enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3655
EURO
34,9626
ALTIN
2.325,50
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Parçalı Bulutlu
26°C

MAKSİAD başkanı Sarı: Yatırımlar yurtdışına kayıyor!

Elektriğe yapılan yüzde 14.9’luk zam, sanayicilerin de tepkisine neden oldu.

MAKSİAD başkanı Sarı: Yatırımlar yurtdışına kayıyor!
A+
A-

Yıl içerisinde elektriğe yapılan zamların, sanayicinin belini büktüğünü ve rekabet edemez duruma geldiğini söyleyen Denizli Makina Sanayici İşadamları Derneği (MAKSİAD)Başkanı Mehmet Sarı “Birçok sanayicimiz, enerjiye gelen art arda zamlar nedeniyle, yatırımlarını yurtdışına kaydırmaya başladı. Bir şekilde, üretim yapanların korunmasıyla ilgili gerekli tedbirler alınmalıdır” dedi.

Rekabet edemez duruma geldik

Başta elektrik ve doğalgaza gelen zamlar olmak üzere, işgücü maliyetlerinin de yükselmesiyle birlikte sanayicinin çok zor duruma girdiğini söyleyen MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı “Zaten dünya pazarlarında büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Zamlarla birlikte artan maliyetlerimiz yüzünden, rekabet edemez duruma geldik. Bu durumda sadece sanayi değil, bir bütün olarak ülkemiz kaybetmiş oluyor” dedi.

Yatırımlar başka ülkelere kayıyor

Enerji fiyatlarının artmasıyla birlikte, karşılanamaz duruma gelinen maliyetler nedeniyle, birçok yatırımcının işgücü ve enerji ücretleri düşük ülkeleri tercih etmek zorunda kaldığını da sözlerine ekleyen MAKSİAD Başkanı Sarı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“ Elbette ki, makul düzeylerde zamlar yapılacaktır. Fakat, son yapılan zamlarla enerji maliyetlerimiz çok arttı. Bazı işadamlarımız, kurulu fabrikasını işgücü ve enerji tarifesi düşük ülkelere kaydırırken, yeni yatırım yapmayı planlayanlar da, daha işin başında fabrikasını bu ülkelere kurmayı tercih etmeye başladı. Üretim olmadan, hiçbir gelişim göstermemiz mümkün değil. Bu nedenle, üretime dayalı sanayi ve ticari işletmelerin, bir şekilde korunması ve zamlardan asgari düzeylerde etkilenmesi ortamı sağlanmalıdır.”

Kemer sıkın, deniliyor ama

Devlet büyüklerinin, tasarruf konusunda çaba harcadıklarını, ama alt kesimlerde birçok kurumun halen daha aynı savurganlıklarına devam ettiğini de belirten MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı “ Son 5 yıldır neredeyse yeni bir tesis açılmıyor. Üretime değil, tüketime yönelmiş bir ülke haline geldik. Devlet büyüklerimiz ‘kemer sıkın’ derken, birçok kurum kemer gevşetiyor. Acil tedbirler alınmalı ve üretime dayalı ekonominin canlandırılması için gereken yapılmalıdır” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.