enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3285
EURO
35,0893
ALTIN
2.297,14
BIST
9.041,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
25°C
Denizli
25°C
Açık
Cuma Açık
28°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C

ÇAL

ÇAL
06.05.2015
A+
A-

çalTarihi

İlçenin antik dönemlerde ismi Mosyna olarak geçmektedir. Türklerin Anadolu’ya girişi ve bölgeye yerleşmesine kadar da bu isimle anılmıştır. Türk Boyları’nın bölgeye yerleşmesinin ardından Çal Yöresi olarak anılmaya başlamıştır.

Çal kelimesi Çağatay lehçesinde ‘yüksek yer, yayla’ anlamı taşımaktadır. Yörenin konumunun uygunluğu ile bu ismin verildiği düşünülmektedir.

İsmin yöre için kullanıldığı ve ilçe merkezinin ilçeye yerleşenlerin demircilikle uğraşması sebebiyle Demirciköy olarak adlandırıldığı rivayet edilir. Ama zaman içinde merkez bölgenin adı haline gelmiştir.

Bölgede Roma İmparatorluğu dönemine ait çeşitli kalıntılar mevcuttur. Anadolu Selçuklu döneminde Türklerin idaresine giren bölge II. Murat devrinde Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1886 yılında Denizli Sancağı’na bağlı bir kaza haline gelmiştir.

Kurtuluş Savaşı sırasında Kuvayı Milliye’nin bölgesel kuvvetlerinin direnişi ile bölge Yunan işgalinden kurtulmuştur. Dönemde Müftü Ahmet İzzet Efendi’ye Kurtuluş Savaşı sırasında yaptığı hizmetlerden dolayı İstiklal Madalyası verilmiştir.

Bu bölge aynı zamanda 12 Olimpos tanrılarından biri olan Dionysus’un yaşadığı yer olarak bilinmektedir. Rivayetlere göre Çal şarabının dünyaca ünlü olmasının sebebi de Şarap Tanrısı Dionysos’un bu bölgede yaşadığı söylencesidir.

Ayrıca bölge dünyada ilk kez tiyatronun oynandığı antik Dionysosopolis’e de ev sahipliği yapmaktadır.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.