enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3670
EURO
35,0307
ALTIN
2.325,51
BIST
9.110,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Parçalı Bulutlu
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
27°C

Halil Ayhan göreve dönemeyecek! O kanun tüm hesapları değiştirdi

Halil Ayhan göreve dönemeyecek! O kanun tüm hesapları değiştirdi
A+
A-

Güney Belediyesi’nde tekniker olarak çalışan Raif İ., 2017’de haksız yere işten uzaklaştırıldığı gerekçesiyle idare mahkemesine başvurdu. Denizli İdare Mahkemesi çalışanın başvurusunu haklı bularak göreve iadesini istedi. Güney Belediye Başkanı Halil Ayhan ise mahkemenin kararına uymak yerine, Raif İ. İsimli çalışanın işe dönmemesi için mecliste karar alıp tüm partilere imzalattı. Mahkeme kararını meclis imzalarıyla devre dışı bırakmaya çalışan Halil Ayhan’a ‘Görevi Kötüye Kullanma’ suçunu işlediği için dava açıldı. Yerel mahkeme Güney Belediye Başkanı Halil Ayhan’a 1 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme bu cezayı önce 10 aya düşürdü ve daha sonra 6 bin para cezasına çevirdi.
Üst mahkemeye başvuran Raif İ. İse haklı davasında Antalya Bölge Mahkemesi’ne başvurdu. Üst mahkeme Yerel Mahkemenin verdiği cezayı yeterli görmedi ve Halil Ayhan’a 150 gün hak ve yetki kısıtlaması yönünde karar verdi. Tüm bu olanların ardından 11 Kasım 2020 itibariyle ceza kesinleşti fakat Halil Ayhan davayı Yargıtay’a taşıdı. Ayhan, Yargıtay davası sürecinde görevine devam etti.

YARGITAY KARARI ONADI

Uzun süren yargı süreci sonuçlandı. Yargıtay, İstinaf Mahkemesi’nin 150 gün hak mahrumiyeti ve yetki kısıtlaması kararını onadı. Haberde, kararın İçişleri Bakanlığı tarafından Güney Kaymakamlığına iletildiği belirtildi. Halil Ayhan’ın ise tebliği almaktan kaçındığı öğrenildi.

KARAR OYBİRLİĞİ İLE ALINMIŞ

Davaya konu olan mahkeme kararını uygulamama kararının geçtiğimiz dönem belediye meclisinde oylamaya sunulduğu ve oybirliği ile mahkeme kararının uygulanmadığı öğrenildi. Yani AK Parti ve CHP oylarıyla. Dolayısıyla Halil Ayhan gibi o dönemki Meclis üyeleri de aynı suçtan ceza aldı. Ancak 2019 yerel seçimlerinde belediye meclisine giren isimlerden geçtiğimiz dönemden üye bulunmuyor.

HALİL AYHAN GÖREVE DÖNEMEYECEK

Yargıtay’ın onamasının ardından yasal sürecin işleme alınması beklenirken kamuoyunda Ayhan’ın ceza sürecinin tamamlamasının ardından görevine devam etmesi bekleniyordu. Ancak 5352 sayılı adli sicil kanunu 13/A maddesi Ayhan’ın görevine dönmesini engelliyor. Kanun ceza alan kişinin yasaklanmış haklarının geri verilebilmesi için cezanın ardından 3 sene geçmesi gerektiğini belirtiyor. Yani Ayhan cezası bitse de 2024 yılına kadar beklemek zorunda. Deda Haber Hukuk Danışmanı Avukat Can Çapar bu durumu uzman olarak teyit etti. Bu da yapılacak olağanüstü seçimde başkanvekili olacak kişinin bir sonraki yerel seçime kadar görevini yürüteceği anlamına geliyor. Kanunun uygulanıp uygulanmayacağı ise soru işareti.


İLGİLİ KANUN!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.