enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5655
EURO
34,9880
ALTIN
2.431,02
BIST
9.767,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Açık
29°C
Cumartesi Açık
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Açık
28°C

Bozkurt’un Ödüllü Projesi CEVİZ BAHÇELERİ

Bozkurt’un Ödüllü Projesi CEVİZ BAHÇELERİ
15.12.2017
A+
A-

Bozkurt Belediyesi gerçekleştirdiği projelerle Denizli’de olduğu gibi Türkiye’de de adından sıkça bahsettirmekte. Bu projelerden birisi de Ceviz Bahçeleri Projesi. Belediye bu proje ile 2016 yılında 488 projenin içinden birinci seçilerek tüm Türkiye’ye örnek oldu.

Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik Ödülünü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Elinden Aldı

Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik Ödülünü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Elinden Aldı

Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği’nin (SODEM) gerçekleştirdiği yarışmada 110 Belediye’nin 488 projesinin arasında tarım alanında birinci seçilen Bozkurt Belediyesi adına Başkan Birsen Çelik ödülünü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun elinden aldı.

Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik projenin detaylarını sizler için anlattı.

Ödüllü proje ceviz bahçeleri için öncelikle yine Bozkurt Belediyesi’nin bir ilkinden bahsetmek gerek. Bozkurt Belediyesi Başkan Birsen Çelik öncülüğünde Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıt olan Türkiye’de ilk belediye. ÇKS’ye kayıt olarak tarımsal üretimlere verilen destek ve teşviklerden faydalanmak amaçlanmış.

6360 sayılı yasa ile birlikte köyler mahallelere dönmüştü. Bu yasa ile birlikte eski köy tarlaları Büyükehir ya da ilçe belediyelerine devredildi. Bozkurt Belediyesi de kendine devredilen bu tarlalarda neler yapabileceğini düşündü. O zaman için işin kolayı tarlaları satmaktı diyen Başkan Çelik şu ifadeleri kullandı.

Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik

Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik

 “ Ama biz işin kolayına kaçmadık. Hiçbir zaman günü kurtarmak için çalışmadık.

Biz ne yaptık?

Uzman arkadaşlarla anlaşarak bu topraklarda neler üretilebilir’in fizibilitesini yaptık. Bu çalışmalarımız devam ederken öğrendik ki ÇKS’ye kayıt yaptırırsak tarlalarda işleyeceğimiz ürünleri devlet destek ve teşvikleri ile gerçekleştirebiliyoruz. Tabi biz de bu alanda üreteceğimiz ürün skalasını teşvik kapsamındaki ürünlerden belirledik. Bu noktadan hareketle ceviz retimindeki destek bize bu ürün üzerine çalışmaya götürdü. Çünkü cevizde fidan desteği, damlama sulama desteği, mazot desteği gibi pek çok destek var. Biz de bu arazilerimizde hangi tür ceviz yetiştirebileceğimizi düşündük ve bu bilgiler ışığında bir çok mahallemizde Ceviz Bahçelerimizi oluşturmaya başladık. Bütün ceviz bahçelerimizde damlama sulama sistemleri var. Hepsinin sulaması, gübrelenmesi teşvikler kapsamında yapıldı.”

“Biz Yapmak, Onlar Yaptırmamak için Uğraştı”

Projenin başlangıç aşamasında ÇKS’ye kayıt yaptırmak için uzun uğraşlar verdiklerini belirten Başkan Çelik, “biz kayıt yaptırmak için uğraşırken, Tarım Bakanlığı bize dedi ki ‘sen belediyesin. Çiftçilik yapamazsın.’Bu yüzden onlar yapmamak için, biz de yaptırmak için uğraştık. Ama sonunda her işimiz doğru ve nizami olduğu için bizi kaydettiler. ÇKS’ye kayıt olduktan sonra da ceviz bahçelerimizi kurduk.

Bu bahçelerimizi oluştururken de bizim projemiz ‘mahallemizde üretelim, mahalemiz kazansın’ projesi idi. Yani amacımız şuydu.

Mahallelerimizde üretilen cevizlerin gelirleri yine o mahalleler için geliştirilecek projelerde kullanılacak. O mahallede üretilen ürün, o mahallenin kazancıdır. Bu şekilde bölgemizdeki birliğimizi beraberliğimizi ve bahçelerimizi koruyabilelim. Mahallelerimizdeki vatandaşlarımız bu şekilde bahçelerine sahip çıksın.

Tabi arazilerimiz büyük araziler. Yaklaşık 65bin metrekarelik bir alan. Bu alandaki cevizlerin budanması, çapalanması, otunun yolunması, aşılanması bunlar hep büyük emek gerektiren işler. Bunu da yine vatandaşlarımızla birlikte çözüyoruz. Halk Eğitim Merkezi, Bozkurt Ziraat Odası ve belediyemiz ortaklaşa kurs açıyoruz. Örneğin aşılama veya budama. Biz belediye olarak onlara tarlayı sunuyoruz. Kursa katılan kursiyerler de başlarında ziraat mühendisleri ile bu örnek tarlalara gidiyorlar ve eğitimlerini alıyorlar. Böylelikle hem bizim ceviz ağaçlarına bakmış oluyorlar hem de sertifikalı bir eğitim programını tamamlamış oluyorlar.”

SODEP Yerel Yönetimler Ödül Töreni

SODEP Yerel Yönetimler Ödül Töreni

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.