enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4751
EURO
34,9428
ALTIN
2.437,44
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
29°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
28°C

Süleyman Sarızeybek Türbesi korumaya alındı

Süleyman Sarızeybek Türbesi korumaya alındı
16.07.2020
A+
A-

Denizli’de bir türbe daha koruma altına alındı. Acıpayam’a bağlı Kurahöyükafşarı Mahallesi’nde Dağdıra Mevkisinde bulunan Süleyman Sarızeybek Türbesi ve su sarnıcı Korunması Gereken Taşınmaz Kültür Varlığı vasfına alındı. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü uzmanlarının raporu doğrultusunda türbe ve sarnıç 1. Grup Yapı olarak belirlendi.

SÜLEYMAN SARIZEYBEK TÜRBESİ

Karahöyükavşarı köyü İtik(Iscak) Tepesinde, eski mezarlık içinde, köye 300 metre uzaklıktadır. Türbe, dört köşe, taş çağıl şeklinde örülmüş, üstü kiremit örtülü, penceresi bulunmayan basit kapılı bir yapıdır. Bakımsız, sergisiz, sıvasız olup, bina özelliği yoktur. Türbe içinde bulunan üç mezardan birisinin Süleyman Sarızeybek’e, diğerinin eşine, sonuncusunun ise kızına ait olduğu bilinmektedir. Mezar uzunluğu 2,25 metredir. Türbe vasfı kaybolmak üzeredir Kitabesi yoktur. “Zühtü” adıyla da anılmaktadır. H. 745/M. 1345-6 Gölhisar Sultanı Mehmet Çelebi’nin emri ile Germiyanoğullarına karşı harekete geçen Karadağ Baba’nın uç beylerinden olduğu, Avşar Oymağı’na mensup olup, Karahöyükavşarı köyünün kurucularından olması nedeniyle köye isminin bu nedenle verildiği, Elmadağı’nda medfun “Işık Süleyman” ile akraba olup, Karaağaç Baba sülalesinden olduğu ve çevrede ilk emniyet teşkilatının “İleri Karakol” kurucusudur. Acıpayam Ovası’nın fethinde Karaağaç Baba ile birlikte bulunmuş ve uç beyliği görevini yapmıştır. Türbe binası daha sonraki yıllarda yaptırılmıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.