enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3119
EURO
35,0521
ALTIN
2.277,29
BIST
8.991,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
25°C
Denizli
25°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
28°C
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C

Şarap üreticilerinin bandrol isyanı! “Biz malımızı satamazsak borç ödenmez, üzüm alamayız”

Şarap üreticilerinin bandrol isyanı! “Biz malımızı satamazsak borç ödenmez, üzüm alamayız”
03.07.2021
A+
A-

Egeyön Haber ve Deda Haber dünyaca ünlü şarapların üretildiği Çal’ı ziyaret etti. Çal ilçesinde Pardus Şarapçılık sahibi Bülent Akşit ile röportaj gerçekleştiren ekibimiz adeta bir dokunda bin ah işitti. Akşit, üreticinin yaşadığı bandrol sıkıntısını anlattı.

“BANDROL ALAMAZSAM ÜRÜN SATAMAM, ÜZÜM ALAMAM”

Akşit sözlerine şöyle başladı;”Bu sene üzümler çok güzel ama üzümlerin kaderi yok. Güzellik fayda etmiyor, kader olmayınca. Şarapçının üzerinde büyük bir sıkıntı var. Bizim bölgemizde sadece Çal’da üzüm üreten çiftçinin sayısı 8 bin. Bunun yanında Baklan, Bekilli, Güney ve Buldan var. Şaraplık üzüm üreten ilçeler arttı. Ama üzüm çok pazar yok. Çünkü şarapçıların başında şöyle bir sıkıntı var; hükümet özel tüketim vergisini yapılandırdı. Ama herkesin elinde şarapları mevcut olmasına rağmen özel tüketim vergisi borcu olduğu için bandrolünü alamıyorlar. Bandrol alamadığı için şaraplar bekliyor. Satış yok. Ben malımı satamadıktan sonra üzüm alamam. “

“CUMHURBAŞKANINA SORUNLARIMIZ GİTMİYOR”

Akşit; “Biz bu konuda Vergi Dairesi Başkanı ile görüşme yaptık. Bu borçlanma da pandemi döneminde oteller kapalı kaldığı ve biz de satış gerçekleştiremediğimiz için oluştu. Üzümcünün ödemesi geldi. Mecburen ödemek zorunda kaldık. Burada yüz yüzeyiz. Gelecek sene bir daha mal almak zorundayız.  Satış olmayınca ortaya bu borç çıktı. Ben yetkililerle konuştum. Yapılandırma borcunu öde diyorlar. Ben elimdeki malı satmadan borcumu nasıl ödeyeyim. Cumhurbaşkanı istemiyor diyorlar. Cumhurbaşkanı ülkeye para gelsin diye uğraşıyor. Ama Cumhurbaşkanı şarabı sevmiyor diye kimse yanına bu sorunla gidemiyor.”dedi.

“ÇÖZÜM ÖNERİSİNİ HÜKÜMETE SUNAN YOK”

Akşit sözlerini şöyle noktaladı;”Ben siyasilerle bu konuyu konuştum. En azından ilk taksiti yatırana bandrol versinler. Mesela 500 bin bandrol alsın. 1 milyon liraya satsın. Sonra ikinci taksitinin yatırsın ve tekrar bandrol alsın teklifinde bulundum. Ama hiç kimse şarabın adı geçtiği için bu kanun teklifini veremiyor. Şuanki durumda 36 ay yapılandırma var. Ben parayı bulup borcumu yatırsam bile 36 ay sonra bandrol alabileceğim. 36 ay benim elimdeki mal bekler bozulmaz. Ama çiftçi üzümünü nereye satacak? Bu sene çok büyük sıkıntı var. Çiftçi üzümünü satamaz. Satsa bile fiyatlarda değişiklik olmaz, rekabet oluşmaz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.