enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3706
EURO
35,0351
ALTIN
2.323,12
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
25°C
Denizli
25°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
28°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Soma Maden Faciası’nın Mahkeme başkanı Salih Pehlivanoğlu Denizli’ye atandı!

Soma Davası Mahkeme Başkanı Salih Pehlivanoğlu, Denizli Ağır Ceza Mahkemesi’ne atandı. Soma Maden Faciası ile ilgili devam eden ve yılan hikayesine dönen yargılama sürecinde görev alan Pehlivanoğlu’nun Denizli Ağır Ceza Mahkeme Başkanlığına atanması Akhisar’da şaşkınlıkla karşılandı.

Soma Maden Faciası’nın Mahkeme başkanı Salih Pehlivanoğlu Denizli’ye atandı!
26.05.2021
A+
A-

Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) tarafından yayınlanan yaz kararnamesi ile Soma Katliamı davası hakiminin görev yeri değiştirildi. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Salih Pehlivanoğlu, Denizli Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na atandı. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na, Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Serkan Erdoğan atandı.

Konu hakkında Evrensel’e bilgi veren Soma davası avukatlarından Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Sekreteri Nergiz Tuba Aslan, “Duruşmadan bir gün sonra mahkeme başkanı Denizli’ye atandı. 24 Mayıs’ta bozma sonrası yapılan 2. duruşmada esas ilişkin tesisi tahkikat taleplerimizi mahkeme dosyanın kapsamı itibariyle gerekli görmeyerek reddetmişti. Biz de bu karardan sonra mahkeme başkanı ve üyelerini ayrı ayrı reddettik. Aynı zamanda HSK kararnamesiyle atanacağını bildiği için hızla dosyayı karara bağlayacağını tahmin etmiştik bunu da red gerekçelerine almıştık. Haklı çıktık” dedi.

“BU DOSYAYA ÖZEL OLARAK ATANDIĞINI BİLİYORUZ”

“Bozma sonrası yapılan ilk duruşmada mahkeme duruşmayı ertelerken ara kararı olmasına rağmen duruşmayı önce 3 Mayıs’a itirazlarımız üzerine 24 Mayıs’a vermişti. Görüyoruz ki kararnameyle atama bekliyormuş” diyerek sözlerini sürdüren Aslan, şunları kaydetti: “Atamadan önce bu dosyayı karara Yargıtay’a uygun şekilde karara çıkarıp kendi hakimlik mesleğinde terfi olarak eklemek istiyormuş. Mahkeme başkanı Salih Pehlivanoğlu’nun Elbistan maden ocağında ölen işçilerle ilgili verdiği kararı biliyoruz, bu dosyaya özel olarak atandığını da biliyoruz. Şaşırmadık. Duruşmadan bir gün sonra HSK atanması bizi haklı çıkardı. Atamalar hemen gerçekleşmiyor, 14 Haziran’daki duruşmada büyük ihtimalle olacaktır ve biz o gün de sözümüzü söyleyeceğiz. Siyasal iktidarın bu dosya üzerindeki hamlelerin somut göstergesini bir kez daha görmüş olduk”

“ACIMIZA ACI KATIYOR”

Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı İsmail Çolak ise, “Bu durum ikinci kez oldu. Karar aşamasında olan davanın hakiminin değiştirilmesi hukuka aykırıdır. Dava uzadıkça travmamız tetikleniyor, zamanın da gelmeyen adalet sadece ailelerinin acısına acı katıyor” diyerek tepki gösterdi.

Soma Davasının 24 Mayıs’ta görülen duruşmasında avukatların reddi hakim talepleri reddedilmiş duruşma 14 Haziran’a ertelenmişti. 4 Temmuz 2017 tarihinde de mahkeme başkanı değiştirilmiş, HSK kararnamesiyle Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi başkanı Aytaç Balı, İzmir’e gönderilmişti. Yerine de Elbistan’daki maden ocağı kararıyla bilinen Salih Pehlivanoğlu getirilmişti. Pehlivanoğlu, Elbistan’da 11 madencinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili sanıklara sadece para cezası vererek tepkileri üzerine çekmişti.

GÖREV SÜRESİ DOLMAK ÜZERE OLAN HSK’DAN ATAMALAR DİKKAT ÇEKTİ

Aynı zamanda görev süresi olan HSK’nın görev süresi dolmasına yakın yayınladığı kararnameler ile atama yapması da dikkat çekti. Aynı zamanda görev süresi olan HSK’nın görev süresi dolmasına yakın yayınladığı kararnameler ile atama yapması da dikkat çekti. Görev süresi 7 Haziran’da dolacak olan HSK, TBMM’de yeni HSK üyelerinin seçildiği saatlerde kapsamlı bir yaz kararnamesi yayımladı. Kararname ile 2582’si adli 488’i idari olmak üzere toplam 3 bin 70 hakim ve savcının görev yeri değişti.

Kaynak: Evrensel.net

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.