enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3732
EURO
34,9930
ALTIN
2.325,61
BIST
9.089,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
27°C

Prof. Dr. Celal Şimşek Laodikeia’daki çalışmaları anlattı, ne zaman ziyarete açıklacağını açıkladı

Prof. Dr. Celal Şimşek Laodikeia’daki çalışmaları anlattı, ne zaman ziyarete açıklacağını açıkladı

Sözlerinin başında, 2003 yılından bu yana Laodikeia Antik Kentinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Pamukkale Üniversitesi adına kazı ve restorasyon çalışmalarını yürüttüklerini hatırlatan Prof. Dr. Celal Şimşek, 2008 yılından itibaren yıl boyunca aralıksız kazı ve restorasyon çalışmalarının yapıldığını ve bu yönüyle Laodikeia Antik Kenti kazılarının, Türkiye’deki ilk kurumsal kazıların başında geldiğini dile getirdi.

Proje bazlı çalışmaların 2020 yılında da sürdürüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Şimşek, pandemi nedeniyle gerekli tedbirler alınarak, Batı Tiyatrosundaki kazı ve restorasyon çalışmalarının, Denizli Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Güney Ege Kalkınma Ajansından alınan proje ile devam ettirildiğini söyledi. 

“Batı Tiyatrosundaki restorasyonu, bir buçuk yıl içerisinde tamamlayıp, ülke turizminin hizmetine sunmayı hedefliyoruz”

Laodikeia Antik Kenti’nde iki adet tiyatro bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Celal Şimşek, yaklaşık bir buçuk yıl içinde ziyarete açılması planlanan Batı Tiyatrosu ve çalışmalar konusunda şunları ifade etti: “Kentin batısında Helenistik Tiyatro,  kuzeyinde ise Roma Tiyatrosu yer almaktadır. Bizim en önemli hedefimiz, bir buçuk yıl içerisinde, Helenistik Tiyatroyu restorasyonunu tamamlayarak, kenti ziyarete gelen misafirlerimiz ile dolayısıyla ülke turizmimizin hizmetine sunmaktır. M.Ö. 2. yy’de yapıldığını tespit ettiğimiz bu tiyatro, ilk olarak M.S. 1. yy’nin başında geniş çaplı bir restorasyon geçirmiş. Sonrasında 3. yy’nin başlarında bir restorasyon geçirmiş. Özellikle de o dönemde yaşanan bir depreme bağlı olarak yine 4. yy’de bir restorasyon geçirmiş. 5. yy’nin başında da sahne binası, kentin sur duvarının bir parçası olarak kullanılmış. Tiyatronun alt kaveyası mermerden,  üst kaveyası ise travertenden yapılmış. Yaptığımız çalışmalarda özellikle alt kaveyada bulunan mermer basamakların çok kırılmış olduğunu fark ettik. Burada tamamlama yöntemine gidiyoruz. Eski, düzgün kesilmiş moloz taşlarla tamamlama yapıyoruz. Üst kaveyada ise çok az bir eksik var. Kestirttiğimiz ve analizini yaptırttığımız traverten ocaklarından getirilen taşlarla bu kısımda restorasyonu sürdürüyoruz”.

Tiyatronun orijinalliği, çok büyük ölçüde korunmuş olacak

Çalışmalar bittiğinde yaklaşık tiyatronun %5-%8’i yeni malzemeden yapılmış olacağını ifade eden Prof. Dr. Celal Şimşek, bu yönüyle Ülkemizdeki ayağa kaldırılmış en önemli yapılardan biri olacağına dikkat çekti. 2021 yılı Mayıs ayında tiyatroyu tamamen ayağa kaldırmış olacaklarını dile getiren Prof. Dr. Şimşek, çalışma yapılan alanların da büyüklüğü göz önüne alındığında, iki yıl gibi kısa bir sürede, ayağa kaldırılacak olmasının önemine değindi. Prof. Dr. Şimşek sözlerine şöyle devam etti: “Tiyatro alanları, kamusal yapılardır. Bu nedenle de büyük yapılardır. Bunların restorasyonu yıllar sürer. Ama biz burada PAÜ ekibi olarak, pandemi döneminde de sadece bir ay çalışmalara ara verdik. Mayıs ayının ortalarından itibaren tiyatrodaki restorasyon çalışmalarına tam kapasite olarak ediyoruz. Pamukkale Üniversitesi olarak yürüttüğümüz kazılardan üç tanesi, Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından on iki ay boyunca süren kazıların arasına dâhil edildi. Bizler, binlerce yıl öncesine ait kültür varlıklarının ortaya çıkarılması ve ayağa kaldırılması için çalışıyoruz. Kültürel varlıkların gelecek kuşaklara aktarılması için bir görev üstlenmiş durumdayız”.

“Laodikeia’yı Haziran ayında yeniden ziyarete açmayı planlıyoruz”

Ülkemizin, kültürel ve tarihi bakımından birçok zenginliği bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Celal Şimşek, Haziran ayının başından itibaren Laodikeia Antik Kentini yeniden ziyarete açmayı planladıklarını ifade etti. Prof. Dr. Şimşek, Ülkemizin Koronavirüs salgınından bir an önce kurtulması temennisinde bulunarak sözlerini tamamladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.