enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5235
EURO
34,7509
ALTIN
2.488,15
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
25°C
Denizli
25°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Türkiye’nin ilk Karanlık Gökyüzü Parkı Beyağaç Topuklu Yaylası olabilir!

‘Sandras Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri’ 30 Haziran 03 Temmuz 2022 tarihleri arasında Denizli Beyağaç İlçesi Topuklu Yaylasında gerçekleştirildi. Bu etkinlik Beyağaç Belediyesi Kalebey Yerel Eylem Grubu Derneği ile Beyağaç Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi işbirliğiyle organize edildi.

Türkiye’nin ilk Karanlık Gökyüzü Parkı Beyağaç Topuklu Yaylası olabilir!
06.07.2022
A+
A-

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın da 2012’de destek verdiği alternatif turizm projesiyle fiziki alt yapının hazır hale getirildiği Topuklu Yaylası’nda gerçekleştirilen Gökyüzü Gözlem Etkinliği,  katılanlara derin uzayın keşfedildiği büyüleyici 3 gün yaşattı.

Denizli’de ilk kez gerçekleştirilen bu etkinlikler için Prof. Dr. Ethem Derman ve ekibi tarafından 22 adet teleskop kuruldu. Özel ve bilimsel çalışmalar yapmak için yerlerini alan 21 astro fotoğraf sanatçısı gün ağarıncaya kadar gözlemlerini yaptılar.

Etkinliğe Türkiye’nin birçok şehrinden 450 gökyüzü meraklısı geldi, çadırlarını kurdu, gündüz ve akşam eğitim çalışmalarına, gece de gökyüzü gözlemlerine katıldı. Çocuklar için gökyüzü tanımlı tanışma oyunları, “Hayalimdeki Uzay”  konulu ödüllü resim yarışması ve sergisi, açık alanda su roketi gösterisi gerçekleştirildi. Ayrıca, gökyüzüyle ilgili birçok eğitimler verilirken son gün Prof.Dr.Zeynel Tunca “Karanlık Gökyüzü Parkları” hakkında bir seminer verdi. Büyük bir ilgiyle izlenen bu seminerde Topuklu Yaylası’yla ilgili çok önemli konular anlatıldı.

Prof. Tunca, etkinlik sırasında yapılan ölçümlerde diğer bölgelere göre değerlerin yüksek çıktığını bu nedenle Topuklu Yaylası’nın ‘gökyüzü gözlemleri için Türkiye’nin en karanlık bölgesi’ ünvanını alabileceğini, bu ölçümlerin katılım prosedürlerini tamamlayarak “Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkları Birliğine” sunulmasıyla “Beyağaç Topuklu Yaylasının” Türkiye’nin ilk Karanlık Gökyüzü Parkı ilan edilebileceğini ve bölgenin dünya çapında gökyüzü meraklılarının gözdesi olabileceğini belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.