enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5604
EURO
34,9941
ALTIN
2.423,19
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
29°C
Cumartesi Açık
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Açık
28°C

Denizli’nin ünlü sanayicisi Osman Aydınlı BBC Türkçe’ye konuştu

Denizli’nin önemli sanayicilerinden Gamateks Tekstil’in sahibi Osman Aydınlı, BBC Türkçe’nin ekonomi ve ihracat konulu programına konuk oldu. İhracat destekli bir ülkede yaşamak için girdi maliyetlerin az olması lazım vurgusu yapan Aydınlı, “Gelip ‘Ne yapıyorsunuz, nasıl yapıyorsunuz, probleminiz ne?’ diyen yok. Bu böyle olduğu müddetçe çok şey gelişmez. Biz bu yolları çok uzun sürede geldik. Bu işletmeler tekrar kurulamaz. Ben bütün hayatımı bu işe adadım. Neden yaptık? Ülke, istihdam ve insanı sevdiğimiz için yaptık. O zaman bizim dinlenmemiz gerekiyor. Sanayici belirsizliği götüremez.”dedi.

Denizli’nin ünlü sanayicisi Osman Aydınlı BBC Türkçe’ye konuştu
17.01.2022
A+
A-

Türkiye’nin yeni ekonomik modelinde ihracat merkezli. Yurt dışına satışlarla döviz gelir elde edilmesi planlanıyor. Bunun gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğini önemli ihracatçılar BBC Türkçe’ye anlattı. Türkiye’nin ekonomideki konumunu ve ihracatın bugünü, yarını ve geleceğini değerlendiren isimlerin arasında 3 bin 500 işçi çalıştıran GamaTeks’in sahibi Denizlili Sanayici Osman Aydınlı’da yer aldı.

“GİRDİ MALİYETLERİ AZ OLMALI”

Sözlerine maliyet vurgusu ile başlayan Aydınlı;“İhracat destekli bir ülkede yaşamak için girdi maliyetlerin az olması lazım. Her ülke ödemeler dengesinin sıfır olmasını hatta artı vermesini ister. Türkiye’deki yeni ekonomik modelle cari açığın azalması ve yok olması üzerine bir savaş veriliyor. Tekstilde dışa bağımlılığımız çok fazla. Doğalgaz, elektrik, petrol, kimyasal boya bunların hepsi maliyet unsurudur.”dedi.

“İPLİK İTHAL EDİYORUZ, TÜRKİYE’DE İPLİK TESİSİ İÇİN TEŞVİK YOK”

İngiltere başta olmak üzere  Avrupa ve ABD’ye ihracat yapan GamaTeks tüm satışını yurt dışına yapıyor. Programda Türkiye’nin en büyük sanayi şehirlerinden biri olan Denizli’de artan kur ve enflasyonun şirketlerin hesap yapmasının zorlaştırdığına vurgu yapıldı. Aydınlı bu durum hakkında;“Burada bir gider bir de gelir tarafı var. Satışlarımız Euro, dolar ve Sterlin üzerinden ama giderlerimizde bu para cinsleri üzerinden oluyor. İşletmelerimizde 3 bin 500 kişi çalışıyor. Bu 3 bin 500 kişi kaç ay zarara tahammül edebilir. Döviz kurları ile işletmenin giderlerinin dengeli olmadığı yerde çanlar çalar. Bunu dengeli götürmemiz lazım. Götüremediğimiz anda bu işletmeler randımanlı çalışmaz. Örneğin Türkiye’de iplik teşviki ok. Bunun yüzünden ipliği ithal ediyoruz.  Katma değerli ürün elde edebilmemiz için iyi iplik tesislerine ihtiyacımız var. Ben Denizli’de iplik tesisi yapmak istiyorum. Teşvik yok diyorlar. Bunun nedenini anlayamıyorum” ifadelerini kullandı.

“‘NE YAPIYORSUNUZ, NASIL YAPIYORSUNUZ, PROBLEMİNİZ NE? DİYEN YOK”

Aydınlı son olarak sanayicinin dertleriyle ilgilenilmediğini dile getirdi. Aydın; “Tekstil çok istihdam sağlayan bir sektördür. Hem istihdam sağlıyor hem döviz kazandırıyor. Bundan daha güzel bir şey olmaz. Bu güzelliği yaşatmak için ilgililer acilen yerinde inceleme yapmalıdır. Bizim sadece Denizli’den 150 milyon dolar ihracatımız var. Gelip ‘Ne yapıyorsunuz, nasıl yapıyorsunuz, probleminiz ne?’ diyen yok. Bu böyle olduğu müddetçe çok şey gelişmez. Biz bu yolları çok uzun sürede geldik.  Bu işletmeler tekrar kurulamaz. Ben bütün hayatımı bu işe adadım. Neden yaptık? Ülke, istihdam ve insanı sevdiğimiz için yaptık. O zaman bizim dinlenmemiz gerekiyor. Sanayici belirsizliği götüremez.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.