enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3287
EURO
35,0694
ALTIN
2.309,08
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
28°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Çocukların Dijital Ortamlarını Kontrol Ederken Nelere Dikkat Edilmeli?

Çocukların Dijital Ortamlarını Kontrol Ederken Nelere Dikkat Edilmeli?
A+
A-

Özellikle pandemi döneminde çocukları evde uzun süre tutabilmek için telefon, tablet ve bilgisayarlar çok kullanıldı. Bazı çocuklar gerektiğinden daha uzun süre dijital ortamlara maruz kaldılar. Bu durum küçük çocuklarda gelişimlerini engelleyebilir, daha büyük çocuklarda ise depresyona sürükleyebilir.

Dijital ortamlarla iç içe büyüyen çocuklara bu durumları açıklamak bir hayli zor.En büyük faktör ise ebeveynlerinin de süreçte tüm işlerini online olarak halletmeleri. Çocuklara durumu gerekçeleriyle ve onara hak vererek anlatmakta fayda var. Uzmanlar bazı noktalara dikkat çekiyor.

Yaş Çok Önemli

Çocukların dijital ortamlarda geçirdikleri süreleri ve mecraları kontrol ederken ilk göz önünde bulundurulması gereken faktör yaşları olmalı. . İki yaşından küçük çocukların ekranlara maruz bırakılmaması öneriliyor. İki yaş sonrasında ise ekrana maruz kalma süresinin günde bir saati geçmeyecek şekilde düzenlenmesi önem kazanıyor. Çocuklar ekran karşısındayken eğitsel içerikleri izlemeliler. İzlerken ebeveynleriyle ne kadar etkileşim içerisinde olurlarsa onlar için o kadar iyi. Bu nedenle çocukların izlediği programları ebeveynlerde onlarla birlikte izleyebilir ve programlar hakkında çocuklarla konuşabilirler.

Çocuğu Sakinleştirmek İçin Kullanılmamalı!

Küçük yaştaki çocukların duygularını keşfetmeleri ve duygularını anlatabilmeleri çok önemli. Evde geçirdiği zor zamanlarda teknolojik aletlerle yalnız bırakmak yerine konuşmaya çalışılmalı. Zor duygularla nasıl başa çıkacaklarını, sıkıldıklarında farklı neler yapabileceklerini ve sorunlara yönelik ebeveynleriyle konuşabileceklerini keşfetmeleri gerekiyor. Bu nedenle çocukların zorlayıcı davranışlar sergilediği zamanlarda ekranlar onları sakinleştirmenin yolu olarak devreye sokulmamalıdır.

Ekranda Geçirdiği Süreyi Azaltmak İçin Nasıl Davranışlar Sergilenmeli?

Ebeveynler çocuklar için baş rol oldukları için ekran başında uzun süre geçirmemeliler. İşiniz nedeniyle uzun süre bilgisayar başında oluyorsanız bunu ona açıklayıcı bir dille anlatmalısınız. Aile bireyleri kendi ailelerinin teknoloji kullanım kurallarını oluşturabilir ve çocukların belirli kurallara uyarak ekran karşısında vakit geçirmelerini sağlayabilirler. Bu kurallar ile ne zaman ve ne kadar süre çocuğun ekran karşısında vakit geçireceği belirlenebilir. ‘Ekranları kapatalım’ zamanları yaratılabilir ve aile yemeklerinde, diğer aile etkinliklerinde, oyunlar sırasında ve sohbet zamanlarında TV, bilgisayar, telefon ya da tablet ekranları kapatılabilir. Yapılan etkinlikler çocuk için eğlenceli olmalı. Ailecek yapılması onu rahatlatacak ve normalin bu olduğunu daha iyi anlatacaktır.

Pakize BİLGİ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.