enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
23°C
Denizli
23°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Açık
27°C

Serbest Mimar Nedim Öz: Odamızda genç mimarların potansiyelini ortaya çıkarmak istiyoruz!

Serbest Mimar Nedim Öz, Egeyön Haber’e konuk oldu. TMMOB Mimarlar Odası Denizli Şubesi’nin 29-30 Ocak 2022 tarihlerinde gerçekleştireceği 15. olağan genel kurulunda mevcut başkan Mehmet Serdar Alayont’un listesinde yer alan ve ‘Birden Biz’ ekibinde bulunan Serbest Mimar Öz, yeni dönemle ilgili hedeflerini, projelerini ve mesleğin sorunlarının çözümüne yönelik vizyonunu Egeyön Haber’e anlattı.

Serbest Mimar Nedim Öz: Odamızda genç mimarların potansiyelini ortaya çıkarmak istiyoruz!
13.01.2022
A+
A-

Mimarlar Odası Denizli Şubesi 29-30 Ocak 2022 tarihlerinde 15. olağan genel kuruluna gitmeye hazırlanıyor. Genel Kurul öncesi mevcut başkan Mehmet Serdar Alayont’un yeni yönetim aday listesinde yer alan ve ‘Birden Bize’ ekibinde yer alan Serbest Mimar Nedim Öz, Egeyön Haber’e konuştu. Mimar Öz, neden aday listesinde yer aldığını, hedeflerini, genç mimarların sorunları ve sorunları çözmek için verdikleri çabaları anlattı.

  • Denizli’de genç mimarlar Dünyaya ve Türkiye’ye nasıl bakıyorlar?

Denizli’de genç mimarlar şu dönemde bir yandan dünyaya adapte olmaya çalışırlarken, bir yandan da ülke gündemi ile çalkantılı bir şekilde mücade etmekte. Tabi zorlu bir süreçten geçiyor ülkemiz. Fakat projelere devam etmek zoyrundayız. Hayat da devam ediyor. Belki yeni mezun ve genç mimarların bir önceki kuşağa göre biraz daha şanssız olduklarını söyleyebiliriz. Çünkü mimarlık tecrübe gerektiren bir iş. Çalıştıkça tecrübe ettikçe ilerliyorsunuz bu meslekte. Daha da tecrübelisi daha makbul oluyor. Çoğu meslekte olduğu gibi.

  • Bu mesleği ne kadar süredir yapıyorsunuz?

Ben 9 yıldır bu mesleği icra ediyorum. Denizli’de kısa bir süre önce döndüm. Denizli’ye dönmeden önce, İstanbul’da, İzmir’de, Ankara’da yurtdışında çeşitli disiplinlerde, uluslararası disiplinlerde çalışma imkanı bulmuştum. Memleketim Denizli. Babam da burada inşaat işlerine devam ediyordu. Ben de Denizli’ye dönmek istedim. Elimizden geldiğince kent kültürüne mimari kültüre bir şekilde katkı koymak istiyorum. Bu nedenle de Denizli’de şimdi serbest mimarlık yapıyorum kendi ofisimde. Çalışmalara devam ediyoruz çünkü hedeflerimiz var.

  • Genç mimarlar bu ekonomik şartlarda geleceklerini nasıl görüyorlar?

Bu konuda genç kuşak hakkında ben bilgi verebilirim. Zira kendim de bu yollardan geçiyorum. Halen de bu mücadeleyi veriyoruz. Çoğu kişiyle görüşüyoruz Mimar meslektaşlarımız adına. Karamsar olanlar da çok fazla. Ama biz hiçbir şekilde umudu kaybetmemeye çalışıyoruz. Bu gençliğin umudu hakketen hem ülkemizi hem kentimizi ileriye taşıyacak olan şeydir. Sonuç olarak atamız geleceği biz gençlere emanet etti. Biz de bu şekilde düşünürsek eğer gençler şu anki mevcut yönetiminin ardından bu yönetimi ele alacak kişiler olacaklar gelecekte. Bu aşamadan sonra da sorunları tespit edip çözümlerine odaklanmaya çalışıyoruz. Bizim burada yapmaya çalıştığımız şey meslektaşlarımızı bir araya getirerek tespittten çözüme doğru yol almak. Karamsar olamkatan çok uzak bir tablo yaratmalıyız. Mimarlık mesleği böyle. Eğer bir hayaliniz varsa hayal kuruyorsanız bu hayaller karamsarlıkla birlikte inşaa edilemez. Biz inşaa etmek üzere eylem üzerine çıktık bu yola. Karamsarlık bizim için yanlış olur. Biz gelecekten umutluyuz. Bu ülkenin mimari genç potansiyelinden de umutluyuz. En başta da birliktelikte umutluyuz.

  • Neden aday oldunuz? Planlarınız neler?

Denizli’de gerçekten güzel bir potansiyel var. Mimari birikim de ulaştı. Yıllardır ortaya konulan potansiyelden dolayı. Aynı zamanda gençleşen de bir oda ile karşı karşıyayız. İşte bu gençlerin enerjisi ve aynı zamanda birlikteliği hakikaten büyük bir potansiyeli ortaya çıkarıyor. İnanın bunu yapabilecek gücümüz var. Yani kar topu nasıl bir çığa dönüşür. Biz de bu şekilde birlik olarak sorunların üstesinden gelebiliriz. Birlik olduğumuz sürece.

  • Gelecek 2 yılda meslektaşlarınıza neler vaat ediyorsunuz?

İki dönemdir yedek yönetimde bulunmuştum. Çok güzel tecrübelerimiz oldu. Oda yönetimi alanında. Sosyal projeler de yaptık. Ben de kendi açımdan teknik destek vermeye de çalıştım yapabildiğim doğrultuda. Bu senede asil yönetime aday oldum. Tabi yeni dönemde de yapmak istediğimiz şeyler var. İlk olarak potansiyelimizi ortaya çıkarmak adına. Benim kendi adıma birkaç projeden bahsedebilirim ekibim adına. Ekibimizin adı ‘Birden Bize’ Bir olmak üzere yola çıkmış bi ekip. Mimarlar Odası’nın yapılı bir binası var ve bu sene itibari ile de faaliyetlerine başladı. Ve aynı zamanda da bodrum katta da çok güzel konferans salonumuzun yapımı tamamlandı. Binanın imkanlarını kullanmak istiyoruz arkadaşlarla beraber. Bir çalışma alanı oluşturmak istiyoruz başlangıçta. Herkesin çalışmalarını ve sunumlarını yapabileceğive paylaşımda bulunabileceği bir alan yaratmak istiyoruz. Bunun dışında birikimi olan arkadaşlarla birlikte mntor desteği vermek istiyoruz. Mevzuatlar olabilir, yazılım üzerine olabilir. Aynı zamanda meslektaşlarımızın sorunları üzerine de ayrı bir birim oluşturmak istiyoruz. Kentle ilgili de sosyal projelerimiz var. Yine oda binamız üzerinden gideyim biraz. Oda binamızın alt katına çok güzel bir konferans salonu yapıldı. Orada yapacağımız etkinlikler de kentte yaşayan sanatseverleri ağırlamak ve kent kültürüne katkıda bulunmak istiyoruz.

  • Seçim öncesi oy kullanacak olan meslektaşlarınıza neler söylemek istersiniz?

Denizli’de benim yönetimde bulunduğum dönem içinde ben yönetimde olsam da gözlemleme şansım oldu. Bu mimarlar odasındaki işleyiş güzel bir şekilde devam etti. Denizli’de bulunan 700’ü geçen mimarın kullandığı bir oda. Buradaki bizim için en önemli konu bizim için samimiyet. Bizim için samimiyet somut hedefler koyup, somut projeler koyup daha önceki dönemde yapılanları başarılanları da görüp birlikte neler yapılabileğini görmek ve hissettirmek. Bizim meslektaşlarımızdan isteğimiz gerçekten bu hedefleri somut koyan ve samimi olduğunuzu düşündüğünüz kişilerle çalışmanız veya oy vermeniz diyebilirim. Meslektaşlarımızın takdiridir. Gayet demokratik bir ortam var. Seviyeli bir şekilde geçen seçim yarışı. Biz bu konuda memnunuz. Centilmenliği ve dürüstlüğümüzü koruyacağımıza söz veririz. Ancak haksızlık gördüğümüzde de karşısında dimdik duracağımıza da herkes emin olabilir.

Röportajın tamamını Egeyön TV Youtube kanalından izleyebilirsiniz.

Röportaj: Serkan Özkurt

Kamera: Hatice Bardakçıoğlu

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.