enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3662
EURO
35,0212
ALTIN
2.326,21
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Parçalı Bulutlu
26°C

Fahiş fiyat ve stokçuluğun cezası değişiyor

Fahiş fiyat ve stokçuluğun cezası değişiyor
09.04.2020
A+
A-

Ticaret hayatında ilişkin düzenlemelerin yer aldığı, AK Parti hükümeti tarafından hazırlanan korona virüsün etkilerini azaltmak için Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi önemli değişiklikler içeriyor. 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunu’na iki yeni madde eklenmesi ön görülüyor.

YASAKLAMA GELİYOR

Kanun teklifinde fiyat artışı için,’‘Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi haklı bir gerekçe olmaksızın bir mal veya hizmetin satış fiyatında aşırı artış yapılamaz”ifadesi yer alıyor.

Stokçuluk için ise,“Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından fiyat artışı beklentisi veya benzeri sebeplerle mal satışından kaçınılamaz; piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunulamaz.” şeklinde yasak getirildi.

FAHİŞ FİYAT VE STOKÇULUĞA PARA CEZALARI

Küçük işletme niteliğindeki üretici ve tedarikçiden et ve süt ürünü ile 30 gün içinde bozulabilecek ürün satın alan büyük işletmeler bir ay içinde ürün bedelini ödemedikleri takdirde 500 bin liraya kadar para cezasına çarptırılabilecek.

Fahiş fiyat uygulayanlara 10 bin liradan 100 bin liraya kadar, stokçuluk yapanlara da 50 bin liradan 500 bin liraya kadar para cezası verilecek.

HAPİS CEZASI DA VAR

Türk Ceza Kanunu’nun 237’nci maddesi fiyatları etkileme, 238’inci maddesi kamuya gerekli ürünlerin yokluğuna neden olma, 240’ıncı maddesi mal veya hizmet satışından kaçınma fiillerini suç olarak tanımlıyor.

Yasaya göre stokçuluk, yapanlara verilecek hapis cezası ceza altı aydan iki yıla kadar değişiyor. Fiyatları etkileyenlere ise üç aydan iki yıla kadar hapis ve adli para cezası verilebiliyor. [colorContent color=”Red” text=”#GüneSözümüz
“Başarısızlık, daha zekice bir başlangıç için fırsattır.” Henry FORD“]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.