enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3764
EURO
34,9749
ALTIN
2.325,67
BIST
9.078,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Parçalı Bulutlu
26°C

CHP’li Biçer Karaca’dan Bakan Soylu’ya soru önergesi!

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, belediyelere işçi alımında fişleme iddialarını TBMM’ye taşıdı. İçişleri Bakanlığı Süleyman Soylu’nun cevaplaması için soru önergesi veren Biçer Karaca, “Belediyelere yönelik bu uygulama, CHP’nin kazandığı belediyelere yönelik “cezalandırma” ve vatandaşları “fişleme” midir? diye sordu.

CHP’li Biçer Karaca’dan Bakan Soylu’ya soru önergesi!
22.01.2021
A+
A-

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sunan Gülizar Biçer Karaca, “suçun kişiselliği” ilkesinin yok sayıldığı, Valiliklere tanınan yetkilerin, belediyelerin CHP’li olup olmadığına göre kullanıldığı, Valiliklerin adli kayıtlar değil “fişleme” mantığıyla olumsuz görüş bildirdiği yönündeki iddiaların yanıtlanmasını istedi; güvenlik soruşturmaları konusunda işe başvuran yurttaşların yaşadığı sorunların sona ermesi gerektiğini gündeme taşıdı.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ “ŞAHSIM DEVLETİ” DEĞİL “HUKUK DEVLETİ”DİR

15 Temmuz darbesi sonrasında, Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile ülkenin yönetilmeye çalışıldığını hatırlatan Gülizar Biçer Karaca; kararname ile belediyelerin işçi alımı yapabilmek için Valiliklere resmi yazı yazarak, başvuranın hakkında terör iltisakı olup olmadığının bildirilmesi uygulamasında 2019 yerel seçimlerinden sonra başvurulara “olumsuz” yanıtların artış eğilimine dikkat çekti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Bakan Süleyman Soylu’ya “Belediyelere yönelik bu uygulama, CHP’nin kazandığı belediyelere yönelik “cezalandırma” ve vatandaşları “fişleme” midir? diye sordu. Ülkemizde, AKP iktidarında toplumu kutuplaştıran anlayışın genç yaşlı, çocuk yetişkin, kadın erkek demeden “terörist” damgası vurarak yurttaşları hedef gösterdiğini belirten Gülizar Biçer Karaca hukuk devleti vurgusu yaptı: “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Saray şürekasının söylemleri, girişimleri gidici olduklarının göstergesidir. Düşmanlaştırma, kutuplaştırma ne yazık ki pandemide yaşam şartları daha da zorlaşan yurttaşlarımızı zora sokmakta, temel hak ve hürriyetlerini kullanmalarına engel durum teşkil etmektedir. Sivil toplumu, hak arayanları, en temel dertleri iş aş ekmek olan yurttaşları potansiyel teröristmişçesine damgalamak hukuk devletinin gereklerinin yerine getirilmediğini gösterir. Türkiye Cumhuriyeti, şahsım devleti değil hukuk devletidir. Yerel yönetimlerin başarılı ve halkın ihtiyaçları temelli çözümlerine her gün yeni bir engelle gelinse dahi, yaşanabilir bir Türkiye Cumhuriyet Halk Partisi güvencesiyle gerçekleşecektir.

SUÇUN ŞAHSİLİĞİ İLKESİ YOK SAYILIYOR, İŞ ARAYAN YURTTAŞ CEZALANDIRILIYOR

Yazılı soru önergesinde, CHP İnsan Hakları Genel Başkan Yardımcılığına gelen ve basına da yansıyan çok sayıda talebi hatırlatan Gülizar Biçer Karaca, babası EYT eylemine katıldığı için, ailesinden biri Cumhurbaşkanına hakaretten soruşturma açılığı için ya da kardeşi eyleme katıldığı için güvenlik soruşturma sonucunun olumsuz geldiğini öğrenen yurttaşların taleplerine atıfta bulundu.

İşte cevap bekleyen sorular:

1- 2019 Yerel Seçimlerinden sonra belediyeye işçi olarak başvurup valilikler tarafından olumsuz görüş verilen kişi sayısı kaçtır?

2- 2019 Yerel Seçimlerinden sonra belediyeye işçi olarak başvurup valilikler tarafından olumsuz görüş verilen yerler neresidir?

3- Valiliklerin olumsuz görüşünün gerekçeleri nedir? Bu görüşler neye dayanmaktadır?

4- Valiliklerde güvenlik soruşturması kimler tarafından yapılmaktadır?

5- Bir yurttaş hakkında babası EYT eylemine katıldı diye hakkında olumsuz görüş verildiği iddiaları karşısında inceleme ve soruşturma başlatılacak mıdır?

6- Bir yurttaş hakkında babası Cumhurbaşkanı’na eleştiriler yönelttiği gerekçesiyle olumsuz görüş verildiği iddiaları karşısında inceleme ve soruşturma başlatılacak mıdır?

7- Bir yurttaş hakkında kardeşi eyleme katılıp, yargılandı diye olumsuz görüş verildiği iddiaları karşısında inceleme ve soruşturma başlatılacak mıdır?

8- Muhalefetin kazandığı Belediyelere yönelik olarak bu uygulama bir cezalandırma aracı olarak mı kullanılmaktadır?

9- Muhalefetin kazandığı Belediyelere yönelik olarak bu uygulama bir cezalandırma aracı olarak kullanıldığına dair yorumlara ilişkin kamuoyu açıklaması yapılacak mıdır?

10- Yurttaşların en temel haklarından biri olan çalışma hakkının ihlalini önlemeye yönelik herhangi bir düzenleme yapılacak mıdır?

11- Güvenlik soruşturmasının amacını aşıp, suçun kişiselliği ilkesine de aykırı olacak şekilde fişleme aracına dönüşmesiyle ilgili olarak kamuoyuna herhangi bir açıklama yapılacak mıdır?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.