enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3812
EURO
35,0207
ALTIN
2.325,80
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Parçalı Bulutlu
26°C

Denizli Berberler Kuaförler Güzellik Salonları İşletmecileri Esnaf Odası’nın 22 yıllık başkanı Ağılönü yeniden aday

Denizli Berberler Kuaförler Güzellik Salonları İşletmecileri Esnaf Odası’nın 22 yıllık başkanı Ağılönü yeniden aday
21.12.2021
A+
A-

Esnaf odaları yaklaşan seçimlerle bir birlikte hareketlendi. Birçok oda seçime gitmek ve yeni başkanları seçmek için hazırlıklarına başladı. Adaylar sahaya indi, üye esnafları ziyaret etmeye başladı. Denizli Berberler Kuaförler Güzellik Salonları İşletmecileri Esnaf Odası’da bu seçime giden odalardan biri. Egeyön TV Denizli Berberler Odasını ziyaret etti. Berberler Kuaförler Güzellik Salonları İşletmecileri Esnaf Odası Mevcut Başkanı ve Başkan adayı İdris Ağılönü ile gündemi değerlendirdik.

İşte o röportajımız;

*Esnaf odalarının seçimleri başlıyor. Berberler odası olarak sizde seçime gideceksiniz. Öncelikle kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Kaç yıldır berberler odasının başkanlığını yapıyorsunuz?

Ben 22 yıldır Denizli Berberler Odasının başkanlığını yapıyorum. Berberlik baba mesleğim. Babamızdan öğrendik bu mesleği. 1999 yılında da 21 Şubatta bu göreve seçildim. O günden bugüne kadar üyelerimizin teveccühüyle bu görevi sürdürüyorum.

*Peki kaç üyeniz var şuanda?

Şuanda 1550 civarında bir üyemiz var ama tabi bunların hepsi berber ve bu kuaförlerden olan insanlarla oluşmuyor. Farklı meslek grupları da var içinde. Berber ve kuaför olarak 1150 kişi var toplamda. Bunun yanında 500-600 güzellik uzmanı var. 30 kadar masaj salonu derken spor salonları, diş teknisyenleri, diyetisyen, psikolog, halı sahalar ve çok farklı meslek gruplarından bünyemizde barındırıyoruz.

*Neden böyle bir çeşitliliğe gittiniz?

Şimdi bunu bakanlık belirliyor. Nace kodu dedikleri bir sistem var. Sağlık ve temizlik diye bir kod uygulamışlar. Bununla ilgili açılan her işyeri bize geliyor. Binaların genel temizliği de bize geliyor. Spora girdiği için av bayiliği de bize geliyor. Mesela böyle çok renkli bir üye çeşidimiz oldu.

*Peki berberler odasının üyelerine nasıl katkıları var, getirileri neler? Üye olmak buraya ne kazandırıyor?

Zaten bu kanunla düzenlenmiş. Bir esnafsanız bir esnaf ve sanatkârlar odasına ya da ticaret odasına üye olma yükümlülüğünüz var. Çünkü açma ruhsatı alırken bankalarda kredi temininde sizin bir odaya kayıt olup olmadığınıza göre oluyor. Bu yüzden bu bir mecburiyet olmuş. İnsanlar açtıkları işyerlerinin çeşitliliğine göre bir odaya gidip kayıt oluyorlar. Biz tabi 22 yıldır bu işi yapıyoruz. Esnafında içindeyiz. Sürekli geziyoruz. Empati yapıyorum. Onların yerlerine kendimi koyuyorum. O yüzden oda hizmetlerini yürütürken de buna dikkat ediyorum. Bende dışarda bir esnaf bir üye olduğumu düşünerek burada yöneticilik yapıyorum. Mesela biz burada odamızda üyelerimize mesleki faaliyetlerde para almadan hizmet vermeye çalışıyoruz. Yine muhasebesini tuttuğumuz üyelerimiz var. Dışarıdaki muhasebe bürolarında bu rakam 80-100 TL tutuluyorken biz burada üyelerimize 25 TL gibi bir fiyata tutmaya çalışıyoruz. Yani aidatın dışında herhangi bir şeyden fatura veriyoruz o usulde çalışan esnaflarımıza. O fatura satımı ve aidatın dışında burada hiçbir şeyden para almıyoruz. Mesela üyelerimiz bizden oda kayıt belgelerini istediklerinde maille ya da telefonla onlara gönderip işlerini kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Bu nokta da iyi bir memnuniyet olduğunu düşünüyorum. Bunu gezerken sadece berber, kuaför, güzellik salonu, spor salonu, halı saha, masaj salonu üyelerimden değil bizim odaya üye olmayan dışardan insanlardan da takdir alıyoruz. Örnek bir odacılık yapıyorsunuz ‘esnafın sürekli yanında oluyorsunuz’ gibi güzel tatlı şeyler duyuyoruz.

*Tam seçim tarihi belli olmadı ama oda olarak hangi tarihlerde yapmayı düşünüyorsunuz bu seçimi?

Şubat ayı içerisinde yapmayı düşünüyoruz.

*Peki, kaç aday var?

Şuanda bir adayımız var. Benim dışımda bir rakibimiz daha var. O da 3. Dönem adaylığı. Sürekli adaylığını koyan bir arkadaşımız.

*Peki, başkan olursanız vaatleriniz neler?

Biz vaatlerimiz bugüne kadar üyelerimize nasıl hizmet verdiysek ve bundan sonra da bunları artırarak devam ettireceğiz. Pandemi de mesela eğitimlerimize ara vermiştik. Son 2 ayda yine hayat normale dönünce normalleşince bunları tekrar düzene koyduk yapmaya başladık. Kontrollü bir şekilde. Bu eğitimlerimiz yine devam edecek. Oda hizmetlerimiz bugün olduğu gibi yine aynı şekilde devam edecek. O günün şartlarında üstüne ne koyabilirsek onlara bakacağız. Bizim buradaki birinci önceliğimiz üyemiz tabi ki. Mesela Dede Korkut diyor ya ‘İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın’ Bizim burada ki düsturumuz da ‘Üyeyi yaşat ki, oda yaşasın’ bu anlayışla burayı yönetiyoruz.

*Malum ekonomi kurda yükselişler, çıkışlar ve düşüşler var. Bir belirsizlik var. Bu size üye olan esnafı nasıl etkiledi?

Tabiki maliyet artışları bizim esnafımızı kuaförlerimizin kullanmış olduğu ürünlerde de oldu. Ciddi anlamda oldu. Hatta doların artışının üzerinde artışlar söz konusu oldu. Bir kutu jileti 40-45 TL alabiliyorken, şuan 85-90 TL gördü. Kullandıkları makinalar 200 TL iken bu makinalar 350-400 TL gibi rakamları gördü. Çok astronomik düzeylere ulaştı. Fakat, dün hepimiz izledik, bir müdahaleyle bunlar ciddi anlamda geri geldi. Fakat şimdi biz bu dolardaki inişin aynı anlamda malzemelere de yansımasını bekliyoruz. Olması gerektiğini düşünüyoruz. Hükümetimizden beklentimiz piyasaya da bu yönde müdahale edilmesi. Stokçuluk yapan varsa stokçulara, hammaddeyle ilgili stokçuluk yapanlara da müdahale edilmesi ve bu fiyatların normale dönmesinin sağlanması gerekiyor. Yoksa asgari ücretteki artış piyasa da olumlu satın alındı. Güzel bir bahar havası estirdi. Bugün olduğu gibi dolar kuru bu düzeyde tutulursa ben önümüzdeki günlerde inşallah esnafımızın adına çok olumlu olacağına inanıyorum.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.