enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5346
EURO
34,9863
ALTIN
2.440,42
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Açık
29°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

Firma kömürü taşıyacağız diyor, Avdan Platformu hedefin termik santral olduğunu iddia ediyor

Firma kömürü taşıyacağız diyor, Avdan Platformu hedefin termik santral olduğunu iddia ediyor
24.08.2021
A+
A-

Denizli’nin Tavas ve Kale ilçeleri sınırları Avdan Mahallesi mevkiinde Avdan Madencilik Enerji San. ve Tic. A.Ş. tarafından 567 hektar alanda “Açık Ocak Kömür İşletmeciliği Kapasite Artışı Projesi” planlanıyor. Firma proje kapsamında çıkarılacak kömürün taşıma usulü ile başka bir termik santralde kullanılacağı ifade ederken, Avdan Platformu 602,529 hektar tarım arazisinin yok olacağı ve bölgede gizli bir termik santral hedefinin olduğunu iddia etti.

AVDAN Platformu Avdan Madencilik Enerji San. ve Tic. A.Ş. tarafından Denizli ili, Tavas ve Kale ilçeleri sınırları içerisinde, Avdan Mahallesi mevkiinde 567 hektar alanda “Açık Ocak Kömür İşletmeciliği Kapasite Artışı Projesi” planlaması hakkında Mimarlar Odası Genel Başkan Yardımcısı Cüneyt Zeytinci, Avdan Muhtarı İlhan Kulaç ve Jeoloji Mühendisi Bahtiyar Kolçir Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde açıklama yaptı.

‘SEVK MÜMKÜN DEĞİL’ İDDİASI

Zeytinci’nin açıklamada; “Ruhsat sahalarında gerçekleştirilen rezerv tespit çalışmaları sonucunda, tespit edilen yaklaşık 30.500.000 linyit kömürünün açık işletme yöntemiyle işletilebilir kısmı 26.400.000 ton olarak belirlenmiştir. Kapasite Artışı Projesi kapsamında, açık ocak madenciliği faaliyetleriyle, yıllık 2. Milyon ton kömür üretimi hedeflenmektedir. Yılda 2.000.000 ton kömürün, proje alanına 130 km mesafede yer alan Yatağan Termik Santrali’ne hammadde olarak sevki planlanmaktadır. Günlük 5480 ton kömürün 130 km mesafede ki Yatağan termik santraline gönderilmesi işletme maliyeti, ulaşım ve yol altyapıları açısından mümkün değildir. Açık kömür işletmesi projesi yakınında Kale İlçesi Yenidere Köyü mevkiinde Yenidere Termik Enerji Elektrik üretim Ve Maden Sanayi AŞ tarafından yapılması planlanan Yenidere Termik Termik Santral ve Kül Depolama alanı projesi vardır.”ifadelerine yer verdi.

ÜSTLENİCİ FİRMA SEVK EDECEĞİZ DİYOR

Avdan Platformu’nun asıl amacın bölgeden çıkan kömürün sevkinin yol şartları nedeniyle mümkün olmadığı iddiasını üstlenici firma kabul etmiyor. Deda Haber’e konuşan üstlenici firma yetkilileri bölgeden çıkarılacak kömürün başka bir termik santralde kullanılacağını açıkladı.

Zeytinci açıklamasına şöyle devam etti;” Avdan mahallesi, açık kömür işletme alanına 80-100 m mesafededir. Ayrıca açık ocak sınırının 2.700 m batısında Adamharmanı Mahallesi ve 2.250 m güneyinde Narlı Mahallesi yer almaktadır.

İPTAL EDİLEN AVDAN TERMİK SANTRALİ İÇİN KAYGILARIMIZ NE İSE ;AYNI KAYGILARI TAŞIYORUZ…

Açık Kömür İşletmesi Kapasite artış projesi, Avdan Termik Santrali proje alanı sınırları ve genel anlamda ayni alanları kapsamaktadır. Avdan Termik Santrali projesi kapsamında kamuoyu ile paylaşılan tüm kaygılarımız aynen gündeme getirilmektedir.

VERİMLİ ORGANİK TOPRAKLAR YOK OLACAK …

Söz konusu alanlarda tespit edilen kömür damarı üzerinde yaklaşık ortalama 60-70 metre toprak tabakası yer almaktadır. Kazı işlemlerine başlamadan önce ‘bitkisel / organik toprak’ örtüsünün sıyrılarak alınması ve bitkisel toprağın stok alanlarında depolanması gerekmektedir. 25-30 yıl süren madencilik faaliyetleri sonrasında, tepeleme biriktirilen organik toprağın organikliği tamamen yok olmaktadır.

YERALTI VE YERÜSTÜ SU KAYNAKLARINI KİRLETECEK…

Proje alanına yaklaşık 1,8 km mesafeden geçen Yenidere Çayı, bölgedeki mevsimsel akışa sahip kuru dereleri toplayarak akmakta, Mağarabaşı Mah. dolaylarında kuzey batıya yönelen akarsu Akçay Nehri‟ne dökülmektedir.

Proje alanına yaklaş̧ık 7,2 km mesafede sulama amaçlı Yenidere Barajı yaklaşık 6,3 km mesafede ise Gökçeburun Göleti yer almaktadır. Kömür üretim faaliyetlerinin gerçekleştirileceği Kömür Sahası sınırları içerisinde DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından işletmeye açılan Kale Narlı Sulama mevcuttur. Söz konusu havzalar verimli tarımın yapıldığı önemli havzalardır.

TARIM ALANLARINI KÖMÜR ALACAK…

Açık Ocak Kömür işletmeciliği Kapasite Artış̧ı Proje alanları, 1/100.000 Ölçekli Aydın-Muğla- Denizli Denizli Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı’nda tarım vasıflı alanlar içerisinde yer almakta ve saha incelendiğinde günümüzde verimli bir şekilde tarımın yapılmakta olduğu açıkça görülmektedir.

Kömür ocağı projesinin yer aldığı Tavas İlçesinin ana ekonomik kaynağı tarımdır. Bölgede hububat üretimi başta olmak üzere , tütün, üzüm, mercimek, şekerpancarı, elma, kavun ve karpuz üretilmektedir.

Bölgede son yıllarda giderek artan miktarlarda zeytin üreticiliğine yöneliş var. Halen yaklaşık 50 bin adet zeytin ağacı mevcuttur. Zeytinciliğin ıslahı hakkında kanun gereğince “ Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 km. mesafede zeytinyağı fabrikası hariç, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez.

Yörede zeytincilik bakımından önemli olan husus kömür proje sahasının zeytinliklere uzaklığının 3 km’den az olmasıdır. Proje alanı sınırının bölgedeki en yakın zeytinlik alanlara mesafesi yaklaşık 1.800 m‟dir.

FOSİL YAKIT KULLANIMINDAN VAZGEÇİLMELİDİR…

Türkiye’deki fosil yakıtlı termik santrallerin çevresel yaşam döngüleri özelinde yapılan çalışmalarda linyit yakmanın en kötü tercih olduğu bulunmuştur. Bununla beraber, insan sağlığının korunması için taş kömürü ve linyit başta olmak üzere tüm fosil yakıt kullanımından acilen vazgeçilmesi gerekmektedir.

Elimizdeki bilimsel verilerle yerel ve ulusal erkleri bilgilendirmek, kamuoyu oluşturmak, son çare hukuki mücadelede bulunmak için her türlü göreve hazır olduğumuzun da altını çizmek istiyoruz.

Avdan Platform bileşenleri olarak ortak dayanışma ve mücadelemiz siyasetin çok üzerinde, bölgenin yaşam mücadelesidir. Şu gerçeği iyi biliyoruz ki, yapılacak doğa tahribatları sonucunda meydana gelecek kirlilik ve yıkımlar siyasi tercih gözetmeyecektir.

Siyasi Parti ayrımı gözetmeden, tüm Denizli Milletvekillerimizi, Büyükşehir ve İlçe Belediye Başkanlarımızı, Büyükşehir Belediye Meclis üyelerimizi, siyasi partilerin il ve ilçe yöneticilerini, bölge muhtarlarımızı, özellikle komşu il Aydın ve Muğla dan duyarlı tüm kesimleri, sivil toplum kuruluşlarını, bölge insanı için tek yürek olduğumuz bu tepkiye duyarsız kalmayacağı inancı ve umuduyla; bu süreçte bizlere katkı veren ve bölge halkının yanında olan başta yerel ve ulusal medya olmak üzere tüm unsurları saygı ve sevgiyle selamlıyoruz.

Konuya duyarlılık gösteren tüm halkımızı ve Basınımızın değerli temsilcilerini 26.Ağustos 2021 Perşembe günü saat 13.30 da Avdan mahallesi pazaryerinde yapılacak olan “Halkın Katılımı Toplantısı’ na davet ediyoruz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.