enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4790
EURO
34,9431
ALTIN
2.436,33
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
29°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
28°C

Deneyimli tekstilci Tan Avrupa’daki kriz ortamının Türkiye’ye etkisini değerlendirdi: “Üretimi artırarak firma pazar genişlemesi yapabilir”

Avrupa’daki pazar daralmasının Türkiye’deki üretici üzerindeki etkisi ve çıkış yolu hakkında deneyimli tekstilci İbrahim Tan açıklamalarda bulundu. Avrupa’daki alımın daraldığını belirten Tan; “Maliyetlerin dışında indirim yapabileceğimiz veya avantaj sağlayabileceğimiz bir nokta kalmadı. Pakistan, Hindistan ile havlu bornozda rekabet edemez hale gelirsek, pazarımızı kaybedebiliriz. Karşı tarafta daha ucuz bir fiyat var. Üretimi artırarak firma pazar genişlemesi yapabilir.” dedi.

Deneyimli tekstilci Tan Avrupa’daki kriz ortamının Türkiye’ye etkisini değerlendirdi: “Üretimi artırarak firma pazar genişlemesi yapabilir”
25.09.2022
A+
A-

Rusya-Ukrayna savaşı, enerji fiyatlarına dev zamlar Avrupa ekonomisini direkt Türkiye ekonomisini dolaylı olarak olumsuz etkiledi. Ekonomi dünyasındaki bu gelişmeler üzerine Gazeteci Ahmet Deda’nın Egeyön TV’de konuk aldığı İbrahim Tan’dan dikkat çeken açıklamalar geldi.

İşte İbrahim Tan röportajı

Savaşın, Avrupa’daki ekonomik gelişmelerin etkileri Türkiye’de nasıl hissediliyor? Sanayicilere önerileriniz nelerdir?

KREDİ UYARISI!

Küçük veya büyük olması önemli değil, bir sanayi işletmesinin finansman yapısı çok önemlidir. İkincisi ise üretim çok önemlidir. Üçüncüsü ise para batırmadan satmak önelidir. Bu üç unsur birbirleriyle eşit yürütmelidir. Eğer şirket karlılığınız üzerinde kredi faizi öderseniz ayak duramazsınız. Ürettiğinizi satamazsanız, depolama yapmak zorundasınız ayakta duramazsınız. Bu unsurlara dikkat etmemiz gerekiyor. 90’lı yıllarda Özal döneminde teşvikler kullanıldı, ucuz krediler verildi ve yatırımlar yapıldı. O dönemde bunu da şunu da yapacağım diye firmaların yok olduğunu gördük. Tek sebebi faiz yükünün altında ezildiler. Kullanılan kredinin ana sermayenin yüzde 25’ni geçmesini istemem. Yapılabiliyorsa kredisiz yürünmeli.

TEZGAH KAPATANLAR VAR

Avrupa’daki pazarındaki daralmadan dolayı Denizli’de bir takım havlu tezgahlarının kapandığını duydum. 30 tezgahının 5’ini kapatan firmalar olduğunu duydum. Örneğin biz bu durumdan etkilenmemek için Avrupa’da 8 ülkede ofislerimizi açtık. Gömleklik kumaşları üreterek kendimiz satıyoruz. Çok güçlü dünya markalarına ürün veriyoruz. Avantajımız yüksek kalitede mal üretmemiz. Malımız gittiğinde geri gelmiyor. Avrupa bizi TAN markası olarak biliyor. Direkt bizle temasa geçip mal alan çok sayıda müşterimiz var. Türkiye’den birçok firmada dediği hususlara dikkat ediyor.

“YÜZDE 30 ZAM YAPMAK ZORUNDA KALDIK”

Şuanda maliyetlerin artması ve Avrupa’da doğalgaz ve elektrik zamları nedeniyle Avrupalılar kendilerini geri çektiler. Doğalgaz ve elektrik zamlarının ardından biz de ürünlerimize yüzde 30 zam yapmak zorunda kaldık. Belki 1-2 ay sonra bu ürünleri daha yüksek fiyatla satışını görebiliriz.

Yüzde 30’luk zam pazarda müşteri kaybına neden oldu mu?

“SATIN ALMAMANIN PİYASAYA YÜKÜ DARALMA YAŞATIYOR”

Kendi açımızdan konuşursam biz spesifik mal yapıyoruz. Bu nedenle müşteri kaybı yaşamadık ve yaşamıyoruz. Havlu bornoz ile çalışan arkadaşlarımızın sıkıntı yaşadıklarını biliyorum. Avrupa’daki endişe ve korku bizden daha yüksek seviyede. Biz Anadolu çocuğuyuz bir şekilde karnımızı doyurmayı beceririz. Avrupa’nın tabağında et olmazsa, elektriği yanmazsa, banyosunda sıcak suyu olmazsa hayatları felç oluyor. Bu sıkıntıları dikkate alarak Avrupalı satın almayı yavaşlattı. Rafların boşalmamasına neden oldu. Onlar için ileride daha büyük zamların olması durumunda ceplerinde para olması onlar için daha önemli. İhtiyaç olmayan hiçbir şeyi satın almıyorlar. Satın almamanın piyasaya yükü daralma yaşatıyor.

Avrupa’daki ekonomik daralma için Türkiye’ye öneriniz nedir?

“ÇÖZÜM ÜRETİMİ ARTIRMAK OLABİLİR”

Maliyetlerimiz belli. Maliyetlerin dışında indirim yapabileceğimiz veya avantaj sağlayabileceğimiz bir nokta kalmadı. Pakistan, Hindistan ile havlu bornozda rekabet edemez hale gelirsek, pazarımızı kaybedebiliriz. Karşı tarafta daha ucuz bir fiyat var. Üretimi artırarak firma pazar genişlemesi yapabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.