enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3695
EURO
35,0221
ALTIN
2.323,53
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
25°C
Denizli
25°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
28°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Antik havuz tadilatına mimarlardan eleştiri: “Sulama kanalı gibi olmuş”

Antik havuz tadilatına mimarlardan eleştiri: “Sulama kanalı gibi olmuş”
28.07.2020
A+
A-

Denizli’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan turizm merkezi Pamukkale’de her yıl 600 binden fazla kişinin ziyaret ettiği Antik Havuz’da devam edilen tadilat çalışmaları tepki çekmeye devam ediyor. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü tarafından toprak kayması sonucu Haziran ayında başlatılan tadilatta, havuzun etrafındaki alanlar değiştirilmiş eski yapının yerine yeni taş duvarlar konulmuştu. Vatandaşların büyük tepkisini çeken tadilat çalışmaları hakkında ise herhangi bir açıklama yapılmamıştı.

MİMARLAR ODASI ‘SULAMA KANALI GİBİ OLMUŞ’

Yapılan tadilat çalışmalarının sık sık gündeme gelmesinin ardından Mimarlar Odası Denizli Şubesi Yönetim Kurulu ile Doğal ve Kültürel Mirasın Korunması Komisyonu tarafından bölgede inceleme yapıldı. Mimarlar Odasından yapılan açıklamada, tadilat projelerine ulaşılamadığı dikkat çekildi. Açıklamada, “Önceki halinde Antik Havuzun sadece havuza giriş kısmında yer alan taş duvarlar haricinde tüm çevresi kuru örme taş duvar ile kapatılmıştır. Bu taş duvar, doğal zemin kotundan yaklaşık 20 cm kadar yükseğe çıkmıştır. Taş duvarın havuz kotundan yüksekliği bazı bölümlerde 120 cm’e kadar ulaşmaktadır. Bununla birlikte, havuz bölgesine girişte kafenin ve oturma birimlerinin olduğu bölüm ve havuz çevresindeki bazı bölgelerde zakkum bitkilerinin yetiştiği toprak alanlar tamamıyla kaldırılmış ve betonlaştırılmıştır. Bu yüksek taş duvarlar nedeniyle havuz içinden bakıldığında yüksek ve ağır taş dokusu hissedilmekte ve dışarıdan havuzun algılanması güç hale gelmektedir. Havuz çevresinde inşa edilmiş olan bu denli kalın ve yüksek taş duvarlar ile havuz üst zemininde yer alan bazı toprak kısımların betonlaştırılarak yeşil dokunun yok edilmesi, antik havuzun hafızalara yerleşmiş olan karakterine zarar veren bir durum oluşturmuştur. Havuz şimdiki haliyle adeta bir sulama kanalı görüntüsü izlenimi vermektedir.

KULLANIMI YASAK AMA…

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından havuza girilmemesi ile ilgili karar alınmasına rağmen hala kullanılmaya devam eden antik havuz her geçen gün eski özelliğini kaybetmektedir.Bir dünya mirası olan ve Türkiye’nin en çok ziyaret edilen ören yeri olan Pamukkale’yi ve Pamukkale ile birlikte simgeleşmiş olan Antik Havuzu korumak ve gelecek nesillere aktarmak, bizler kadar tüm kentlilerin sorumluğudur” denildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.