enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5475
EURO
34,9890
ALTIN
2.427,44
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
29°C
Cumartesi Açık
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Açık
28°C

İthal Ayçekirdeği Denizli’yi Vurdu

2018 yılında ithalatı hızlanan çekirdek Denizlili üreticiyi vurdu. Üreticilerin ürünlerinin elde kaldığını belirten Çal Ziraat Odası Başkanı Ahmet Haşim Çil, “Türkiye çekirdeksiz mi kaldı ki yerli üretim dururken ithalat yolu açıldı?” diye sordu.

İthal Ayçekirdeği Denizli’yi Vurdu
09.11.2018
A+
A-

“TÜRKİYE ÇEKİRDEKSİZ Mİ KALDI?”

Denizli çerezlik ayçiçeği üretimi konusunda Türkiye’nin önde gelen bölgelerinden. Denizli’nin yoğun üretim bölgesi olan Çal, Çivril ve Baklan ovasında ise üreticinin ithalat ile başı dertte. Konuyla ilgili Denizli Deda Haber’e açıklamalarda bulunan Çal Ziraat Odası Başkanı Ahmet Haşim Çil, “Türkiye’de, özellikle Denizli’de üretimi yapılan çerezlik ay çekirdeğinin aroması, tadı ve kalitesi dünya tarafından kabul edilmiş vaziyette. Üst düzey bir kalitede kendi kendimize yetecek hatta ihracat yapacak düzeyde üretime sahipken, Türkiye çekirdeksiz mi kaldı ki bu kadar yoğun ithalata izin veriliyor?” diye sordu.

“UMUTLU DEĞİLİZ”

Çin’den ithalatına izin verilen çekirdeğin kalite olarak Türkiye üretimi ile yarışamayacağını vurgulayan Çil, “Bu durum bizleri zor durumda bıraktı. Ürünler çiftçilerin elinde kaldı. Bu durumda gelecek yıllardan da umutlu değiliz” dedi.

“TÜRKİYE’NİN ÜRETMESİ LAZIM”

İthal edilen siyah çekirdeğin daha iyisini Türkiye’de üretilebileceğini savunan Çil, “Sorun kalite ise kaliteyi arttırıcı tedbirler ile, piyasa siyah çekirdek istiyorsa siyah çekirdek üretimi ile bütün açıkları kapatabiliriz. Bu üretimi gerçekleştirecek çiftçimiz de, arazimiz de, hava şartlarımız da var. Dünya tarafından tadı ve kalitesi kabul edilmiş çekirdeğin ithalat yolu buradaki üretimi engelliyor. Özellikle Türkiye’nin 1 dolara bile ihtiyaç duyduğu, dolar krizi yaşamış bir ülke olarak bunu kesinlikle bizlerin, Türkiye’nin üretmesi lazım” dedi.

HABER:DERVİŞ CAN DEDA

 

 

 

Yorumlar
  1. Ramazan Yasaroglu dedi ki:

    Denizli Civril ilcesi Irgilli mah.sinden slmlar Baskanim cekirdek ekimi seneye kalmadi herkez tanelik misir ekecek Cinliler sevinsin artik slmlar sevgiler