enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3655
EURO
34,9626
ALTIN
2.325,50
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Parçalı Bulutlu
26°C

Artan maliyetler inşaatları durma noktasına getirdi

Artan maliyetler inşaatları durma noktasına getirdi
25.11.2021
A+
A-

Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı Serdar Alayont, son dönemde artan inşaat maliyetlerine dikkat çekti. Yazılı bir açıklama yapan Alayont, “İnşaat malzemeleri fiyatlarına geçtiğimiz aylarda yapılan ve son 20 yılda emsali görülmemiş olan aşırı zamlar, konut yatırımları başta olmak üzere birçok inşaat yatırımının askıya alınmasına veya iptal edilmesine neden olmaktadır. TÜİK tarafından en son açıklanan Eylül ayı “İnşaat Maliyet Endeksi” bir önceki yıla göre %40 oranında artmıştır. Bu rakam aynı tarihler arasındaki “Tüketici Fiyat Endeksi” artış oranının tam 2 katına rast gelmektedir. “İnşaat Maliyet Endeksi” içinde yer alan demir, çimento, cam, ahşap malzeme ve türevleri gibi ana inşaat malzemelerindeki fiyat değişiklikleri incelendiğinde ise bazı kalemlerde son 1 yılda %yüzde 100’ün üzerinde fiyat artışları yaşandığı gözlenmektedir” dedi.

MALİYETLER YÜZDE 50’NİN ÜZERİNE ÇIKTI

Başkan Alayont, “Ülkemizde inşaat sektöründe kullanılan malzemelerin önemli bir çoğunluğu ne yazık ki yurt dışından ithal edilmektedir. Pandemiyle birlikte özellikle yurt dışı menşeili malzemelerin tedarik edilmesinin zorlaşması, artan döviz kurları ile birlikte yurt içi üreticilerinin ihracata yönelmesi ve son günlerde yaşanan Türk Lirasının aşırı değersizleşmesiyle birlikte inşaat maliyet artışları reel olarak bir önceki yıla göre yüzde 50’nin üzerine çıkmıştır. Bunun yanında, piyasanın bu spekülatif yapısından faydalanmak isteyen bazı tedarikçi firmalar, stokçuluk ve kartelcilik yöntemleriyle rekabeti yok ederek fiyat birliği politikası gütmektedirler. Bunun en önemli örneği olarak, kentimizdeki hazır beton fiyatlarının komşu illere göre neredeyse %50 daha fazla olması ve bazı ilçelerdeki hazır beton fiyatlarının merkez ilçelerden daha ucuz olması Denizlili inşaat yatırımcısını kaygılandırmaktadır.

“BELİRSİZLİKLER DERHAL ORTADAN KALDIRILMALIDIR”

Alayont;”Merkezi hükümetin inşaat sektöründeki belirsizliğe karşı acilen bir önlem geliştirerek, en başta malzeme fiyatlarındaki fahiş artışlara müdahale etmesi, tekelleşmenin kaldırılması ve kısa vadede inşaat sektörünü istikrarlı bir zemine oturtması kaçınılmazdır. İnşaat faaliyetlerinin ilk aşaması olan mimarlık ve mühendislik hizmetlerinin sağlıklı yürüyebilmesi için gerek sektördeki gerekse ulusal ekonomik çerçevedeki belirsizlikler derhal ortadan kaldırılmalıdır” açıklamasını yaptı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.