enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3293
EURO
35,0375
ALTIN
2.280,20
BIST
8.996,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
25°C
Denizli
25°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
28°C
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C

Yaprak Pireleri Yüzünden Çiftçiler Zor Günler Geçiriyor

Yaprak Pireleri Yüzünden Çiftçiler Zor Günler Geçiriyor
28.06.2018
A+
A-

Denizli’nin Çal ilçesinde bağlarda türeyen ‘yaprak pireleri’ tarım arazilerinde büyük tahribat yaratıyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Ziraat Teknisyeni Ömer Dağlı,”Etkin mücadele yapılabilmesi için en başta Tarım İlçe ve İl müdürlüklerine , sorumlu zirai ilaç bayilerine ve danışman kişilere başvurulmalıdır eğer önlem alınmasa sonuç oldukça kötüye gidecektir.”dedi.

Çal tarım arazilerinde yaşanan olay hakkında açıklamalarda bulunan Dağlı,”Latince adı Empoasca spp. olan Yaprak pireleri büyük bir bağ alanına sahip olan Çal ilçesinde önemli sorunlar oluşturmaktadır.Bu küçük canlıların zirai mücadelesi oldukça zor olduğu çok sayıda olması birden çok bitkide zarar göstermesi zararlının kontrolü noktasında çiftimize zorluklar yaşatıyor.”dedi.

Uzmanlara Başvurmanın Önemine Değindi

Uzman kişilerin görüşlerine dikkat çeken Dağlı,”Bağların genç sürgünlerinde taze aşı bağlarda yoğun zarar gösteren bu canlı bağların öz suyunu emerek bağların yeni sürgün yapmasını engelliyor, yaprakların kuruyarak dökülmesine neden oluyor. Aynı  zamanda bu canlı fungal hastalıklarında yayılmasında, asmanın gelişimin durmasında önemli rol oynamakla beraber bağın üzüm ile ilişkisini keserek hem tonaj hem de kalitenin gerilemesine sebep oluyor. Etkin mücadele yapıla bilmesi için en başta Tarım İlçe ve İl müdürlüklerine , sorumlu zirai ilaç bayilerine ve danışman kişilere başvurulmalıdır eğer önlem alınmasa sonuç oldukça kötüye gidecektir.Çiftçilerimizin maliyetleri gün geçtikçe artmaktadır. Bu konuda ekstra olarak bu canlı ile mücadele yapılması çiftçiye  külfet bindirecektir. Gerekli önemlerin alınarak maliyeti düşük olarak  mücadele ortamının sağlanması gerekmektedir. Kaliteli ürünler için doğru mücadele.”dedi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.