enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5691
EURO
34,9515
ALTIN
2.426,67
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
26°C
Cuma Açık
28°C
Cumartesi Açık
27°C
Pazar Açık
28°C

Baklan Ovasındaki kuraklığın sebebi dolu topu mu?

Baklan Ovasındaki kuraklığın sebebi dolu topu mu?
10.06.2021
A+
A-

Baklan İlçesinde büyük bir firma tarafından yaklaşık 2 bin dönümlük arazi satın alındı ve bu alana kiraz dikildi. İddiaya göre, mahsullerini dolunun etkilerinden korumak isteyen firma ‘dolu topu’ ismi verilen cihazı kurdu.

DOLU TOPU NE İŞE YARIYOR?

Dolu Topu, dolu bulutlarının toplanmasını ve doluyu oluşturan kristal yapının formunu bozarak oluşmasını engelleme prensibine dayanan bir cihaz. Güçlü sonik dalgalar üreterek gökyüzüne periyodik dalgalar gönderen bir sistem ile firmanın amacına hizmet ediyor. Ancak iddiaya göre, son günlerde sadece dolu yağışını önlemesinin yanı sıra yağmur yağışını da önlemeye başladı. Atılan bombalar yağmur bulutlarını da dağıttı. Bu yüzden yağmur yağmadığını ve kuraklık yaşandığını söyleyen köylüler karakola giderek şikayetçi oldular.

JANDARMA MÜDAHALE ETTİ

Öte yandan sosyal medyada paylaşılan görüntülerde bulutlar toplanmışken, mekanizmadan birkaç kez patlama sesi geldiği görülüyor ve duyuluyor. Mekanizmaya müdahale eden jandarma, atışların sonlandırılması talimatını verdiği öğrenildi.

Baklan Ziraat Odası Başkanı Muharrem Çobanoğlu durumu doğrulayarak “Bunun tente gibi farklı yöntemleri var. Çevre illerde Aydın, Muğla, Manisa gibi yerlerde meyve üreticileri farklı yöntemler ile ürünlerinin zarar görmesini engelliyorlar. Eve büyük bir firmanın arazi alması ve onu işlemesi ekonomik açıdan çok güzel bir şey ama birileri kar veya zarar etmeyecek diye diğer çiftçilerin emeğiyle oynaması yanlış. Köylülerimiz şuanda karakoldalar ve şikayetçi oluyorlar. Biz çiftçimizi yanlı bir şey yapmaması için uyarıyoruz. Biz kanunlara uygun şekilde şikayetimizi yaptık. Yetkililerden yardım bekliyoruz.”dedi.

Yorumlar
  1. hasan dedi ki:

    kiraz a sadece dolu değil yağmurda zarar veriyor. yağmur gören kiraz da çatlama meydana geliyor. kiraz yetiştiricisi hiç yağmur zararı görmüş mü peki. yağmur doludan daha çok zarar yapar.dolu vurduğu meyveyi zedeler. yağmur her tanesine deyer. dolayısıyla dolu topu denen alet yağmuru engellemek amacıyla kullanılıyor