enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3670
EURO
35,0307
ALTIN
2.325,51
BIST
9.110,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Parçalı Bulutlu
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
27°C

Bakan Zeybekci: “Türkiye dünya kuru üzüm ticaretinin yüzde 25’ini yapıyor”

Bakan Zeybekci: “Türkiye dünya kuru üzüm ticaretinin yüzde 25’ini yapıyor”
A+
A-

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin, dünya kuru üzüm ticaretinin yüzde 25’ini yaptığını, bu alanda dünya birincisi olduğunu kaydetti. 

Bakan Zeybekci, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Denizli’de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Bağcılık ve Üzüm Araştırma Komisyonu’nun gerçekleştirdiği toplantıya katıldı. Bir otelde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Bakan Zeybekci, Türkiye’nin, dünya kuru üzüm ticaretinin yüzde 25’ini yaptığını, bu alanda dünya birincisi olduğunu anımsattı. Türkiye için zeytin, incir, fındık ve üzüm gibi birkaç ‘hassas ve milli’ ürününün olduğuna ifade eden Bakan Zeybekci, desteklerden, korumaktan, üretmekten ve bu mesleği sürdürmekten vazgeçilemeyecek nadir ürünlerinden birisinin üzüm olduğunu vurguladı. Üzüm konusunda Avrupa Birliği’ne, Gümrük Birliği anlaşmasının kapsamı dışında kalması nedeniyle ihracat yapılamadığını hatırlatan Bakan Zeybekci, AB ile 2014 yılında başlattıkları Gümrük Birliği’nin güncellenmesi görüşmelerine tarım ve gıdanın dahil edilmesi hususunda anlaştıklarını belirterek, “Süreç 2016 yılında biraz farklılaştı ancak 2018 yılı içinde olumlu gelişmeler bekleniyor. AB, Türk yaş üzümleriyle müthiş bir şekilde buluşacak ve tadıyla, lezzetiyle sofralarına girecek. Bu olduktan sonra bir daha oradan çıkmayız. Bu gelişmeyi muhtemelen 2018-2019 yılı içinde çok net bir şekilde duyacaksınız” dedi.

“Sizi her anlamda koruyoruz”

Açıklamasında tarımsal desteklemeler konusuna değinen ve “çiftçinin hakkını alamadığı” yönündeki eleştirilere de belirten Bakan Zeybekci şunları söyledi: “Bu gözle bakarsak çok zararlı çıkarız. Hak, dünyada bu alanda ürün üretenlerden daha azsa evet, hakkınızı alma konusunu beraber inceleyelim ama dünyada buğday 750 lirayken Türkiye’de bin liraysa, dünyada sığır eti 15-20 lirayken ülkemizde 40 liraysa bu hak meselesinde o zaman zararlı çıkarsınız, söyleyeyim. Sizi her anlamda koruyoruz. Gümrük vergileri ve verdiğimiz desteklerle koruyoruz. Ha ‘yeterli değil’ derseniz konuşalım.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.