enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5334
EURO
34,9533
ALTIN
2.431,20
BIST
9.717,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
29°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
28°C

Hangi Maske Tipi Ne İşe Yarar?

Hangi Maske Tipi Ne İşe Yarar?
14.04.2020
A+
A-

Koronavirüs salgını yaşadaığımız bu günlerde, adeta maske savaşları başladı. Hastalıktan korunmak ve hastalığı yaymamak adına önlem sağlayan maskeler hakkında dikkat etmeniz gerekenler… Covid-19 salgını için hangi maske kullanılmalı? Tek kullanımlık maske önerileri..

Covid-19 salgını sürecinde maske kullanımı ve maske çeşitlerine dair herkesin aklı karışmış durumda. Bazı uzmanlar yalnızca hasta olan ve hasta olduğunu düşünen kişilerin maske takması gerektiğini söylüyor. Diğer yandan bazı uzmanlar ise herkesin hem korunma hem de hastalığı yaymamak için maske kullanması gerektiğini söylüyor. Bu karmaşaya bir de maske çeşitleri eklendi. Peki hangi maske çeşitleri ne zaman kullanılmalı? Korona virüs salgını sırasında kullanılabilecek maske hangisi? Hangi maske ne kadar korur? Gibi maske kullanımı ve maske çeşitleri hakkında merak ettikleriniz haberimizde..

Maske Çeşitleri – Hangi Maske Ne Kadar Korur?

Cerrahi maskeler;

En kolay ulaşabileceğimiz maske tipi olan cerrahi maskelerden başlayalım. Cerrahi maske, maskeyi takan kişideki virüs veya mikropların yayılmasını durdurmak için kullanılabilir. Koronavirüs sürecinde cerrahi maske kullanımı, maskeyi takan kişinin virüslerinin yayılmasını önler.

Cerrahi maskeler, ucuz temin edilmesi, günlük hayatta kolay kullanımı ve nefes alıp vermeyi zorlaştırmadığı için en çok tercih edilen maske çeşiti. Fakat bu maskeler yan boşlukları nedeniyle tam korunma sağlamıyor. 

Kağıt Maske Kullanımı

Kağıt maskeler, filtre katmanı olmayan maske tipine örnektir. Bu nedenle minimum bir korunma sağlar. Bu tip maskeler uzmanlar tarafından salgın için en az etkili maske tipi olarak gösteriliyor.

Siyah Maske – Pitta Maske

Daha konforlu ve daha iyi görünüm sağlayan siyah maske yada pitta maske uygun fiyata satılan bir diğer maske tipi. Yıkanarak kullanılabilir olan bu maske tipinin birden fazla kez kullanılması önerilmiyor. Ayrıca bu maskeler, bahar aylarında polenleri engellemek dışında bir işleve sahip değil. Dolayısıyla korona virüsün yayılmasını da engellemiyor.

N95 veya FFP2 maske

Koronavirüs salgınında maske kullanımı için yapılan ölçümlerde N95 ve FFP2 tipi maskelerin diğer maskelere oranla %90 korunma sağladığı açıklandı. Ancak bu maskelerin en büyük problemi de uzun süreli kullanımda solunum problemi yaratması. Şayet bu maskeyi rahat soluk alabilir şekilde takıyorsanız da muhtemelen maskenin koruyucu özelliğini ortadan kaldırmış oluyorsunuz.

Peki Ne Yapmalı?

Korona virüs salgını sırasında yapılması gereken en önemli şey evde kalmak. “Maske kullanıyorum, bana bulaşmaz” düşüncesi ise oldukça yanlış. Çünkü bilindiği üzere koronavirüs doğrudan solunum yoluyla değil, gözlerden de bulaşabiliyor. El temizliğine dikkat edilmediği, dışarı çıkıldığı zaman giyilen kıyafetler değiştirilip, havalandırılmadığı takdirde bu hastalığın bulaşma riski oldukça yüksek. Dolayısıyla yalnızca zorunlu kalındığı zaman evden çıkmak ve bu kısa zaman diliminde tek kullanımlık maske takmak önemli. Bu hastalığı hep birlikte yeneceğiz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.