlendi.

1950 yılında başlayan baraj inşaatı ile boşaltılan Gencelli köyüne ait olduğu belirlenen kalıntı ve ev yıkıntıları ile mezarların arasında geçmiş döneme ait olduğu belirlenen ev eşyaları kalıntılarına da rastlandı. Köyün Menderes nehri yatağında kurulu olduğunu ve köylülerin baraj ile birlikte Seraserli ve Sundurlu’ya taşındığını belirten vatandaşlar Gencelli köyünün yaklaşık 50 hanelik 100 -120 nüfuslu bir köy olduğunu belirttiler. Işıklı gölünün su tutmaya başlamasıyla bölgede yaşayan herkesin köyü terk ettiğini belirten sakinler “eskiden burada Gencelli diye bir köy vardı.

Küçüktü, su kenarında elli altmış hanelik bir köydü. Baraj yapılmaya başlanınca devlet köylüleri Seraserli ve Sundurlu’ya taşıdı. Önceden dedelerimiz köyden bahseder anılarını anlatırdı. Yaşlılar öldükçe köy unutulmaya başladı. Sadece adı kalmıştı. Sular çekilince eski ev kalıntıları ortaya çıkmaya başladı daha da çekilince eski mezarlar ortaya çıktı. Geldik baktık eski mezarlar var. Biraz eşeleyince eski, toprak mutfak eşyaları çıktı ortaya” dediler. Seraserli mahallesinden sonra kurulu olan Gencelli köyü Işıklı Baraj gölünün tamamlanmasıyla birlikte 1960’lı yıllarda devlet tarafından boşaltılarak Köy halkı yakın köylere yerleştirilmişti.

kaynak: genccivrilgazetesi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.