enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3695
EURO
35,0221
ALTIN
2.323,53
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
25°C
Denizli
25°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
28°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Denizli’de definecilerin bu kez hedefi Ümmü Gelin’in evi oldu!

Denizli’de definecilerin bu kez hedefi Ümmü Gelin’in evi oldu!
04.07.2020
A+
A-

Denizli’de Çivril’de bağlı Koçak Mahallesinde Frigyalılar dönemine ait kaya mezarlarını in olduğu alanda tek başına yaşadığı ve öldüğü sanılan Ümmü Gelinin Evi olarak bilinen yer definecilerin tarafından talan edildi.

Pek çok kaya mezarı tahrip edilmiş

Sokağa çıkma yasağının olduğu zaman talan edildiği belirtilen kaya mezarlarının olduğu alanın Frigyalılar dönemine ait olduğunu ifade eden tarih araştırmacısı Münir Sayhan, “Yıllar önce yapılmış olan bu mezarlar, göründüğü kadarıyla sigara izmaritleri vs.de bulunması bunu doğruluyor. Hatta iş makinelerinin, kepçenin izleri de var. Dolayısıyla iş makineleri de çalıştırılarak Ümmü gelinin evi başta olmak üzere pek çok kaya mezarının tekrar tahrip edilerek açıldığını görüyoruz. Sonuç itibariyle 2 bin 700 yıllık tarihi mezarlar bilen bilmeyen kişiler tarafından tahrip ediliyor, talan ediliyor. Ve o talanın halen devam ettiğini görüyoruz. Üzülüyoruz ama haber yapmaktan başka da elimizden bir şey gelmiyor. İnşallah bu talan son bulur. Bu tarihi değerler bir gün hak ettiği değeri görür. Kaynağa, kitaba deftere, ya da bir tez çalışması, ya da her hangi bir tarihçinin alan çalışması olarak kayda girer diye düşünüyorum” dedi.

Burada tek başına yaşayıp ölmüş

Genç Çivril Gazetesine açıklamalarda bulunan Seyhan, “Uzun yıllar önce Koçak köyünde yalnız yaşayan bir kadın var. Bu kadın köy halkı tarafından pek sahiplenilmiyor. O da sözünü ettiğimiz kaya mezarlarına geliyor. En geniş kaya mezarını kendisine mesken ediniyor. Burada yalnız yaşıyor. Köyden yardım edenlerin verdikleri ile iyi kötü yaşayıp gidiyor. Daha sonrada bu yörede ölüyor. Sanırım köylüler de Ümmü gelinin naaşını alıp köy mezarlığına defnediyor. O kadının yaşadığı yerler olduğu için bu kaya mezarları Ümmü gelinin evi olarak adlandırılıyor.” İfadelerini kullandı.

Kaynak: genccivrilgazetesi.com

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.