enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5357
EURO
34,8970
ALTIN
2.435,38
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
34°C
Denizli
34°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
28°C
Perşembe Açık
25°C
Cuma Açık
28°C
Cumartesi Açık
29°C

Denizli’nin korona virüs mücadelesi verilere göre değerlendirildi

Denizli’nin korona virüs mücadelesi verilere göre değerlendirildi
25.04.2020
A+
A-

Habertürk kanalında Afşin Yurdakul moderatörlüğünde yayınlanan HT 360 programına konuk olan MEF Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Onur Başer korona virüs mücadelesinin iller bazında nasıl gittiğine yönelik sayısal veriler üzerinden değerlendirme yaptı.

ÖNCE SIKIŞIKLIK ENDEKSİNDEN BAHSETTİ

Prof. Dr. Onur Başer daha önce gerçekleştirdikleri programda ‘Sıkışıklık Endeksiden’ bahsettiklerini bu endekste ilk 3 sırada yer alan İstanbul, İzmir ve Ankara’nın vaka sayılarının açıklanması ile endeksin verileri ile örtüştüğünü belirtti. Başer,”Endekste en düşük ilin Tunceli olduğu ve bugün Tunceli Valiliği’nin açıklaması ile son iyileşen kişiyle birlikte Türkiye’de vakanın olmadığı tek il olduğunu öğrendik. Yani vaka sayıları ile sıkışıklık endeksi ilişkisi ortaya çıktı.”dedi.

8 İLİN 4 YILLIK VEFAT VERİLERİ 25 MART-22 NİSAN TARİHLERİ ARASINDA DEĞERLENDİRİLDİ

İllerdeki vefat verilerini incelediklerini söyleyen Başer, E-devlet’ten ulaşılan 10 ilde Antalya ve Diyarbakır’ın verilerinin düzenli olmadığını ve 8 ilde inceleme yaptıklarını belirtti. Bu illerin ise;Denizli, Bursa, Konya, Kocaeli, İstanbul, Malatya, Kahramanmaraş ve Sakarya olduğunu açıkladı. Bu illerde 2017-2018-2019-2020 yıllarında 25 Mart-22 Nisan arasındaki günlük vefat verilerini incelediklerini açıkladı. 25 Mart’ın seçilmesinin nedenini ise Türkiye’de resmi olarak açıklanan ilk korona vakasından 15 gün sonrası olduğunu ifade etti.

”DENİZLİ EN BAŞARILI İL”DEDİ

Yapılan incelemede Denizli’nin çok başarılı bir il olarak göründüğünü belirten Başer, canlı yayında paylaşılan grafikte Denizli’nin 2017-2018-2019 yıllarında 25 Mart-22 Nisan vefat verileri ile 2020 yılında aynı tarihlerde verilerin çok fazla farklılık göstermediğini belirtti. Grafikteki silindirlerin iç içe olduğunu söyleyen Başer,”Şehrin üzerine böyle bir yük bindiği halde bu aylarda Denizli çok büyük bir başarı sergiliyor. Denizli’de 65 yaş üstü ortalaması Türkiye ortalamasından daha fazla olmasına rağmen. Yani Denizli yaş ortalaması bakımından daha riskli bir bölge olmasına rağmen grafik çok iyi bir seyir gösteriyor. O yüzden Denizli’deki sağlık çalışanlarını kutlamak lazım. Güzel bir sınav veriyorlar.”dedi.

DİĞER İLLERİ DEĞERLENDİRDİ

Başer, açıklamalarında;” Bursa başarılı mücadele vermiş, Konya’da ise ilk başta vefat artışı yaşanmış. Ancak günler içinde bu durum ortadan kalkmış. Kocaeli en riskli 4. bölge idi. Ancak seyirler arasında çok fazla fark görünmedi. Malatya’da da çok fazla bir farkın olmadığını görüyoruz. Kahramanmaraş’ın ise sıkışıklığına göre biraz daha kötü durumda olduğunu gördük. Sakarya’nın ise inceleme yapılan iller arasında sıkışıklığa göre en kötü il olduğunu gördük. Sıkışık bir şehir olmamasına rağmen artışlar çok fazla. İstanbul’da ise geçtiğimiz yıllara göre vefat artışının yüzde 43 olduğunu gördük.”dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.