enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5159
EURO
34,7433
ALTIN
2.497,05
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
25°C
Denizli
25°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
Pazar Parçalı Bulutlu
23°C
Pazartesi Açık
29°C

Başkan Akcan’dan çağrı: BİYOM Çal’a taşınsın tartışmalar bitsin

Başkan Akcan’dan çağrı: BİYOM Çal’a taşınsın tartışmalar bitsin
26.03.2020
A+
A-

Çal’ın Kumral mevkisinde hazineye ait olan arazi Maliye Bakanlığı tarafından 2013 yılının Mart ayında PAÜ’ye devredildi. PAÜ, aynı dönemde arazi üzerine 2015 yılında  laboratuvarların yapılacağını, ülkemizin tohumculuk konusunda söz sahibi ülkeler arasında yer alacağını, yurt içi ve yurt dışından bilim adamlarının Çal’daki merkezde çalışacağını vurgulamıştı.

PAÜ Rekterö Prof.Dr.Hüseyin Bağ’da, Çal’a yaptığı ziyaretlerde konuyu sık sık gündemde tutmuş, BİYOM’un Çal’a taşınacağını açıklamıştı. Son olarak PAÜ yerleşkesindeki BİYOM merkezinde rektör ile bilim insanları arasında yaşanan tartışmalar ülke gündemine oturdu.

AKCAN’DAN “ÇAL’A GELİN RAHAT BİR ORTAMDA ÇALIŞIN” ÖNERİSİ

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan ise, BİYOM’un Çal’da faaliyete geçmesi için 2015 yılından bu yana yetkililerden defalarca söz aldıklarını söyledi. Akcan, bilim insanlarının PAÜ’de 10 dekarlık araziye sıkışıp kalmalarına gerek olmadığını, 650 dekarlık arazinin onları beklediğini söyleyerek, “Çal’a gelin rahat bir ortamda çalışın. Laboratuvarların taşınması, bilim insanlarının konuklaması ve beslenmesini Çal Belediyesi olarak üstleneceğiz. Üniversiteye devrettiğimiz 650 dekarlık araziye mısır, hububat ve çekirdek ekimi yapılıyor. Oysa burası bilim yuvası, tohumculuk merkezi olacaktı. Yetkililer 2015 yılından bu yana bizlere defalarca söz verdiler” diye konuştu.

“TARTIŞMALAR BİTMELİ, BİYOM ÇAL’A TAŞINMALI”

Başkan Akcan, BİYOM’un Çal’da hizmet vermeye başlaması durumunda Türkiye’nin tohumculuk piyasasında söz sahibi olacağını, yerli tohum üretiminin gerçekleştirileceğine dair PAÜ’deki yetkililerin de defalarca açıklamalarda bulunduğunu harlatarak, açıklamasını şöyle sürdürdü;

“2015 yılından sonra bilim insanları ve üniversite yönetimiyle yaptığımız görüşmelerde bizlere ‘Türkiye’nin geleceğinin yerli tohum ve bitki üretiminde olduğunu’ defalarca dile getirdiler. Türkiye’nin gıda geleceği konusunda da BİYOM’un önemi büyük. Biz hazırız. Rektör ve bilim insanlarına açık çağrımızdır; Tartışmalar bitmeli, BİYOM Çal’a taşınmalı. Hep birlikte Çal’da buluşalım.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.