enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3346
EURO
35,2006
ALTIN
2.247,92
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Yağmurlu
14°C
Denizli
14°C
Yağmurlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
16°C
Perşembe Az Bulutlu
16°C
Cuma Çok Bulutlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Milletvekili Sancar: Soğan ekmeği yiyeceksek hep birlikte yiyelim!

Milletvekili Sancar: Soğan ekmeği yiyeceksek hep birlikte yiyelim!
02.12.2021
A+
A-

Denizli Milletvekili Teoman Sancar, Kasım ayının ikinci yarısından itibaren ekonomide yaşanan döviz kurlarındaki ciddi artışları ve iktidar partisinin yüksek faiz ile mücadele etme kararını Egeyön Haber ve Deda Haber’e değerlendirdi.

‘FAİZ İNDİRİMİ GEÇ KALINMIŞ BİR KARAR’

Milletvekili Sancar, Cumbhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Yüksek faiz sebep, yüksek enflasyon sonuçtur’ demeçleri üzerinden yaptığı değerlendirmede, ‘Faiz indirimi kararları tabi ki doğru hatta geç kalınmış bir karar. Faiz indirimini biz daha önceden de söylüyoruz ama şunu söyleyeyim faizi çıkaran kimdi? Faizi yükseltme kararı alan kimdi? Aynı merkez bankası aynı para piyasası değil miydi? Aynı hükümet tarafından alınmadı mı? %20’lere çıkan faiz durumları oldu. Faiz indirilmeli. Yüksek hiçbir zaman bir ülkede ticari ekonomik huzur getirmez ki. Bu sebeple konut kredilerinde geçmişte konut kredileri düşürüldü Türkiye de neredeyse yeni konut kalmadı. İşte buna baktığınız zaman düşük faiz her zaman ticaretin ve canlanmanın anahtarıdır ama siz bunu bir orantısız halde bir dönem yüksek bir dönem indirime geçerseniz yarınki belirsizlikten dolayı insanların ve piyasanın endişe etmesi doğaldır. Bu da neyi tetikler? Dövizi tetikler altını tetikler. Bizim yabancı parayla işimiz yok. Bu ihracatçının işi. İthalatı az da tutup ihracatı yükseltebilirsek belki iş adamlarımız nefes alır ama diğer açıdan faizde önemli bir yük önemli bir baskı ekonominin üzerinde. Ben faizle ilgili düşüncelerine katılıyorum Sayın Cumhurbaşkanın. Bunun daha önce de kendisi tarafından çıkarıldığını ki söylemlerle de altını döşeyerek besleyerek ortaya atılması lazım. Faiz indi neden çıktı bunların önemle vatandaşa anlatılması lazım.

‘ESNAFIN VERGİ BORÇLARINI ÖTELEMEK ÇÖZÜM DEĞİL’

Kendisinin Milletvekili olmanın yanında bir esnaf olduğunu ifade eden Sancar, yaşanan ekonomik sorunların kendi işlerini de etkilediğini söyledi. ‘Açık söyleyeyim bir yıldan bu yana ekonomi de çok büyük bir huzur yok.’ diyen Vekil Sancar, ‘Türkiye’nin durumu belli. Sadece döviz ile ilgili değil Covid’den kaynaklanan esnafın ağır yükünden kaynaklanan iş yerlerinin kapanmasından kaynaklanan vergilerin ötelenmesi SGK’nın ötelenmesi. Ötelemek çözüm değil. Haziranda ötelediğinizi Kasım’da geri istediniz. Ekim’de Aralık’ta geri istediniz. 2 katı oldu. Yani bunlardan kaynaklanan zaten bir vergi yükü vardı esnafın üzerinde. Şimdi bir caddeye bakın mağazalara bakın alışveriş edenler azaldı. Yani bunun yanında istikrarlı bir ekonomik uygulama istikrarlı bir ekonomik planlama istikrarlı bir ekonomik ilke oluşturulamadığı sürece böyle her ay değişik kararların altında kalırsınız. Faiz yükseldiğinde de siz o kararı savunmaya çalışırsınız faiz düştüğünde de savunmaya çalışırsınız. Döviz düşükken de savunmaya çalışırsınız yükseldiğinde de savunmaya çalışırsınız ama asıl mesele şu ekonomi ile ilgili bir ilke tutacaksınız. Ben yaptım oldu olmadıysa başka bir formül bulurum olmaz ki. Ekonominin bazı kıstasları vardır bunlar değişmez. Bu kıstaslar üzerinde oynamamak lazım.’ şeklinde konuştu.

‘SOĞAN EKMEĞİ HEP BİRLİKTE YİYECEKSEK YİYELİM AMA.. ‘

AK Parti Milletvekilleri’nin yüksek faize karlı verilen mücadele için ‘Soğan ekmek yiyeceğiz ama taviz vermeyeceğiz’ ifadeleri ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Denizli Milletvekili Sancar, ‘Sayın Cumhurbaşkanı son zamanlarda bu özellikle dövizin kontrolsüz yükselişini önlenemeyen yükselişini bir dış güçlerin etkisi olarak değerlendiriyorlar. Tabi bunun biraz daha altını açması lazım. Bu nereden kaynaklı nasıl kaynaklandığını ekonomik veriler bellidir yani. Bir gün birisi ekrana gelip de ben Türkiye de doları 13 TL yaptım diyemezsin herhalde. Bir şey vardı illaki. Bunların altının doldurulup vatandaşa açıklanması lazım. Diğer açıdan bu ülke Kurtuluş Savaşından bu yana Çanakkale’den bu yana Kocatepe den bu yana zaten hep millî birlik ve beraberlik duygusunu taşımıştır. Bu vatan kolay oluşmamıştır. Böyle baktığınız zaman Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün kurduğu güçlü Türkiye Cumhuriyeti bağımsız Türkiye Cumhuriyeti tabi ki ekonomide de bağımsız olmak zorundadır. Biz bunu kabul ediyoruz. Bu soğan ekmeği yiyelim hep birlikte yiyelim. Sen de ye Sayın Cumhurbaşkanım ben de. Ama bir kesim vergileri borçları silinirse hala katrilyonluk güzel hayatlar yaşarken bir kesime soğan ekmek ye dersen bu adaletsizlik olur. Buna ne hak ne hakkaniyetsizlik razı gelmez. Onun için bu milli birliği tüm Türkiye’ye paylaştırırsanız o paylaşımdan hepimiz mutluluk ve memnuniyet duyarız. Gururla onurla o soğan ekmeği hep birlikte yeriz ama mesele birileri soğan ekmek yerken birileri başka şeyler yemesinler. Bunu adaletle sağlamak lazım. Sayın Cumhurbaşkanımızdan isteğimiz budur. Bu dönemin milliği üzerinde hepimiz her paylaşıma hazırız. Her türlü riske girmeye hazırız ama bu taşın altına millet olarak gövdemizi ve başımızı koymak zorundayız.’ ifadelerini kullandı.

Haber: Serkan ÖZKURT

Kamera: Hatice BARDAKÇIOĞLU

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.