enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4929
EURO
34,9499
ALTIN
2.435,29
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
29°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
28°C

Pamukkale Travertenleri Hakkında

Pamukkale Travertenleri Hakkında
19.11.2017
A+
A-

Denizli’nin beyaz cenneti Pamukkale Travertenleri ‘ni hiç ziyaret ettiniz mi? Henüz ziyaret etmediyseniz ya da uzun süredir gelmeyi düşünüyorsanız bu yazımız tam size göre. Bu yazımızda Pamukkale Travertenleri nasıl oluştu, nerede, nasıl gidilir ve neler bulunur? gibi sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

“Pamukkale’ye Nasıl Gidilir” yazısı için burayı tıklayınız.

“Denizli’de Gezilmesi Gereken Yerler” yazısı için buraya tıklayınız.

“Denizli Yemekleri – Denizli’nin Yöresel Lezzetleri ve Tarifleri” yazısı için buraya tıklayınız.

Pamukkale Travertenleri 

Pamukkale Travertenleri doğal ve kültürel özellikleri sayesinde UNESCO Dünya Mirası listesine girmiş sayılı yerlerden birisidir. Denizli’de bulunan Pamukkale, adeta bembeyaz bir su görünümüne sahip travertenleriyle meşhurdur. Bunun sebebi ise içinde bulundurduğu karbonatlı suyun verdiği renktir.

Çaldağı’nın güney eteklerinden getirdiği kalsiyum oksit içeren sular, travertenlere şahane bir görüntü kazandırıyor. Burada katmanlardan aşağı süzülerek çökelmeler yapar ve havayla temas ettiğinde çeşitli tepkimelere girer. Bu termal sıcak suların kaynağı ise bölgede bulunan fay hattıdır.

Bölgede sıcaklıkları değişen 17 adet sıcak su alanı bulunmaktadır. Çok eski yıllardan beri kullanılan bu sular, kaynaktan çıktığı andan itibaren 500 metreyi aşan bir yol kat ederek ayağımıza kadar gelir. Zamanla sertleşen kalsiyum karbonat en sonunda travertenlere dönüşmekte ve güzel bir görünüm almaktadır.

Pamukkale Travertenleri Sağlık Turizmi

Bilhassa romatizmaya iyi geldiği bilinen suların birçok hastalığa iyi geldiği gözlenmiştir. Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olmasıyla beraber; ılıman iklimi, her mevsim gidilmeye uygunluğu ve barındırdığı çok sayıda kaplıca oteli ile yerli ya da yabancı her türden binlerce ziyaretçiyi kendine çekmeyi başarıyor.

Pamukkale Travertenleri Nerede?

Denizli’nin beyaz cenneti olarak bilinen Pamukkale, Denizli’nin Pamukkale ilçesinde bulunmaktadır. Pamukkale travertenleri’nin aynı zamanda Ege, İç Anadolu ve Akdeniz’in adeta tam kesişiminde diyebiliriz. Pamukkale, Menderes Nehri kıyısındaki vadide bulunurken kent merkezine yaklaşık 20 km uzaklıktadır.

Ziyaretçilerin bölgedeki henüz yeteri kadar katılaşmamış kayaların üzerine çıkması travertenlere çok zarar vermektedir ve bu nedenle çeşitli önlemler alınsa da hala yeteri kadar engellenememiştir. Bu travertenlere giriş ücreti ise 90TL’dir. Pamukkale Travertenleri’ne giriş hakkında detaylı bilgiyi Pamukkale Travertenleri girişi ücretleri yazımızdan okuyabilirsiniz.

Pamukkale Travertenleri’ne Geldiğinizde Neler Bulacaksınız?

Eski Hierapolis kentinin kalıntıları da travertenlerle aynı bölgede bulunduğu için Pamukkale ayrı bir çekicilik kazanmış olup, dünyanın farklı bölgelerinden turist çekmeyi başarmıştır. Eskiden tam bir sağlık merkezi olarak kullanılan Hierapolis, insanları iyileştiren hamamlara da sahipti.

Pamukkale Travertenleri içinde deprem sonucu oluşan ve birçok hastalığa iyi geldiği kanıtlanan bir antik havuz barındırır. Bu havuz Antik Kleopatra Havuzu denir.

Antik Kleopatra havuzu hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayın.

İçinde bulunan ölümcül gazla meşhur Şaron Mağarası da Pamukkale Travertenleri’nin bu alanında bulunmaktadır. Hepsini yerinde gidip görmenizi tavsiye ederiz.

Denizli Valiliğinin hazırladığı “Pamukkale Tanıtım Filmini aşağıdaki YouTube kanalından izleyebilirsiniz.

https://youtu.be/-oSQvK1zfO0

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.