enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5211
EURO
34,7870
ALTIN
2.420,02
BIST
9.708,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
27°C
Denizli
27°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
25°C
Cuma Açık
28°C
Cumartesi Açık
28°C
Pazar Parçalı Bulutlu
28°C

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Maddesi Millet İttifakı’nı çatlak yarattı

Merkezefendi Belediyesi 2022 yılı Kasım ayı meclis gündeminde yeni birimlerin kurulması ile ilgili Şehit Yakınları ve Gaziler Birimi ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi’nin aynı maddede yer almasına AK Parti ve MHP’den sert tepki gelmişti. Tartışmaya konu olan maddenin Millet İttifakı’nın İYİ Partili üyelerinde yaşanan fireler nedeniyle meclisten geçmediği öğrenildi.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Maddesi Millet İttifakı’nı çatlak yarattı

Merkezefendi Belediyesi 2022 yılı Kasım ayı meclis gündeminde Merkezefendi Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nde Şehit Yakınları ve Gaziler Birimi, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi’nin kurulması için madde yer aldı.

MADDEYE AK PARTİ VE MHP’DEN SERT TEPKİ GELDİ

İki birimin kurulma teklifinin aynı maddede yer almasına AK Parti ve MHP İlçe başkanlıkları ortak bir açıklama ile sert tepki gösterdi. Yapılan ortak açıklamada, ”Şehit yakınları ve Gazilerimiz her zaman başımızın tacıdır. Şehit ve Gazi yakınlarının CHP Belediyesince kurulacak bu birime ihtiyacı da yoktur. Sırtını PKK kamplarındaki dağlara dayayan HDP ile yandaşlık kurup, sonra da Şehit ve Gaziler için birim kurmaya yeltenmek ve bunu yine aynı maddede aralarına virgül konularak Lut kavminin ve LGBT hükümlerini devreye sokacak “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi” ile birlikte görüşülmesi şehitlerimize ve gazilerimize en büyük haksızlık ve saygısızlıktır.” ifadeleri kullanıldı.

CHP MERKEZEFENDİ’DEN JET HIZLA YANIT GELDİ

Cumhur İttifakı’nın sert tepki gösterdiği madde ile ilgili yapılan açıklamaya CHP Merkezefendi İlçe Başkanı Ali Osman Horzum’dan yanıt geldi. Başkan Horzum, ”Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini sadece ve sadece maalesef belaltı olarak gören bu zihniyet ülkemize yakışmamaktadır. Daha dün meydana ip atanlar ile kendisine ip atılanlar bugün kol kola aynı ipi tutmuşlar beraber bu ülkenin dinamiklerini değiştirmeye çalışmaktadırlar. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği; özellikle Kadın Hakları bağlamında sosyal bilimlerde yer edinmiş bir kavramdır. Bu kavramın içeriği aile içi şiddet, kadının hakları, aile içinde rollerin adil dağılımı, kadın veya erkek olmaktan dolayı ayrımcılık yapılmamasına dairdir.” ifadeleri ile AK Parti ve MHP’nin ortak açıklamasına aynı sertlikte yanıt verdi.

TARTIŞMA YARATAN MADDE İYİ PARTİLİLERİN ÇEKİMSER OYLARI NEDENİYLE GEÇMEDİ!

Cumhur İttifakı üyelerinin tartışma yarattığı maddenin Millet İttifakı’nda yaşanan fireler nedeniyle meclisten geçmedi. Merkezefendi Belediyesi 2022 yılı Kasım ayı meclis gündeminde yer alan birinci maddedeki birimlerin kurulması ile ilgili maddeye CHP grubu ve bağımsız 3 meclis üyesi kabul oyu verirken, İYİ Partili meclis üyesi 5 ismin çekimser oy kullandığı 3’ünün de katılmadığı öğrenildi. AK Parti grubu 11, MHP grubu 3, bir bağımsız meclis üyesi de ret oyu vererek toplam 15 ret 14 kabul ile tartışma yaratan madde kabul edilmemiş oldu.

Tartışma yaratan maddenin Millet İttifakı’nda yaşanan fireler nedeniyle geçmediği ifade edilirken, İYİ Partili üyelerin neden çekimser oy kullandığı ile ilgili bir açıklamaya yer verilmedi.

AKIŞIK: TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ DENİLİNCE BENİM AKLIMA EŞCİNSELLİK GELMİYOR

Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde basın ile bir araya gelen ve basın toplantısı düzenleyen İYİ Parti Denizli İl Başkanı Raziye Akışık’a bu konunun soruldu. İYİ Partili üyelerin çekimser oy kullanması ile ilgili soruya yanıt veren Başkan Akışık, ”Merkezefendi Belediyesi’nde meclis başkanı ilçe başkanıdır. Oylamada çekimser davrandılar. AKP ve MHP tarafından Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi ile Şehitler ve Gaziler birimi neden aynı maddede olduğuna yönelik tartışma açıldı. Aslında burada bir algı operasyonu var. Şahsen cinsiyet denilince benim aklıma LGBT, eş cinsellik gelmiyor. Benim aklıma kadın ve erkek geliyor. Bu kavramlar sosyolojide de vardır. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, kadın haklarının korunması, kadın ve erkeğin adil temsil edilmesidir. Cinsiyet deyince akıllara eş cinselliğin gelmesi tuhaf. Dervişin fikri neyse zikri de odur. AKP ve MHP böyle bir çıkış yapmışlar. Şu olabilirdi; başka bir maddede koyulabilirdi. Zaten geçmedi.” şeklinde yanıt verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.