enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3694
EURO
34,9629
ALTIN
2.325,75
BIST
9.071,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Parçalı Bulutlu
26°C

MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı pandemi sürecinde sektörü değerlendirdi

MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı pandemi sürecinde sektörü değerlendirdi
17.09.2020
A+
A-

Pamukkale TV ekranlarında yayınlanan Ahmet Deda ile Egeyön Haber programının konuğu Makina Sanayici İşadamları Derneği (MAKSİAD) ve Zimek Makina Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sarı oldu. Pandemi sürecinde Türkiye, Denizli ve Makina Sanayicilerinin sektörel sorunlarının konuşulduğu programda Sarı, MAKSİAD hakkında bilgi verdi. Derneklerinin sektörel bir dernek olduğunu, Makina sanayicilerinin üye olabildiğini belirtti. 140 üyelerinin olduğunu ifade eden Sarı, ‘Eskiden Denizli tesktil kenti olarak bilinirdi, ancak şimdi yurtdışına yüzde yüz ihracat üzerine çalışan makina firmalarımız var. Ve bu konuda da ön plana çıkıyoruz.’ dedi. Türkiye ihracat rakamlarının yüzde 11’inin makina sanayisi olduğunu söyleyen Başkan Sarı, ‘Denizli’de kablo, kuruyemiş, hatte ve mermer makinalarında da merkez biziz diyebiliriz. Denizli olarak bu açıdan biz de önemli bir seviyeye ulaşmış durumdayız’ ifadelerini kullandı.

‘Cari açığı makinacılar kapatabilecek güçte’

İhracat konusunda Makinacıların önemli yere sahip olduğunu söyleyen Sarı, ‘Türkiye’nin cari açığını kapatabilecek güce sahibiz makinacılar olarak. Yüksek katma değerli ürün üretiyoruz. Yüksek oranda ülkemize döviz getiriyoruz.’ dedi.

MAKSİAD öğrencilere destek veriyor mu?

Gazeteci Ahmet Deda’nın sektörel anlamda fayda sağlayacak gençlere maddi anlamda destek sağlıyor musunuz? sorusuna da yanıt veren MAKSİAD Başkanı Sarı, ‘Biz şu anda sektörel anlamda bize yakın olan tüm mühendislikleri teknik anlamda tüm faydalı olan bölümleri, canı gönülden destekliyoruz. Hem maddi hem de manmevi olarak destekliyoruz. Genç kardeşlerimiz geliyor, taleplerde bulunuyorlar, eksiklerini bize iletiyorlar, biz de dernek olarak yönetim kurulunda yer alan arkadaşlarımızla bir olup hepsine olmasa da destek vermeye çalışıyoruz.’ diye konuştu.

‘Tedbirlere uyuyoruz’

Koronavirüs pandemisi sürecinde işletmelerde aldıkları tedbirler ile ilgili de açıklamalarda bulunan Sarı, ‘işletmelerimizde biz uyarılarımızı yapıyoruz. Biz her personelimize, ziyaretçimize, tedarikçi firmalarımıza ateş ölçüm, maske, dezenfektan ürünlerinnin kullanımı ile ilgili her şeyi sağlıyoruz. Yemekler mesafeyi koruyarak sağlanıyor. Makina sanayisinde çok şükür herhangi bir vaka olmadı.’ dedi.

Sanayicisinin kanayan yarası Mesleki yeterlik belgesi

Mesleki yeterlik belgesinin sanayiciye verdiği zarara değinen MAKSİAD Başkanı Sarı, bir işçinin 3 yılda bir mesleki yeterlik belgesi alması gerektiğini ancak her 3 yılda bir bu belgenin işçiye yük oldığınu ifade etti. Bu belge olmadan işverenin de kendi işçisini çalıştıramadığını söyleyen Sarı, çalışan işçinin sürekli olarak yeniden bu belgeyi almasının gerekli olmadığını sanayiciyi zor durumda bıraktığını söyledi. ‘Bir işçi eğer meslekten uzaklaşmış en azından 1 yıl uzaklaşmışsa onu yeniden eğitime sokabiliriz. Ama zaten çalışıyor durumda olan işçiyi yeniden eğitime sokmak sanayicinin kanayan yarası haline geldi. Bunun çözülmesi gerekiyor’ dedi.

Programın tamamını buradan izleyebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.