enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3578
EURO
35,0024
ALTIN
2.326,06
BIST
9.124,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
27°C

Türkiye ve Denizli ihracatına koronavirüs darbesi

Türkiye ve Denizli ihracatına koronavirüs darbesi
04.05.2020
A+
A-

Türkiye’de Nisan ayı ihracat rakamları açıklandı. Açıklanan ihracat rakamlarında korona virüs etkisi oldukça sert göründü.  Türkiye ihracatı Mart ayında 13.5 milyar dolar olarak gerçekleşen ihracat, Nisan’da yaklaşık 5 milyar dolarlık düşüşle 8 milyar 993 milyon dolar olarak gerçekleşti.

76 MİLYON DOLARLIK DÜŞÜŞ

Türkiye genelinde ihracat rakamlarındaki düşüş Denizli’de de meydana geldi. Denizli’de Mart ayında 241 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracat Nisan ayında 76 milyonluk düşüş ile 165 milyon dolar olarak gerçekleşti. Denizli İhracatçılar Birliği üyelerinin Mart ayında gerçekleştirdiği 183 milyon dolarlık ihracat ise Nisan’da 62 milyonluk düşüş ile 121 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu ihracat rakamlarını ve dünyada koronavirüsün yarattığı olumsuz ekonomik etkileri değerlendirdi. Memişoğlu,”Dünya ticareti son 30 yılda 5 kez resesyona girmişti. Bunların tamamında ekonomik nedenler belirleyici olmuştu. Bugün yaşanan duruma baktığımızda, küresel çapta yaşanan bir salgından dolayı dünya ticaretinde resesyon beklentisi bulunuyor. Virüsün tedavisinin bulunamaması ve salgının henüz kontrol altına alınamaması belirsizliği de beraberinde getiriyor.’’dedi.

Salgın nedeniyle taleplerde gerileme olduğunu belirten Memişoğlu;2020 yılına hem ilimiz hem de ülkemiz ihracatı adına çok olumlu başlamıştık. Euro/USD paritesinin gerilemesine rağmen ocak ve şubat aylarında yakaladığımız ihracat artışları yılın geri kalan bölümü için de olumlu sinyallerin ipucu niteliğindeydi. Ancak Çin’de ortaya çıkan, ardından Avrupa ve ABD’yi etkisi altına alan salgın sebebiyle taleplerde yaşanan gerileme dünya ticaretini etkiledi.” ifadelerini kullandı.

Sanal Fuarlar ve Heyetler Önem Kazanacak

Memişoğlu açıklamalarını;”Covid-19 salgını önümüzdeki dönem için iletişim kurma şekillerinde de köklü değişikliklere yol açabilir. Her yıl dünyanın çeşitli noktalarında düzenlenen, farklı coğrafyalardan yüzbinlerce insanın akın ettiği fuarlar da, söz konusu değişimden muhakkak etkilenecektir.Bu noktada, teknolojinin ve dijital dünyanın sunduğu fırsatlar çerçevesinde sanal fuarların ve heyetlerin adından daha çok söz ettireceğini düşünüyoruz. Denizli İhracatçılar Birliği olarak sanal fuarlar ve heyetlerle ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Güncel çalışmalarımızı Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi ile koordineli bir şekilde sürdürüyoruz.’’diyerek sonlandırdı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.