enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3764
EURO
34,9749
ALTIN
2.325,67
BIST
9.078,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Parçalı Bulutlu
26°C

Koronavirüs Aşısı Bulundu Mu? Koronavirüs Aşısında Son Durum Ne?

Koronavirüs Aşısı Bulundu Mu? Koronavirüs Aşısında Son Durum Ne?
09.04.2020
A+
A-

Koronavirüs salgını dünyada etkilerini derinden hissettirmeye başladı. Her geçen gün artan uyarılar, #EvdeKal çağrıları bir yana herkes Koronavirüs aşısı ile ilgili umutlu haber gelmesini bekliyor. Türkiye ve dünyada birçok bilim insanı konuyla ilgili araştırmalarını sürdürüyor. Bugün bir umutlu haber ise Türk bilim insanı Prof. Dr. Ercümet Ovalı’dan geldi. Prof Dr. Ovalı aşı için tarih verdi.

Tüm dünyada etkisini sürdüren ve günde binlerce can alan Koronavirüs, başta Türkiye ve dünyada Koronavirüs aşısı için çalışmalarını hızlandırdı. Türkiye’de ise araştırmacılar 7 aşı ve 7 ilaç toplamda 14 proje üzerinde çalışıyor.

Amerika, Çin ve Japonya gibi ülkeler Koronavirüs aşısı için çalışmalarını sürdürürken Türk bilim insanlarından da aşı için umutlu haberler gelmeye devam ediyor.

UMUTLU HABER GELMİŞTİ

Önce ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mayda Gürsel, önderliğinde Bilkent Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi öğretim üyelerinin ortak çalışmalarını sürdürdüğü Koronavirüs aşısı için çalışan ekipten umutlu haber gelmişti.

BİRİNCİ FAZ ÇALIŞMASI İÇİN VERİLER VAR

Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Gürsel ve Hacettepe Üniversitesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Öğretim Öğretim Üyesi Prof. Dr. Petek Korkusuz’un yer aldığı Koronavirüs aşısı geliştirilme çalışmasında 1. Faz aşamasına geçilecek verileri olduğunu aktardılar.

Konuyla ilgili açıklamalarda buluna Gürsel: “Virüsün 4 ana proteini var. Bu proteinleri, gen dizilerini özel vektörlere yerleştirerek memeli hücrelerinde üreteceğiz.

AŞININ SONUÇLARI İÇİN UMUTLUYUZ

Aşı antijeni olarak kullanılacak bu proteinler daha sonra antijene olan bağışıklık yanıtını yönlendirecek olan CpG oligonükleotid adjuvanı ile karıştırılarak farklı preklinik deneylerde test edilecek. Preklinik testlerde, aşının SARS-CoV-2 virüsüne karşı koruyuculuğunu çeşitli deney hayvanları modelleri üzerinde denemeyi planlıyoruz. Aşının sonuçları için umutluyuz” demişti.

Bugün dünya çapında 1.5 milyondan fazla insanı hasta eden ve 88 binden fazla insanın ölümüne yol açan Koronavirüs için aşısı için Türkiye ve Japonya bilim insanlarında iki güzel haber daha geldi.

JAPONYA 50 HASTADA DENEYECEK

Japonya Korona virüs ilacı için çalışmalarını sürdürdüğünü ve ikinci faza geçtiklerini duyurdu ve ilacın 50 Covid-19 hastasında deneneceğini açıkladı.

Türkiye’den ise Prof. Dr. Ercüment Ovalı’dan güzel haber geldi.

SİSTEM BAŞARILI SONUÇLAR VERDİ

45 boyunca Koronavirüs ilacı için karantinada olacaklarını söyleyen Prof. Dr. Ercüment Ovalı, 7 gün 16 saat sonunda kurdukları sistemin başarılı sonuçlar verdiğini duyurdu.

“23 NİSAN İÇİN SÖZLEŞTİK”

Twitter hesabından açıklama yapan Ovalı, “Artık kurduğumuz sistemin güvenli olduğu kanıtlandı. Şimdi kahramanlarım içeri giriyor. 23 Nisan için sözleştik” dedi. [colorContent color=”Red” text=”#GüneSözümüz
“Başarısızlık, daha zekice bir başlangıç için fırsattır.” Henry FORD“]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.