enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3578
EURO
35,0024
ALTIN
2.326,06
BIST
9.124,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
27°C

Çal lavantasında hasat yaklaşıyor

Çal lavantasında hasat yaklaşıyor
28.06.2020
A+
A-

Lavantaların tomurcuklanmaya başlandığını ve on güne kadar tarlanın tamamen mor çiçekle kaplanacağını anlatan Hasan Durna, “Beş yıl önce dikimini yaptığımız lavantalar verime oturdu. Bölgede yaşanan olumsuz hava şartlarına rağmen lavantalarda tomurcuklanma dönemi başladı. Yaklaşık on güne kadar lavantaların tüm çiçekleri açar. Tarlamız eşsiz güzellikteki mor renkle kaplanır. Lavanta yatırımcıların ve fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekmeye devam ediyor. Geçen yıl başta İstanbul’dan olmak üzere birçok fotoğraf tutkunu çekimler için tarlamızı tercih etti. Bölgemizde bizden sonra lavanta dikimi de arttı. Pazar payı açık olan lavantaları yağ çıkartmak isteyenlere yaş, koku ve dekorasyon işlerinde kullanmak isteyenlere kuru olarak satışını yapıyoruz. Kuru lavantanın kilogramını geçen yıl 20 TL’den satmıştık. Bu yıl ürün henüz ortaya çıkmadığı için fiyat belli değil. On dönümlük lavanta tarlamızdan bir tona yakın ürün hasat etmeyi planlıyoruz” dedi.

Lavantanın faydaları

Eşsiz güzelliğiyle bal üretimine de büyük katsı sağlayan lavantaların insan sağlığına da olumlu etkilerinin bulunduğunu anlatan Hasan Durna, “Lavanta genellikle anksiyete, depresyon, uykusuzluk, baş ve diş ağrısı olmak üzere fiziksel ağrıyı tedavi etmek için kullanılır. Lavanta yağı, küçük yanıkları ve böcek ısırıklarının iyileştirilmesinde kullanılır. Lavanta bitkisinin kokusu sakinlik ve zindeliği arttırır. Ayrıca stres endişe ve hatta hafif ağrıların iyileştirilmesinde yardımcı olur. Lavanta doğal bileşenleri sayesinde cilde doğal parlaklığı kazandırır. Cildin güzelliğini geri getirir. Lavanta baş ve migren ağrılarında etkilidir. Lavanta yağları aynı zamanda yaralara uygulandığında iyileşmeyi hızlandırır.” Dedi.    

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.