enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5667
EURO
34,6983
ALTIN
2.487,60
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
17°C
Denizli
17°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
29°C

Ayşe ablanın“Çameli Kozalak Reçeli” artık patentli

Ayşe ablanın“Çameli Kozalak Reçeli” artık patentli
14.06.2021
A+
A-

Çam kozalaklarından yaptığı şifalı çay ve karışımlarla dikkat çekerek yemek programlarının tanınan ismi olan Ayşe Bakırtaş, kozalağın şifasını keşfederek 4 yıl önce kozalak reçeli yaptı. Astım ve Romatizma hastalıklarına iyi geldiği keşfedilen reçel, yurtiçi ve yurtdışından da büyük ilgi gördü. Ayşe Bakırtaş, şifa kaynağı “Çameli Kozalak Reçeli” için Türk Patent ve Marka Kurumu’na 2020’de başvurarak 7 Haziran 2021 tarihinde Marka Tescil Belgesi’ni alarak patentini almayı başardı.

Pekmez yapımı için yaz aylarında olgunlaşmadan toplanan kozalaklar, Çameli’nin Kirazlıyayla Mahallesinde Ayşe Bakırtaş tarafından imece usulüyle kırılıyor. Günlerce süren çalışma sonunda hazırlanan kozalak pekmezini üretiyor. Topladığı andız kozalakları nasıl bir işlemden geçirdiği anlatan Bakırtaş, kozalakları kırıp 2 gün suda beklettiklerini belirtti. Bakırtaş “Şırasını süzdükten sonra akşamdan hazırlayıp tavalara koyuyoruz. Erken saatlerde kalkıp ateşe koyuyoruz. 15 saat kaynıyor. Bu çok zahmetli bir iş” dedi.

Kozalak reçelinin yapımının çok zahmetli olduğuna dikkati çeken Ayşe Bakırtaş “26 yıldır doğayla iç içe yaşıyorum. Zaten bulunduğum yer ormanlarla kaplı. Buradaki çam ağaçlarından topladığımız yaş çam kozalaklarının önce sap kısımlarını kesiyoruz. Ardından yıkayıp, kazanlarda kaynatıp, şeker ilave ediyoruz. Koyulaşana kadar kaynatıp, reçeli kavanozlara dolduruyoruz. İçine bir adet de haşlanmış çam kozalaklarından atıp, satışa hazır hale getiriyoruz. Tüm bu 6 işlemin ardından reçel hazır oluyor.” dedi.

Bakırtaş’ın ürettiği şifa kaynağı “Çameli Kozalak Reçeli” hakkında çıkan haberler sonrası talebin daha çok artması dolayısı ile yılda 1 tonun üzerinde reçel üretiyor. Türkiye’nin her yerinden talep olduğu ve yurt dışından da yoğun talebin geldiği belirtildi. Yurt dışına Almanya, Fransa, Avusturalya gibi ülkelere kargo ile gönderdiği gibi yurt dışından gelerek yerinde alanlarında olduğu söylendi. Bakırtaş, reçel yapımına bu ay başlayacağını ve sipariş defterinin şimdiden dolduğunu belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.