enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3694
EURO
34,9629
ALTIN
2.325,75
BIST
9.071,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Parçalı Bulutlu
26°C

Başkan Çelik simültane olarak Çince’ye çevrilen röportajda Bozkurt ve Atatürk’ü anlattı

Başkan Çelik simültane olarak Çince’ye çevrilen röportajda Bozkurt ve Atatürk’ü anlattı
08.07.2021
A+
A-

Egeyön Haber Koordinatörü Ahmet Deda, Bozkurt Belediye Başkanı Birsen çelik ve Türk Çin Kültürel İşbirliği Değişim ve Diyalog Derneği Başkanı Abdülkadir Tanrıdağlı’yı bir araya getirdi. Başkan Çelik ile Türk Çin Kültürel İşbirliği Değişim ve Diyalog Derneği Başkanı Abdülkadir Tanrıdağlı ile röportaj gerçekleştirdi. Röportaj simültane çevri ile Çinceye çevrildi.

‘Emin insanların memleketidir Bozkurt’

Bozkurt’un tanıtımı için gereken adımları her zaman attıklarını söyleyen Başkan Çelik, Bozkurt ilçesinin en ince ayrıntısına kadar Başkan Tanrıdağlı aracılığıyla Çinlilerle paylaştı. Çelik gerçekleştirilen ve Çince’ye çevrilen röportajda ‘Bozkurt Denizli’ye 50 kilometre mesafede İstanbul-Ankara karayolu üzerinde, bence Denizli’nin en şirin ilçesi. Önce bunun için gelinmeli. Asayiş’in berkemal olduğu bir yerdir. Bu çok önemlidir. Biz bir yere gittiğimizde aracımızın üstüne bırakırız. İşyerimizde bir yere gittiğimizde, namaza gittiğimizde dükkanımızın kapısını çekiveririz. Bu çok güzel bir olay. Başka yerlere gittiğimde böyle bir şeyle karşılaşmadığımda bunun ne kadar önemli olduğunu gördüm. Çocuklarımız servisle değil, anaokulu çocuğumuz bile kendileri okula gider. Emin insanların memleketidir Bozkurt.’ diye konuştu.

Çelik: Burada insan mozaiği yaşıyoruz

Bozkurt’taki demografik yapıyı, ilçenin ismini kimin koyduğu gibi değerli bilgileri de paylaştı. Çelik, ‘Burada ne yenilir ne içilir nasıl insanlar yaşar. Öncelikle vatandaşlarımdan bahsetmek isterim. 19 tane mahallemiz var. Bizim nüfusumuzun yüzde 65 mühacir kökenli. Yani Bulgaristan’dan gelme vatandaşlarımızın kurduğu bir yer. Bir de ilçemizin adını Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk vermiş. Bu bizim en büyük gururumuz. Kalan vatandaşlarımız Türkmen dediğimiz yörükler ve az da Çerkez vatandaşlarımız var. Burada insan mozaiği yaşıyoruz. Geleneklerimiz, göreneklerimiz, ağız tatlarımız onlar da burada mozaik oluyor. Bizim burada kız istemelerimiz, düğün adetlerimiz, yemek adetlerimiz gerçekten çok özeldir. Bir muhacir somunumuz vardır. Topraktan yapılan muhacir fırınımız vardır. Pek çok yemek burada kaymakla pişer. Hayvancılık burada bu nedenle çok önemlidir. Pek çok ağız tatlarımız spesifiktir. Tutluca tarafına giderseniz Kömbe’miz vardır. Burada haşhşa üretimi ön plandadır çünkü. İnsanlarımız güzel, yemeklerimiz güzel, adetlerimiz güzel. O yüzden Bozkurt’a gelinmeli bence.’ ifadelerini kullandı.

‘Ne mutlu bize Mustafa Kemal Atatürk’ün koyduğu isimle yaşıyoruz’

Bozkurt ilçesinin isminin nereden geldiğini de hikayesi ile Türk Çin Kültürel İşbirliği Değişim ve Diyalog Derneği Başkanı Abdülkadir Tanrıdağlı’ya anlattı. Çelik, ‘Osmanlı döneminde Rusya ile yaptığı 1800’lü yıllardaki savaşlardan sonra Bulgaristan’dan gelen göçmenler buraya yerleşmişler. Hamidiye ve Mahmudiye köylerini kurmuşlar. Yıllar sonra Mustafa Kemal Atatürk, demiryolu ile Denizli’ye geçerken Ankara’dan, Hamidiyeli Mahmudiyeli vatandaşlar treni durduruyorlar ve Mustafa Kemal Atatürk trenden iniyor. ‘Siz nerelisiz, nereden geldiniz’ diye soruyor. Onlar da diyorlar ki ‘Bulgaristan’dan geldik Hamidiye’yi kurduk, Mahmudiye’yi kurduk.’ Halen ilçemizde bu isimde iki mahallem var. Mustafa Kemal de şöyle diyor. ‘Siz gerçek Bozkurtlarsınız, Önce Orta Asya’dan Anadolu’ya, Anadolu’dan Balkanlara göç ettiniz. sonra da Balkanlardan Anadolu’ya göç ettiniz. İşte Bozkurt’luk budur’ diyor. ‘Bundan sonra sizin adınız Bozkurt olsun’ diyor. Ne mutlu bize Mustafa Kemal Atatürk’ün koyduğu isimle yaşıyoruz’ dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.