enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3732
EURO
34,9930
ALTIN
2.325,61
BIST
9.089,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
27°C

Geri Kazanım Katılım Payı, işletmecinin de vatandaşın da belini bükecek

Geri Kazanım Katılım Payı, işletmecinin de vatandaşın da belini bükecek
22.07.2020
A+
A-

Serbest Muhasebeci  Mali Müşavirler Odası Denizli Şubesi, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde GEKAP’ın işletmelere verdiği mali yük hakkında basın açıklaması gerçekleştirdi. 1 Ocak 2020’de GEKAP düzenlemesi ile lastik, akümülatör, pil, madeni yağ, bitkisel yağ, elektrik ve elektronik eşya, ilaçlar, ambalajlar kapsama alınmıştı. SMMMO Şube Başkanı Adnan Selçuk, düzenleme gereği 2020 yılı için 3’er aylık verilecek vergilerin pandemi nedeniyle 6 aya uzatıldığını ancak uygulamada karşılaşılan sorunlar nedeniyle düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. GEKAP uygulamasının işverene önemli bir maliyet oluşturduğunu bunun da vatandaşa yansıdığını belirtti.

UYGULANMASI MÜMKÜN DEĞİL

Başkan Selçuk,”GEKAP düzenlenmesinin mevzuatta yer alan şekli ile uygulanması mümkün değildir. Çevre ve Şehircilik- Hazine ve Maliye  Bakanlıkları yasa ile ilgili yeterli bilgilendirme ve eğitim çalışması yapmamıştır. Bu nedenle, mevzuatın ve verilecek beyannamelerin sağlıklı olmayacağı açıktır. Yasa değişik revizyonlara uğrasa da belirsizlikler giderilememiştir. Bu hafta usul ve esaslarda değişikliğe gidileceği duyurulsa da Temmuz ayı sonunda verilmesi gereken beyanname tarihi uzatılmamıştır”dedi.

ÖRNEKLER VE CEZALAR HAYRET VERİCİ

Toplantıda GEKAP kapsamında işletmelerin yükümlü olduğu ödemeler hakkında örnekler verildi. Örnekler ve yaptırım cezaları ise oldukça hayret verici. İlk örnek bir tekstil atölyesinden geldi. Bir atölyeye gelen müşteriye plastik bardakta herhangi bir içecek ikram edilmesinde kullanılan plastik kabın GEKAP kapsamında beyannamede yer alması gerekiyor. İşletmelerin eksik beyanda bulunması ise 22 bin TL’de başlayan ve katlanarak artan cezalarla karşılaşmasını sağlıyor. İkinci örnek ise daha dikkat çekici oldu. Pandemi nedeni ile kafelerde kullanılan tek kullanımlık ürünlerin de GEKAP kapsamında olduğu bu ürünlerinde geri ödemisinin işletmeciye doğal olarak vatandaşa yansıdığı belirtildi.

İŞLETMECİDEN DEĞİL, ÜRETİCİDEN SENEDE 1 KERE ALINMALI

SMMO’nun konu ile ilgili detaylı raporları Denizli Milletvekillileri, Denizli Ticaret Odası ve ilgili kurumlara sunduğunu belirten Başkan Selçuk, yapılması gereken bu ürünlerden alınan vergilerin işletmecilere değil senede bir kere olmak üzere üreticilerden alınması gerektiğini belirtti.

YENİDEN DÜZENLEMEYE KADAR UYGULAMA ERTELENMELİ

Muhasebeciler olarak işletmeci ile kamu arasında sadece aracı olduklarını ve kendilerinin bile anlamakta güçlük çektiği bu durumun askıya alınması gerektiğini belirten Başkan Selçuk, GEKAP sorumlusu kimdir? Kimler bildirimle mükelleftir? Kimler pay ödemekle mükelleftir? Kapsamı nedir? Sorularını sıralayarak”Belirsizlikler ve tereddütler, değişikliklere rağmen giderilememiştir. Her değişiklik başka belirsizliği doğurmuştur. Yasanın bu haliyle uygulanmasında ısrar edilmesi halinde, önümüzdeki zaman diliminde vergi sorumlusunun çok ağır yaptırımlarla karşılaşacağı açıktır. GEKAP düzenlemesi yeniden değerlendirilmeli, değerlendirme sonuçlanana kadar uygulama ertelenmeli”şeklinde konuştu.

HABER:ORAL CAN TATAR

2020 YILINDA  GEKAP UYGULANACAK BAZI ÜRÜNLERİN FİYATLARI

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.