enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3706
EURO
35,0351
ALTIN
2.323,12
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
25°C
Denizli
25°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
28°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Başkan Keçeci, sanayi üretim endeksini değerlendirdi

Başkan Keçeci, sanayi üretim endeksini değerlendirdi
14.06.2021
A+
A-

Arındırılmamış sanayi üretim endeksinde de yıllık bazda yüzde 65,2 artış oldu. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Nisan’da madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25,5, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 72,3 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 26,6 arttı.

Sanayi üretim endeksi verilerini değerlendiren Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, “Sanayi üretim endeksi verilerini iyi analiz etmek lazım. Tabii ki baz etkisiyle yüzde 60’lara çıkmış olması bizim için bir mutluluk. Ancak geçen sene özellikle Nisan ayında hepimizin yaşadığı pandeminin olumsuz etkileri ve dünyadaki sorunların etkisiyle Türkiye’nin sanayisinin diplediği bir ay olarak eksi yüzde 30’ları gördük. O dönemden sonra Türk sanayisinin yavaş yavaş sindire sindire büyümesi ve bu aylara kadar gelmesi gayet sevindirici. Hiçbir sanayide bir çırpıda yüzde 60, yüzde 70 gibi bir oranda büyüme olmaz. Ancak geçen yılın en kötü ayı olan Nisan ayından sonra sanayimizin etap etap büyümeye başlaması bu noktalara kadar gelmesi bir mutluluktur. Zaten hiçbir zaman yüzde 60, yüzde 70 oranına bir çırpıda gelinmez.” diye konuştu.

“Sanayi İyi Gidiyor”

Geçen seneki hızlı düşüşün tamamen pandemi ile ilgili olduğunu dile getiren Keçeci, “Pandemi nedeniyle alışveriş merkezlerinin ve bazı mağazaların kapanması, iç piyasayı yavaşlattı ve bu da ister istemez üretime yansıdı. Denizli ihracat odaklı bir üretim yapısına sahip olduğu için bizi Avrupa’daki pazarların kapanması etkilese de e-ticaretin varlığı nedeniyle ihracatımızda ve dolayısıyla üretimimizde bir eksiklik hissetmedik.” dedi. Keçeci sözlerine şöyle devam etti:

“Sanayi kapasitesinin yüksek olması ve sanayinin çalışması demek çıktısının çok olması demek ve ihracatın da artması demek. Son zamanlardaki ihracat artışını da buraya bağlayabiliriz. İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan PMI endeksi de olumlu seyrediyor. Hangi açıdan bakılırsa bakılsın 5-6 aydan beri bu endeks yüzde 50’nin altına düşmedi. Bu da bize gösteriyor ki sanayideki çalışmalar sanayideki kapasite kullanım oranı sanayinin çalışması iyi gidiyor.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.