enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5010
EURO
34,5615
ALTIN
2.501,44
BIST
9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
29°C
Denizli
29°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C

Araştırma açıklandı.. Denizli kira artışının en düşük olduğu iller arasında

sahibinden.com ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM)’ın hazırladığı “sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü” raporu yayımlandı. Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatındaki yıllık artış oranı Şubat’ta yüzde 84,2 olurken, ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatı 30 TL’ye yükseldi. Denizli yüzde 35,8 ile en düşük kira artışının görüldüğü iller arasında yer aldı.

Araştırma açıklandı.. Denizli kira artışının en düşük olduğu iller arasında
19.03.2022
A+
A-

Kira fiyatları artmaya devam ediyor Ülke genelindeki ortalama kira fiyatlarının yıllık artış oranı Şubat ayında da yükselmeye devam etti. Kira fiyatlarındaki yıllık artış oranı geçen aya göre 6,4 puan yükselerek 84,2 oldu. Böylece, geçen yılın aynı döneminde 16,3 TL olan Türkiye geneli ortalama m2 kira fiyatı 30 TL’ye ulaştı.

DENİZLİ EN DÜŞÜK İLLER ARASINDA

Şubat ayında yıllık ortalama kira artışı ülke genelinde yüzde 84,2 olurken, büyükşehirlerdeki cari kira artış hızları farklılık göstermektedir (Tablo 1). En yüksek yıllık kira artışının görüldüğü iller Antalya (yüzde 122), İstanbul (yüzde 112,3), Ankara (yüzde 106,7), Mersin (yüzde 98,2) ve Kocaeli’dir (yüzde 88,1). En düşük kira artışının görüldüğü iller ise Denizli (yüzde 35,8), Trabzon (yüzde 34,5), Van (yüzde 33,6), Mardin (yüzde 31,6) ve Kahramanmaraş’tır (yüzde 20).

Kaynak: sahibinden.com, Betam

NOT: Koyu yeşil ile gösterilen iller yıllık kira artışının en yüksek olduğu iller, açık yeşille gösterilenler ise en düşük olduğu iller.

Şubat ayında TÜFE yıllık artış oranı yüzde 54,4 oldu. En düşük kira artış oranları hesaplanan beş büyükşehirdeki yıllık kira artış oranının yıllık enflasyon oranından düşük olması dikkat çekti. Dolayısıyla, bu illerdeki konutların ortalama kira getirileri reel anlamda değer kaybetti.

Reel kira artış hızı ülke genelinde değişmedi

Ülke genelinde TÜFE enflasyonundan arındırılmış (reel) kira fiyatlarının1 yıllık artış hızı Şubat ayında neredeyse sabit kaldı. Son verilere göre, yıllık reel kira artış hızı geçen aya göre 0,4 puan azalarak yüzde 19,2 oldu.

Reel kira artış hızı bir miktar gerilese de reel kira fiyatı geçen aya göre yükseldi. Reel kira fiyatlarındaki bu yükselişte aylık kira fiyatı artış oranının (yüzde 7,1) aylık enflasyon artış oranından (yüzde 4,8) yüksek olması etkili oldu. Reel kira fiyatı endeksi geçen aya kıyasla 2 puan yükselerek 92 oldu. Bu sonuca göre reel kira fiyatları 2017 Eylül’deki referans seviyesine kıyasla 8 puan düşük.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.