enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5334
EURO
34,9533
ALTIN
2.431,20
BIST
9.717,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
29°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
28°C

Vekil Sancar:  “Son kez vergi affı seferberliği yapılsın ve bir daha ülke gündemine gelmesin”

Denizli Milletvekili Teoman Sancar, Egeyön TV’de Türkiye’de vatandaşın yaşadığı ekonomik sıkıntılar, kredi sorunları, yüksek kiralardan kaynaklı öğrencilerin barınma sorunu ve vergi borçları hakkında açıklamalarda bulundu. Sancar, vergi affı hakkında; “Gerek pandemi gerek küresel kriz nedeniyle vergisini ödeyemeyen esnafın vergisinin affedilmesine nasıl hayır diyeyim? Bu bir seçim vaadi ama hayır mı diyeyim? Bir ülkenin anahtarı olarak af gündemden çıkarılmalı. Bir kere tüm borçlar sıfırlanmalı ve gündemden çıkarılmalı.”dedi.

Vekil Sancar:  “Son kez vergi affı seferberliği yapılsın ve bir daha ülke gündemine gelmesin”
13.11.2022
A+
A-

Denizli Milletvekili Teoman Sancar, Egeyön TV’de Gazeteci Ahmet Deda’nın sorularını yanıtladı. 3 bölümden oluşan röportajın ilk bölümünde deprem ve önlemler konuşulmuştu. İkinci bölümde ise Türkiye’de vatandaşın yaşadığı ekonomik sıkıntılar, kredi sorunları, yüksek kiralardan kaynaklı öğrencilerin barınma sorunu ve vergi borçları konuşuldu.  Teoman Sancar’ın ilk defa şantaj kumpasının ardından yaşadığı süreci anlattığı üçüncü bölüm ilerleyen günlerde sizlerle olacak. İlk bölümü aşağıdaki linkten okuyup izleyebilirsiniz.

TEOMAN SANCAR RÖPORATJININ 2. BÖLÜMÜ;

Halkın ve esnafın içinde dolaşıyorsunuz esnaf rahat mı?

“DOĞRUYA DOĞRU DEMEK, DOĞRU OLMAYANI DÜZELTMEK BİZİM GÖREVİMİZ”

Esnafımız kesinlikle rahat değil. Türkiye’nin ekonomik yapısı içerisinde bir daralma var. Pandemi bunun üzerine çöktü kaldı. Pandeminin getirdiği yasaklar ve zararlar esnafımızın belini büktü. TBMM’de pandemi ve ekonomi ile ilgili yaptığım konuşma yaklaşık 1 milyon 100 bin kişi tarafından izlendi. Binlerce mesaj aldım. O gün esnaf kefaletin verdiği 25 bin TL kredi ile bu iş olmaz demiştim. 25 bin TL dört tekerli arabasıyla simit satan vatandaşı bile kurtarmaz. Söylediklerimin tamamının bugün de arkasındayım. Doğruya doğru demek, doğru olmayanı düzeltmek bizim görevimiz. Hükümet bugün vergi, sigorta, faiz barışı yaparak destek vermeye çalışıyor. Bu da sosyal devletin görevidir.

Son dönemde bankalara kredi almaya giden esnafa vergi ve SSK borcun var mı diye soruyorlarmış. Bu doğru mu?

“BORCU OLMAYAN NİYE KREDİ ÇEKSİN?”

Vergi borcu, piyasaya borcu olmayan adam niye kredi çeksin? Daha fazla zorluklar olduğunu da duyuyorum. Kefil isteniyormuş. 2022 sıkıntıları içinde baba oğluna kefil olmuyor. Kefil yerine farklı güvenceler alınmalı. Esnafına güvenen ve destekleyen yapı oluşturulmalı.

Ev ve araba almak isteyen vatandaşlara da kredi çıkmıyor. Kredi çıksa bile 250 bin TL gibi düşük miktarlar çıkıyor. Ne düşünüyorsunuz?

“KREDİLENDİRMEDE BAZI KEYFİYETLER YAPILDIĞINI DUYUYORUM”

AK Parti döneminde çıkan bir yasa var. Konut kredilerinin yüzde 75’i kredi verilebiliyordu. 250 bin TL kredi verirsen 350 bin TL’lik konut alması gerekiyor. Bugün Denizli’de 350 bin TL’ye ev alabilir misin? Tek oda bir ev 500 bin TL oldu. Yüzde 75 krediyi, yüzde 85’e çıkarmışlardı. Bu yasayı çıkardıysan bankalar uygulamak zorundadır. Bankalar kendilerini sağlama almak istiyorlar. Devletin bu konuda ciddi adımlar atması gerekiyor. Kredilendirmelerde bazı keyfiyetlerin yapıldığını duyuyorum. Bu hiç doğru değil.

Kiralar çok arttı. Özellikle öğrenciler barınma sorunu çekiyor. Çözüm öneriniz nedir?

“48 BİN ÖĞRENCİYE 48 BİN ODA VERMEK ZORUNDASIN”

30. yıl Pamukkale Üniversitesi açılış törenine katıldım. Orada öğrencilerimiz bana bu durumu aktardılar. Zamanında yurtların artırılması gerektiğini söylediğimde, yurdun yeterince olduğunu söyleyediler ve tepki gösterdiler. Denizli’de 48 bin öğrenciye 48 bin oda vermek zorundasın. Bir odada 8 kişiyi ranzalarda yatırıyorsun. Doktor, mühendis, sağlık memuru adayı ranzada kalır mı? Kapasite artırdık diyorlar. Bu doğru bir şey değil. Nasıl evinizde çocuğunuza oda veriyorsanız, devletinde bu imkanı sağlaması lazım. 200 odalı yurda ranza koyarak kapasiteyi 400’e çıkarmak doğru değil. Bazı konular siyaset üstü toplumsal konu olarak ele alınmalıdır.

Konut kiralarının artışı ile ilgili parlamentoda çözüm bulunamaz mı?

“KİRALARA BİLİRKİŞİ TESPİTİ İLE RAYİÇ BEDEL ÇIKARILABİLİR”

Parlamentoda çözüm bulunamaz. Konut sayısının artışı sağlanırsa çözüm bulunabilir. Diğer türlü Türk Ticaret Yasası’nda olduğu gibi iki kişi arasında yapılan ticaret iki kişiye bağlar.  Özellikle bu konuda İstanbul’da çok fırsatçı var. Allah, İstanbul’a insanları düşürmesin. İskan ruhsatsızları tutturabildikleri yere veriyorlar. İstanbul, Avrupa pazarı haline gelmiş. Sayın Bakan, bu konuda önlem alacaktır. Bilirkişi tespitleri yapılarak rayiç bedel çıkarılabilir. Ticaret odaları, esnaf odaları bu işe el atmak zorundalar. Belediyeler bu konuda zabıta marifetiyle gerekçe sorabilmeliler. Denizli’de üniversite yakınlarında bir odadan 4 bin TL isteniyor. Bunu dile getiriyorum ve önlemini hep beraber alalım. Yurt kampanyası yapılabilir çünkü diğer konutlardan daha az maliyetli ve daha hızlı yapılabilen bir yapıdır. 2000 yılından sonra yapılmış atıl devlet kurumlarının binaları yurtlara dönüştürülebilir. Bu işin anahtarı da devlettedir.

Vergi ve sigorta affının sizce elzem mi?

“SON KEZ VERGİ AFFI”

Vergi affı yıllardır çıkıyor. Herkes affı bekler. Sıkıntında olan tüm borçlarını öder ama devlete borcunu ödemez. Ben affın prensip hale getirilmesini tasvip etmiyorum. Gerek pandemi gerek küresel kriz nedeniyle vergisini ödeyemeyen esnafın vergisinin affedilmesine nasıl hayır diyeyim? Bu bir seçim vaadi ama hayır mı diyeyim? Bir ülkenin anahtarı olarak af gündemden çıkarılmalı. Bir kere tüm borçlar sıfırlanmalı ve gündemden çıkarılmalı. Bunu devamlı konuşursak gündemden düşmez. Af milli seferberliği ilan edilsin ve bu durum çözülsün.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.