enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0375
EURO
37,9583
ALTIN
2.819,34
BIST
9.741,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
31°C
Denizli
31°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
30°C
Perşembe Çok Bulutlu
30°C
Cuma Az Bulutlu
30°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
29°C

Çameli’de Pekmezler Kaynatıldı

Çameli’de Pekmezler Kaynatıldı
02.10.2017
A+
A-

Denizli’nin Çameli ilçesinde pekmez yapma geleneği hala yaşatılmaya devam ediyor.

Çamelililer atalarından öğrendikleri pekmez yapma geleneğini hala sürdürdüklerini, elde yaptıkları pekmezin daha lezzetli olduğunu söylediler. Özellikle kırsal mahallelerde üzüm yetiştirip pekmez yaparak geçimini sağlayan vatandaşlar, geçen yıl 8 TL’den satışını yaptıkları pekmezin, bu yıl kilosunun 13 ile 15 TL arasında değişeceğini söylediler.

Pekmezin nasıl yapıldığını ve lezzet katan inceliklerini anlatan İmamlar Mahallesi sakinlerinden Burhan Sönmez , “Üzümü bağdan toplayıp çuvala katıyoruz. İçine bir miktar ak toprak koyuyor sonra çuvalın içindeki üzümleri özenle çiğneyerek eziyoruz. Üzüm suyunu havuza musluktan akıtıp duruluyoruz. Daha sonra üzüm suyunu kazanda kaynatıyoruz, bu kaynamaya kestirme diyoruz. Kazanda kaynatıp duruladığımız ve kestirme yaptığımız üzüm suyunu elde yaptığımız ocaktaki büyük kazana döküyor ve kaynatıyoruz. Kaynarken devamlı ve hızlı bir şekilde savuruyoruz. Ne kadar savurma işlemi hızlı yapılırsa pekmez o kadar kaliteli olur” dedi.

Saatlerce kaynattıktan sonra pekmeze koyu rengini, lezzetini ve kıvamını veren işlemin kaynatma olduğunu ifade eden Sönmez “Kaynatma işlemi sırasında kestirilen şıranın içindeki şekerler karamelize olup kararır. Suyun kaynama süresince azalmasıyla karışım koyu bir kıvam alır. Pekmez bir seferde kaynatılarak pekmez haline gelmelidir. Pekmezin göz göz kaynaması ve pekmez kokusu yayması pekmezin kıvama geldiğini gösterir. En hoşa giden de pekmez kıvamına gelince köpüğünü içmektir” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.