enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3772
EURO
35,1523
ALTIN
2.324,85
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
28°C
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir? Bağışıklık Sistemini Güçlendirecek 6 Önemli Besin

Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir? Bağışıklık Sistemini Güçlendirecek 6 Önemli Besin
18.04.2020
A+
A-

Bağışıklık sistemi, vücudumuzun bizleri zararlı mikroorganizmalara karşı koruyan savunma sistemidir. Mevsim geçişlerinde ve özellikle kış mevsiminde bağışıklık sistemini güçlendirmek sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirme için yapılması gerekenler elbette bununla sınırlı değil. Bunun yanında dengeli beslenme ve yeteri düzeyde egzersiz yapmak gerekiyor.

Koronavirüs’ün Dünya Sağlık Örgütü tarafından pamdemi olarak ilan edilmişti. Bu gelişmenin ardından Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kişilerin kendilerini ve sevdiklerini korumak için bağışıklık sistemini güçlü tutması gerektiğini söyledi. Sağlıklı yaşamaya her zamankinden daha fazla özen gösterilmesi gereken bu dönemde dengeli beslenmek ve bağışıklık sistemini güçlendirici besinleri tüketmek de önem taşır.

Bağışıklık Sistemi Nedir?

Bağışıklık sistemi; organlardan, hücrelerden dokulardan ve proteinlerin bileşiminden oluşur. Bu tüm bileşenler, enfeksiyon veya hastalıklara neden olan virüsler ile vücudun savaşmasında yardımcı olur. Ayrıca vücudu bakteri ve yabancı cisimler olan patojenler ile de savaşarak bedensel süreçleri gerçekleştirir.

Bağışıklık sistemi, patojenler üzerindeki antijenlere yapışan ve onları öldüren antikorları serbest bırakır. Belirli yiyecekleri diyete dahil etmek, bir kişinin bağışıklık tepkisini güçlendirebilir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne yapmalı?

Bağışıklık sistemi yalnızca beslenmeye bağlı değildir. Vücut sistemlerinin koordineli çalışmasının yanı sıra temel hijyen kurallarına ve sağlık önerilerine de dikkat edilmesi gerekir. Bunlar;

Sigara içmemek,

Düzenli egzersiz yapmak,

Vücut kitle endeksine göre sağlıklı kiloya ulaşmak ve korumak,

Vücut dengesini bozan yiyecek ve içecekleri tüketmemek,

Alkolden kaçınmak veya aşırıya kaçmamak,

Düzenli ve kaliteli uyku,

Stresi en aza indirmek,

Temel hijyen kurallarına dikkat etmek

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Tüketilmesi Gereken Gıdalar

Koronavirüsten korunmak için dengeli beslenmek, egzersiz yapmak ve bağışıklık sistemini korumak gerekiyor. Bunlara ek olarak beslenme listenize eklemeniz gereken bazı yardımcı gıdalar şunlar;

Yaban Mersini

Yaban mersini, bir kişinin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilecek antioksidan özelliğe sahip bir meyvedir. Yapılan araştırmaya göre, flavonoidler açısından zengin yiyecekler yiyenlerin, üst solunum yolu enfeksiyonu veya soğuk algınlığı alma olasılığının sahip olmayanlardan daha az olduğunu bulmuşlardır.

Yaban mersinini kek veya kurabiye gibi tatlılara ekleyip çocukların tüketmesini sağlayabilirsiniz.

Bitter Çikolata

Bitter çikolata, lezzetinin yanı sıra vücuda yararı olan teobromin isimli maddeleri içerir. Potansiyel faydalarına rağmen, bitter çikolata kalori ve doymuş yağ bakımından yüksektir, bu nedenle şekersiz bitter çikolata tercih edip az miktarda tüketilmelidir.

Zerdeçal

Zerdeçal, birçok insanın yemek pişirmede kullandığı, sarı rengiyle bilinen bir baharattır. Zerdeçal, içerdiği kurkumin ile antioksidan ve antienflamatuar etkilere sahiptir. Zerdeçal tüketmek bir kişinin bağışıklık cevabını artırabilir.

*Zerdeçal tüketirken kurkumin etkinliğini ve yararını artırmak için karabiber ve zeytinyağı da kullanmak gerekir.

Brokoli

Brokoli, önemli bir C vitamini kaynağıdır. Ayrıca, sülforafan gibi güçlü antioksidanlar içerir. Bu nedenlerden d olayı, bağışıklık sistemi sağlığını desteklemek için düzenli olarak yemek listesine eklemek faydalı olacaktır.

Brokoli haşlanarak salata şeklinde tüketilebileceği gibi çorba olarak da tüketilebilir.

*Hazırlayacağınız brokoli çorbasının içerisine krema eklemek, çocukların brokoliye has kokusundan rahatsız olmasını engelleyebilir.

Ispanak

Ispanak, flavonoidler, karotenoidler, C vitamini, E vitamini dahil olmak üzere birçok temel besin ve antioksidan içerdiğinden bağışıklık sistemi güçlendirme için tercih edilebilir. Bunun haricinde ıspanak içerdiği besinlerle hücre bölünmesine ve DNA onarımına yardımcı olur.

Badem

Badem de ay çekirdeği gibi bol miktarda E vitamini içerir. Ayrıca manganez, magnezyum ve lif açısından da zengindir. Küçük bir avuç veya dörtte bir bardak badem, bağışıklık sistemine fayda sağlayabilecek sağlıklı bir atıştırmalıktır.

Kefir

Kefir, sağlık için yararlı olan canlı bakteri kültürlerini içeren fermente bir içecektir. Düzenli kefir tüketiminin bakteriyle savaşma, enflamasyonu azaltma, antioksidan aktivitenin arttırılması gibi durumlara yardımcı olabilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.