enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5949
EURO
34,8066
ALTIN
2.495,63
BIST
9.458,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
17°C
Denizli
17°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Çok Bulutlu
31°C
Salı Az Bulutlu
29°C

Menisküs Yırtığı Nedir? Menisküs Yırtığı Belirtileri ve Tedavisi

Menisküs Yırtığı Nedir? Menisküs Yırtığı Belirtileri ve Tedavisi
08.05.2020
A+
A-

Menisküs Nedir?

Menisküs, diz eklemini oluşturan kıkırdak yapıdaki bağlara verilen isimdir. Diz ekleminde 3 kemik bulunur. Bu kemikler uyluk(femur, bacak kemiği (tibia) ve önde diz kapaği (patella) kemiğidir. Vücudumuzda bir çok eklem bulunur, eklemler eklem bağları ve kıkırdak yapıdaki menisküsler ile güçlendirilir.

Menisküsler iç ve dış olmak üzere vücudumuzda iki adet bulunmaktadır. Menisküsler genelde “C” şeklindedirler ve içinde yoğun sıkı örgü şeklinde kolajen lifleri bulundurur. Elastik yapıdaki bu yapılar diz yastıkları ve eklem arasında amortisör görevi görür. Yani yükün daha geniş bir alana dağılmasında ve kıkırdakları yüksek baınçtan korumaya yardımcı olur.

Menisküs Yırtığı Nasıl Oluşur?

Menisküs yaralanmaları zamanla bozulma, travmatik ya da doğuştan ortaya çıkabilir. Çoğunlukla 65 yaş üstünde görülse de aşırı yüklenme nedeniyle genç yaşlarda da sık görülmektedir.

Menisküs Yırtılmaları Nedenleri;

Ani durma, dönme, dizi zorlama, bükme veya döndürme,
Diz çökme, çömelme ve ağır nesneleri kaldırma anında yaralanma,
Futbol, basketbol gibi ikili temaslı sporlarda ani manevralar sırasında oluşabilir.

Menisküs Yırtığı Belirtileri Nelerdir?

Menisküs yırtığının en belirgin belirtisi siz ağrısıdır. Ancak yırtılmanın hemen ardından şiddetli ağrı olmayabilir. Dizde oluşan yaralanma eklem sıvısında artış ve şişlik yaşanmasının ardından ağrılar şiddetlenmeye başlar.
Dizde hareket ettikçe ses çıkması,
Şişme, sertleşme,
Dizde kilitlenme veya takılma,
Dizi tam bükememeik gibi hareket kısıtlanmaları

Menisküs Yırtığı Tedavisi

Genç yaşlarda oluşan menisküs yaralanmalarında kıkırdak yapılarının korunması ve ilerde eklem zedelenmeleri yaşanmaması için tamir yöntemleri uygulanır. Tamire uygun olmayan yaralanmalar için ya da tamir sonrası takrarlayan yırtıklarda korunma amaçlı kısmi menisektomi uygulanır.

Menisküsün tamamının çıkarılması gereken tedaviler çok özel durumlarda uygulanmaktadır.

Menisküs Yırtığı için Hangi Doktora Gidilir?

Dizde menisküs yırtığı belirtileri fark edildiğinde Ortopedi ve Travmatoloji uzmanına başvurulmalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.