enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5841
EURO
34,8168
ALTIN
2.414,07
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
34°C
Denizli
34°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
27°C
Perşembe Açık
25°C
Cuma Açık
29°C
Cumartesi Açık
29°C

Avdan Termik Santrali’ne karşı ortak bildiri

Avdan Termik Santrali’ne karşı ortak bildiri
18.05.2020
A+
A-

Denizli’de Tavas’a bağlı Avdan Mahallesinde kurulmak istenen termik santrale karşı 16 mahalle muhtarı, 2 Ziraat Odası Başkanı ve TMMOB güçlerini birleştirdi. Denizli’de geçen hafta yapılan toplantının sonucu, bugün kamuoyu ile paylaşıldı. 16 muhtar, 2 başkan ve Grup Sözcüsü olan Jeoloji Mühendisi Bahtiyar Kolçir’in imzasıyla kamuoyuna açıklanan bildiride, bölgede termik santral istenmediği bir kez daha görüş birliği halinde ifade edildi.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

MAHALLE YERLEŞİMİ TEHLİKE ALTINDA

Avdan Termik Santral Projesi kapsamında ÇED raporunda ruhsat sahaları ile birlikte 639,689 hektarlık alanda çalışma yapılacağı belirtilmektedir. Oysa yatırımcı şirkete ait Maden İşletme Ruhsat alanlarının toplamı 3.872,77 hektardır. Bu alanın büyük bir bölümü Avdan mahallesi, diğer bölümleri ise Adamharmanı, Kırköy, Narlı, Sofular, Kayapınar ve Denizoluk mahalleleri sınırları içerisindedir. Avdan mahallesi yerleşim alanı dışında kalan tüm toprakları bu alan içerisinde kalmaktadır. Yani Avdan’ ın evleri dışında mezarlığı, ekim alanları, ormanlık alanları, su kaynakları proje sahası içerisinde kalmaktadır ve yok olma tehlikesi altındadır.

ZONGULDAK’TA UYGULANAN YASAK ZARARIN BOYUTUNU GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR

Termik Santral Projelerinin doğaya ve insana olan tüm zararları bütün dünyada bilinmektedir. Bu zararlar ülkemizde de geçmiş dönemde yaşanmış ve günümüzde de canlı olarak yaşanmaktadır. Buna en yakın örnek: COVID19 önlemleri kapsamında sokağa çıkma kısıtlaması uygulamasında büyükşehirlerin yanında Zonguldak ilimizin de yer almasıdır. Zonguldak’ da Termik Santrallerin fazlalığı ve buna bağlı solunum rahatsızlıklarının çok olduğu herkesçe bilinmektedir.

OVALARI, TARIMI VE İNSAN HAYATINI OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Avdan Termik Santralinin kurulacağı alan yaklaşık 1000m rakımlı çok geniş bir coğrafi alanda hakim tepe konumundadır. Çok farklı yönlerde ve şiddette rüzgar alan bir bölgedir. Dolayısıyla açık işletmecilik faaliyetlerinde yok edilecek Avdan ve çevresinin yanı sıra Termik Santral Projesi kapsamında oluşacak zehirli gazlar ve uçucu partiküllerden başta sulu ve susuz çok geniş çeşitlilikte ürün üretimi yapılan Tavas Ovası ve çevresi, Gölbaşı ve Yaykın Ovaları, Ataeymir Ovası ve hatta Denizli il merkezi olumsuz etkilenecektir. Bu ovalarda yetişen ürünleri tüketen insan ve hayvanlar da Türkiye’ nin neresinde olursa olsun olumsuz etkilenecektir. Avdan ve yakın çevresinde bulunan tüm yer altı ve yüzey suları Yenidere deresine karışmaktadır. Yenidere ise devamında Akçay ile birleşip, Kemer Barajı’ na karışmaktadır. Kemer Barajı’ ndan akan sular ise Büyük Menderes Nehri’ ne karışmaktadır. Olası bir zehirli partikülün sular vasıtasıyla nereleri zehirleyeceği bu örnekle anlatılabilir. Ayrıca sözkonusu Termik Santralin işletme sürecinde yeraltı sularımızdan günde 5.616 ton su çekilecektir. Sınırlı su kaynaklarına sahip yörenin yeraltı suları olağanın çok üstünde kullanımla, tükenme tehlikesi ile yüz yüze kalacaktır. Bir insanın en fazla sıvı ve yiyecek olmadan 10-14 gün arasında yaşadığı, su içmeden en fazla 7 gün yaşadığı, hiç nefes almadan en fazla 20 dakika dayanabildiği internet üzerinden öğrenilebilir. İşte bu veriler ışığında bizler yiyeceğimizin, suyumuzun ve havamızın hukuk sınırları içerisinde mücadelesini vermekteyiz.

“AVDAN’ DA TERMİK SANTRAL İSTEMİYORUZ!”

ÇED itiraz sürecinde olan Avdan Termik Santral Projesinin, bu süreçte iptali için sayın Cumhurbaşkanımızın, Çevre Ve Şehircilik Bakımızın, Denizli Valimizin, hemşehrimiz sayın Nihat Zeybekci’nin, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanımızın, Tavas ve Kale Belediye Başkanlarımızın, bölgemiz milletvekillerinin, siyasetçilerinin, akademisyenlerinin, aydınlarının, sivil toplum kuruluşlarının, toplumun her kesiminden vatandaşlarımızın bizleri mücadelemizde yalnız bırakmayacaklarını biliyor ve desteklerini bekliyoruz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.