enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
23°C
Denizli
23°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Açık
27°C

Tarım arazisinde jeotermal kaynak aramak için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı

Tarım arazisinde jeotermal kaynak aramak için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı
13.06.2020
A+
A-

Tavas’ın Avdan Mahallesi’nde yapı iptal edilen termik santralin ardından Avdan Pratformu Sözcüsü Cüneyt Zeytinci bölgede doğaya, üretime zarar verecek bir kararı daha kamuoyuna duyurdu. Zeytinci””T.C. Denizli Valiliği, Denizli İli, Tavas İlçesi, Altınova Mahallesi ve Çiftlik mahallelerinde tarla vasıflı 4.772,49 hektar tarım alanında 29 Mayıs 2020 tarihinde proje tanıtım dosyası sunulan jeotermal kaynak arama faaliyeti projesine ÇED gerekli değildir kararı verdi. Bu karar T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sitesinde 12 Haziran 2020 tarihinde yayınlandı” dedi.

Bölgeye yapılması planlanan alan hakkında bilgi veren Cüneyt Zeytinci “ÇED alanının 630 m güneyinde Altınova Mahallesi, 260 m kuzeyinde Çiftlikköy Mahallesi yer almaktadır. 816,50 hektarlık ÇED alanı içerisinde toplam her biri maksimum 1480 m derinliğinde 100×100 m2’lik alanda Rotary Sulu Sistem Sondaj Makinesi ile 20 adet sondaj çalışması yapılması yapılacaktır.

Söz konusu proje için belirlenmiş olan ÇED alanı; içerisinde her bir poligon sondaj alanı 10.000 m2 olan, toplam 200.000 m2 alan içerisinde 20 poligondan oluşmaktadır. Proje kapsamında toplam 200.000 m2’lik alandan bitkisel toprak sıyrılacaktır. Tarıma elverişli 1 santimetre kalınlığında bir toprak tabakasının ortalama olarak 100 ile 1000 yıl arasında oluştuğu bilinmektedir. Altınova ve Çiftlik mahallesinde Jeotermal kaynak arama amaçlı yaklaşık 6.000 yılda oluşan verimli bitkisel toprak tabakası yüzeyden sıyrılacak ve zarar görecektir” sözleri ile durumun vehametini ortaya koydu.

DSİ OLUMLU GÖRÜŞ BİLDİRMİŞ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sitesinde yayınlanan raporu yorumlayan Mimar Zeytinci “Jeotermal faaliyet kapsamında su kaynağının bulunması ve yatırım yapılmak istenmesi durumunda 5403 sayılı toprak koruma ve arazi kullanımı kanunu kapsamında yeniden izin alınacaktır.

T.C. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 21. Bölge Müdürlüğü 17.Nisan.2020 tarihli yazısı ile,Belirli hususlara uygun davranılması şartıyla faaliyetin gerçekleştirilmesinde Bölge Müdürlüğümüzce sakınca bulunmamaktadır denilmiştir” dedi.

ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ GÖRÜŞ BİLDİRDİ

Zeytinci değerlendirmesine devamla “TC.Denizli Tarım ve Orman Müdürlüğünün 24 Mart 2020 tarihli yazısı ile, Tarım Arazilerinin Korunması, Kullanılması ve Planlanmasına Dair Yönetmeliğin 13. maddesinin 5. fıkrası gereği ilgili web adresinden Bakanlığımız TAD Portal (Tarım Arazileri Değerlendirme Portalı) Sistemine giriş yapıldıktan sonra müracaat edilmesi gerekmektedir ifadesi yer almaktadır.

Jeotermal santrallerin oluşacak mikro klimadan etkilenebilecek ürünlerin bulunduğu tarım alanlarından uzak kalması, ovalık kesim dışında faaliyet göstermesi gereklidir. Bu nedenle dünya ülkeleri, JES’leri tarım alanlarından, yerleşim yerlerinden uzakta 4’üncü sınıf tarım alanlarında yapıyor.

Jeotermal santrallerin havaya saldığı buharda yoğun karbondioksit, metan gazı, bor, arsenik ve hidrojen sülfür gazı bulunuyor. Bu zehirli akışkanlar bir süre sonra çökerek toprağı zehirliyor. Çürük yumurta kokusuna benzer bir koku ile halk bu bölgelerde duramaz hale gelecektir. Aynı zamanda açığa çıkacak kükürtdioksit asit yağmurlarına sebep olacak, ağaçlar, bitkiler, göletler ve akarsular direk etki altında kalacaktır” dedi.

Zeytinci, Jeotermal elektrik santrali su kalitesinde de ciddi kirlenmeye neden olacağını, yeraltı kaynaklarından pompalanan suyun, işlem sırasında içeriğindeki kükürt ve tuz nedeni ile boru içerinde etkileşime girerek suda kirlenmeye neden olacağını ve kirlenen su tarım toprağını, içme suyunu kirletip canlıların yaşamına zarar vereceğini söyledi.

Kaynak:Aynahaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.