enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
23°C
Denizli
23°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Açık
27°C

Vekil Öztürk, Çal-Baklan-Çivril Ovası’ndaki sulama sorununu Bakan Pakdemirli’ye sordu

Denizli’de geçtiğimiz yıl Devlet Su İşleri’nin(DSİ)Çal-Baklan-Çivril Ovası’ndaki sulama garantisinin yerine getirmemesi, büyük zararların oluşması bu sene yüzde 25 olarak belirlenen susuz tarım alanının yüzde 50’ye yükseltilmesiyle başka bir boyuta geçti. İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, susuz tarım oranının arttırılması kararının geç verildiği gerekçesiyle Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye önemli sorular yöneltti.

Vekil Öztürk, Çal-Baklan-Çivril Ovası’ndaki sulama sorununu Bakan Pakdemirli’ye sordu

Denizli’nin en büyük ovalarından Çal-Baklan-Çivril Ovası geçtiğimiz yıl sulama sorunu ile karşı karşıya kalmıştı. 2020 yılında DSİ’ye sulama ücretini ödemelerine rağmen, DSİ’den “su olmaması” gerekçesiyle 2. Sulama hizmetini alamamış, ürünlerinin tarlada yanması sonucu büyük zararlara uğramışlardı. Bu olumsuz olaya DSİ tarafından yapılan bilgilendirme ile Denizli Işıklı Barajındaki su rezervi 2020 yılı Ocak ayına göre yüzde 29 oranında azalması eklendi. Denizli Valiliği Mart ayında aldığı bir kararla, kuraklıktan kaynaklı Işıklı Gölü’ne yeterli su gelmemesi nedeniyle bölgede kuru tarım yapılacak alanın yüzde 50 oranında arttırıldığını sulama birlikleri vasıtasıyla üreticilere duyurdu.

527 bin dekar tarım arazisi bulunan Dinar, Çivril, Çal ve Baklan ilçelerinin sulama yaptığı bölgedeki bu sorun  İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk tarafından Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yöneltidi.

Öztürk konu ile ilgili su soruları yöneltti;

  1. Denizlili tarım üreticilerimizin kuraklıktan kaynaklanan su sıkıntısı nedeniyle geçtiğimiz yıl yaşadığı ürün kaybı ve toplam zararı ne kadardır?
  2. Denizlili çiftçilerimiz ocak-şubat ayı itibariyle kuru tarıma başlamış, arazilerinin yüzde 25’inde kuru mahsul ekimini tamamlamışlardır. Sulama sıkıntısı yaşanacağı bilinmesine ve kuru tarım ekim sezonunun bitmesine rağmen, kuru tarım yapılabilecek arazi oranının yüzde 50’ye yükseltilmesi kararı neden geç alınmıştır?
  3. Mart ayından sonra kuru tarım için ekim yapamayan çiftçi, arazisinin yüzde 25’ini boş mu bırakacaktır?
  4. Sulama sıkıntısı nedeniyle çiftçinin yeraltı suyu kullanımı serbest bırakılmış mıdır? Yeraltı suyu kullanımı nedeniyle üreticiden kullanım bedeli tahsil edilecek midir?
  5. Denizlili üreticilerin sulama sorununu çözebilmek üzere alınan tedbirler nelerdir? DSİ tarafından, akıllı sulama ve kapalı devre sulama sistemine geçilmesi için yapılan bir çalışma bulunmakta mıdır? Bu sistemlerin hizmete sunulması için ne kadar yatırım gerekmektedir?
  6. Denizlili çiftçimizin geçtiğimiz yıl zarar ettiği ve bu yıl da arazisinin yüzde 50’sinde kuru tarım yapabileceği kararının geç alınması nedeniyle uğrayacağı ek zarar da dikkate alınarak, bölge üreticilerine yönelik bir destek paketi açıklanması düşünülmekte midir?
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.