enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4967
EURO
34,5866
ALTIN
2.497,31
BIST
9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocuklar ile Uzaktan Eğitim Nasıl Yapılmalı? Nelere Dikkat Edilmeli?

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocuklar ile Uzaktan Eğitim Nasıl Yapılmalı? Nelere Dikkat Edilmeli?
15.09.2020
A+
A-

Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Yrd.Doç.Dr.Neriman Kilit, dikkat eksikliği olan çocukların online eğitim dönemini verimli geçirmeleri için velilere önerilerde bulundu. Temel noktalar ise teknoloji kullanımının sınırlandırılması, kontrollü bir şekilde sosyal hayatına izin verilmesi, özel zamanlarının oluşmasına izin verilmesi.

Uyum Problemi Yaşamaları Çok Normal

DEHB olan çocukların arkadaşlarına göre daha geç uyum problemi yaşamaları normaldir. Motivasyonları hızlı bir şekilde düşer, düzenli şekilde ders çalışmada arkadaşlarına göre daha çok problem yaşayabilirler. Ancak bu sorunlar doğru tepkiler ve iletişimle çözülebilir. Dr. Neriman Kilit , “Bu çocukların günlük hayatlarını düzenleyebilme ve organize olabilme, evde aşırı hareketlenme ve enerjisini atamama konusunda sıkıntı yaşayabildikleri ve eğlence amacıyla teknoloji bağımlılığı risklerinin daha yüksek olduğu ve arkadaş ilişkilerinde uyum sorununu daha sık yaşayabildikleri bilinen gerçeklerdir” dedi.

Açık ve Uyumlu Konuşulmalı

Yüz yüze eğitimden uzaklaşılması DEHB çocukların eğitimleri için dezavantaj olsa da tabii ki de sağlıkları kadar değerli değil. Bu dönemden en az etkilenmeleri için Dr. Neriman Kilit tavsiyelerde bulundu.

“İlk olarak virüs ve korunma yöntemleri çocuğa anlayabileceği bir dille anlatılmalı ve korunma yöntemleri açıklanmalı ve anlatılmalıdır. Ayrıca unutulmamalıdır ki bu süreçte çocuğun tedavisinin devam etmesi çok önemlidir. Çocuk ilaçlarını düzenli almalı ve psikiyatrik muayenelerini ihmal etmemelidir.”

Günlük Rutinlerini Koruyun

Neriman Kilit açıklamasının devamında çocukların normaldeki eğitim düzenlerine dikkat edilmesi gerekildiğini belirtti. Rutinlerinin korunması içinde bulundukları durumun normal ve olması gereken olduğunu hissettirecektir. Normalde okul zamanı saat kaçta kalkılıyorsa o saatte kalkıp mümkünse okul üniforması giydirilerek tam ders saatinde uzaktan eğitimin başında olmalı.

Yüz yüze eğitimde yasak olan telefon, bilgisayar, tablet gibi aletlerin ders gördüğü ortamdan uzaklaştırılması önemli bir detaydır.

Bol Bol Sohbet Edilmeli

Ders aralarında ya da gün içinde çocuğun boşluğa düşmemesi için sürekli iletişim içinde olunmalı. Çocuğun bulduğu boşluklarda televizyon, tablet gibi materyallerle ilgilenmesi derse geri dönmesini zorlaştırır.

Odasının Düzeni Gözden Geçirilmeli

Özellikle eğitim gördüğü oda daha sonra da evin düzeni, çocuğun enerjisini atabileceği şekilde olmalı. Eğitim gördüğü oda olabildiğince sade, sessiz ve dikkat dağıtıcı faktörlerden uzaklaştırılmış şekilde olmalı.Dikkat dağılmasını önlemek için bazı düzenlemeler yapılabileceğini kaydeden Dr. Neriman Kilit, “Oturma düzenindeki değişiklikler (örneğin pencere önünde oturmama, dikkat dağıtıcıları görüş açışından çıkarma), uygun aydınlatma ve gürültü için yapılan değişiklikler (örneğin kulaklık kullanmak), çocuğun eğitimini verimli hale getirmek için sık mola vererek, kısa ama etkin odaklanma süreleri sağlamak (“ara vermeliyim” kartları oluşturmak, mola ve derse başlama zamanını hatırlatması için alarm ve kronometre kullanmak), mobil telefonunu uçuş moduna almak veya sesini kısıp aranızda anlaşabileceğiniz bir yerde muhafaza altına almak, televizyon, bilgisayar gibi eğlence amaçlı ekran kullanımını çalışılan süre boyunca kapalı tutmasını sağlamak yapılabilecek bazı değişikliklerdendir”

Sosyalliği Kontrollü Şekilde Devam Etmeli

Çocuğun hem fiziksel sağlığı hem de DEHB belirtileri için egzersizin yararlı ve gerekli olduğunu kaydeden Dr. Neriman Kilit, “Egzersiz odaklanmayı arttırır. Çocuğu ders dinlediği ve çalıştığı odayı havalandırmak, güneş ışığının içeri girmesini sağlamak, fiziksel izolasyonu bozmadan bahçe ya da balkonda zaman geçirmesini sağlamak, mümkünse evde, balkonda veya bahçede spor faaliyetlerine izin verecek bir ortam sağlamak ve düzenli hareket etmesini sağlamak yararlı olacaktır. Çocuğunuzun arkadaşlarıyla(güvenli bir mesafeden!) zaman geçirmesini sağlayın. Sosyal etkileşime devam etmek, sohbet etmek ve sosyal olarak topluma bağlı kalmak çok önemlidir. Çocuğunuzla, sohbet edin ve zaman geçirin. Sosyal etkileşime devam etmek, sohbet etmek ve sosyal olarak topluma bağlı kalmak çok önemlidir” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.