enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3160
EURO
35,0944
ALTIN
2.294,93
BIST
9.050,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Açık
28°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Selçuklu dönemine ait Emir Sultan Türbesi, restore edilecek!

Selçuklu dönemine ait Emir Sultan Türbesi, restore edilecek!
12.09.2021
A+
A-

Buldan Belediyesi, Yenicekent Mahallesi’nde bulunan Emir Sultan Türbesi’nin restorasyon çalışmalarını hızlandırdı.  Türbe’nin bulunduğu alanda düzenlenen toplantıda, Türk Ocakları Denizli Şube Başkanı Prof.Dr. Turgut Tok,  Türbe’nin Denizli’de bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az sayıda olan Selçuklu dönemine ait eserlerden biri olması nedeniyle önemli olduğunu vurgularken,  Başkan Mustafa Şevik,  Emir Sultan Türbesi’ni turizme kazandırmak için restorasyon projesi hazırlandığını açıkladı.

Buldan Belediyesi tarafından yürütülen,  ilçenin  tarihi dokusu eşsiz mimarisi ile dikkat çeken sokaklarında başlattığı Sağlıklaştırma ve Restorasyon uygulamaları, mahallelerde de devam edecek.  Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, Yenicekent Mahallesi’nde bulunan ve Selçuklu dönemine ait olduğu bilinen Emir Sultan Türbesini restore etmek için çalışma başlattı.  Restorasyon Projesi hazırlık çalışması devam eden Türbe’nin bulunduğu alanda düzenlenen toplantıya, Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, Türk Ocakları Denizli Şube Başkanı Prof.Dr. Turgut Tok, Tripolis Kazı Heyeti Başkanı Prof.Dr. Bahadır Duman, PAÜ Tarih Bölümü Başkan Yardımcısı, Dr. Öğr. Üyesi Selim Parlaz, Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Ali Erbeği, Buldan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuri Ertekin, Denizli’de Ahilik geleneğini ve ahilerini araştıran Yazar Hasan Kallimci, Yenicekent Mahalle Muhtarı Musa Çakır ile çok sayıda davetli katıldı.

Toplantının açılış konuşmasında, Emir Sultan Türbesi’nin Denizli’de sayıları oldukça az olan Selçuklu dönemine ait eserlerden biri olması nedeniyle önemli olduğunu vurgulayan Türk Ocakları Denizli Şube Başkanı Prof.Dr. Turgut Tok, “Burayı önemli kılan bir iki husus var. Onlardan biri de Direbolu meselesi. Bu yörenin,  Oğuz Türkkleri’nin ilk yerleştiği bölge olması ve Buldan’daki yerleşimin de bu bölgeden yapılan göçle oluşuyor olması. İkinci bir husus ise Emir Sultan Türbesi’nin 13 veya 14.yüz yıl yapılarından biri olması. Türbe ile ilgili bir kitabe yok ama Saim Cirtil’li Hocanın yaptığı çalışmaya burası ,1200-1300 yıllara ait.  1200-1300 yıllar dediğimiz zaman Osmanlı Devleti öncesi dönem. Yani Selçuklunun dönemine, Beylikler dönemine ait bir eser demektir.  Ve Denizli’de Beylikler dönemine, Selçuklu dönemine ait  mimari yapı bir elin parmağı kadar ancadır. Bir tanesi de burada. O nedenle Emir Sultan Türbesi önemli” dedi.

“EMİR SULTAN TÜRBESİYLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİLGİLERE ULAŞTIK ”

Emir Sultan Türbesi ile ilgili güncel bilgilere ulaştıklarını söyleyen Tripolis Kazı Heyeti Başkanı Prof.Dr. Bahadır Duman, “M.S 14.yüzyıla ait Türbe. Saim Cirtil’i Hocanın çalışması var ama biz onu güncelledik.  Türbe ile ilgili yeni bilgilere ulaştık. Biz Tripolis haricinde bu bölgede, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait izleri de takip ediyoruz.  Aynı bölgede bulunan mezarlıkta yaklaşık 3 bin tane mezar taşı okundu. Şimdi Başkanımızın da desteği ile kitap haline getirmek istiyoruz. Ayrıca, restorasyona yönelik Buldan Belediye Başkanımız Mustafa Şevik’in çeşitli girişimleri var. Onun öncesinde de Türbe çevresinde bir kazı belki yapılabilir. Kaza çalışmalarında belki kitabeye de ulaşılabiliriz. Yine Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivlerine girdik, Başbakanlık arşivlerine girdik, isimle ilgili tespitlerimiz var. Ama bunu da kitapta yayınlayacağız. Bu şekilde çalışmalarımız devam ediyor ” diye konuştu.

“PROJE ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”

Türbenin turizme kazandırılması için proje hazırlama çalışmalarının devam ettiğini açıklayan Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, “Buldan’daki tarihi sokakları, kültür mirası  tescilli evlerimizin restorasyon çalışmalarının yanı sıra Yenicekent ile ilgili çalışmalarımız da devam ediyor.  Prof.Dr. Bahadır Hocamın da destekleriyle restorasyon projesi hazırlanıyor. Bugün 14.yüz yıla ait olduğu bilinen Emir Sultan Türbesi’ni en kısa zamanda turizme kazandıracağız” dedi.  

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.